ADVERTISEMENT

IOAK-668.pdf

AMICA 601CE3.333Y(W) instrukcja PL

O to lista modeli opisywanych w tej instrukcji .Opisane jest wszystko w języku Polskim 601CE3.333Y(W) 601CE3.332TaY(W) 601CE3.434TaYKD(W) 601CE3.434TaYKD(XxL)


Download file - link to post

601CE3.333Y(W)
601CE3.332TaY(W)
601CE3.434TaYKD(W)
601CE3.434TaYKD(XxL)

INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHNI ELEKTRYCZNEJ
Z PŁYTĄ CERAMICZNĄ

Kuchnię uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
IOAK-668 / 8033019
(08.2009./1)

SZANOWNY KLIENCIE,
Kuchnia Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze­
czy­a­ iu instrukcji, obsługa kuchni nie będzie problemem.
t n
Kuchnia, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod
wzglę­ em bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
d
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt­ o­
k
wa­ iem.
n
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypadków.

Uwaga!
Kuchnię obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszą instrukcją.
Kuchnia przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia­
ła­ ie urządzenia.
n

Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe - za­
dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.

tel.0-801 801 800
2

spis treści
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania...............................................4
Jak oszczędzać energię..........................................................................................5
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................6
Opis wyrobu..........................................................................................................7
Charakterystyka wyrobu......................................................................................8
Instalacja................................................................................................................9
Ustawienie kuchni...................................................................................................9
Przyłączenie kuchni do instalacji elektrycznej.........................................................9
Wskazówki dla instalatora.......................................................................................9
Obsługa................................................................................................................11
Przed pierwszym włączeniem kuchni....................................................................11
Programator elektroniczny.........................................................................................12
Obsługa pól grzejnych płyty ceramicznej..............................................................16
Funkcje piekarnika i jego obsługa.........................................................................18
Czyszczenie i konserwacja kuchni....................................................................23
Płyta ceramiczna...................................................................................................23
Piekarnik................................................................................................................24
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnkika............................................................26
Wyjmowanie drzwi................................................................................................27
Wyjmowanie szyby wewnętrznej...........................................................................27
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................28
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................29
Wypieki..................................................................................................................29
Pieczenie mięs......................................................................................................31
Dane techniczne..................................................................................................35
Charakterystyka techniczna...............................................................................36
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................37


3

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się zachowanie ostrożności, aby
unikać dotykania gorących elementów wewnątrz piekarnika.
l Należy zwrócić szczególną uwa­ ę na dzieci prze­ y­ a­ą­ e w oto­ ze­ iu kuchni. Bezpog
b w j c
c n
średni kon­akt z pracującą kuchnią grozi opa­ ze­ iem!
t
r n
l Należy, zwrócić uwagę, aże­ y drob­ y sprzęt go­ po­ ar­ twa do­ o­ e­ o wraz z przewodami
b
n
s d s
m w g
nie dotykał bez­ o­ red­ io do roz­ rza­ e­ o pie­ ar­ i­ a lub pły­y grzejnej, gdyż izolacja tego
p ś n
g n g
k nk
t
sprzę­u nie jest odporna na działanie wysokich tem­ e­ a­ur.
t
p r t
l Nie należy po­ o­ ta­ iać kuch­ i bez nadzoru podczas sma­ e­ ia. Oleje
z s w
n
ż n
i tłuszcze mogą ulec zapaleniu wskutek przegrzania lub wy­ i­ ie­ ia.
kp n
l Nie należy dopuszczać do za­ ie­ zysz­ ze­ ia płyty grzejnej i za­e­ a­ ia jej przez wykipiny.W
n c
c n
l w n
szczególności doty­ zy to cukru, który re­ gu­e z pły­ą ce­ a­ icz­ ą, mo­ ąc spowodować
c
a j
t
r m n
g
jej nieodwracalne uszko­ ze­ ie. Ewentualne zabrudzenia należy usuwać na bieżąco.
d n
l Zabrania się stawiania na rozgrzane pola grzejne na­ zyń z mo­ rym dnem, gdyż mogą
c
k
spowodować nieodwracalne zmiany na płycie (nie­ su­ al­ e pla­ y).
u w n
m
l Należy używać naczyń określonych przez producenta jako przy­ to­ o­ a­ e do pracy z
s s w n
płyta ceramiczną.
l Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłączyć prąd, aby uniknąć możliwości porażenia
prądem elektrycznym.
l Nie należy włączać płyty grzej­ ej bez uprzed­ ie­ o ustawienia na niej na­ zy­ ia.
n
n g
c n
l Zabrania się stosowania naczyń po­ ia­ a­ą­ ych ostre kra­ ę­ zie, mo­ ą­ e spo­ o­ o­ ać
s d j c
w d
g c
w d w
uszko­ ze­ ie płyty ceramicznej.
d n
l Nie należy patrzeć na roz­ rze­ a­ą­ e się ( nie przy­ ło­ ię­e na­ zy­ iem) ha­o­ e­ o­ e pola
g w j c
s n t
c n
l g n w
grzejne.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma­ ie prze­ ra­ za­ą­ ej 15
s
k c j c
kg, a na pły­ ie grzejnej - 25 kg.
c
l Nie używać szorstkich środków czysz­ zą­ ych lub ostrych metalowych przed­ io­ów do
c c
m t
czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może doprowadzić do
popękania szkła.
l Zabrania się wkładania go­ ą­ ych naczyń i wkładów (powyżej 75°C) oraz ma­e­ ia­ów ła­
r c
t r ł
two­ al­ ych do pojemnika szuflady.
p n
l Zabrania się użytkowania kuch­ i niesprawnej technicznie. Wszel­ ie uster­ i mogą być
n
k
k
usuwane wy­ącz­ ie przez osobę po­ ia­ a­ą­ ą sto­ ow­ e upraw­ ie­ ia.
ł
n
s d j c
s n
n n
l W każdej sytuacji spo­ o­ o­ a­ ej usterką techniczną, należy bez­ zględ­ ie odłą­ zyć za­
w d w n
w
n
c
si­a­ ie elek­rycz­ e kuchni i zgłosić uster­ ę do naprawy.
l n
t
n
k
l Należy bezwzględnie prze­ trze­ ać zasad i postanowień za­ ar­ych w ni­ iej­ zej instrukcji.
s
g
w t
n s
Do obsługi nie należy także dopuszczać osób nie za­ na­o­ io­ ych z tre­ cią instrukcji.
z j m n
ś
l Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją
użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
l Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu do czyszczenia parą.
l

4

JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo­ ób od­ o­ ie­ zial­ y,
s
p w d
n
chroni nie tylko do­ o­ y
m w
budżet, lecz działa świa­
do­ ie na rzecz śro­ o­ i­
m
d w
ska na­u­ al­ e­ o. Dla­e­ o
t r n g
t g
po­ óż­ y, oszczę­ zaj­ y
m m
d m
ener­ ię elek­rycz­ ą! A czyni się to w nastęg
t
n
pujący sposób:
lStosowanie prawidłowych naczyń do
go­ o­ a­ ia.
t w n
Garnki z płaskim i grubym dnem po­ wa­a­ą
z l j
zaoszczędzić do 1/3 energii elek­rycz­ ej.
t
n
Na­e­ y pamiętać o po­ ryw­ e, w prze­ iw­ ym
l ż
k
c
c n
ra­ ie zużycie energii elek­rycz­ ej wzrasta
z
t
n
czte­ o­ rot­ ie!
r k n
lDobranie naczyń do gotowania do po­
wierzch­ i pola grzejnego.
n
Naczynie do gotowania nie po­ in­ o być ni­
w n
gdy mniejsze od płytki grzejnej.
lDbanie o czystość pól grzej­ ych i den
n
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze­ a­ y­ a­ ie cie­ ła
k z w n
p
– silnie przypalone za­ ru­ ze­ ia da się czę­ to
b d n
s
usunąć już tylko środ­ a­ i sil­ ie ob­ ią­ a­ą­ y­
k m n
c ż j c
mi śro­ o­ i­ ko na­u­ al­ e.
d ws
t r n
lUnikanie niepotrzebnego „za­ lą­ a­ ia
g d n
do garnków”.
Nie otwierać też nie­ o­rzeb­ ie często drzwi
p t
n
piekarnika.
Wyłączanie w porę i wy­ o­ zy­ ty­ a­ ie cie­
k r s w n
pła szczątkowego.
W przypadku długich czasów gotowania
wy­ą­ zać pola grzejne na 5-10 minut przed
ł c
koń­ em go­o­ a­ ia. Oszczędza się przez to
c
t w n
do 20% ener­ ii elektrycznej.
g
Używanie piekarnika tylko w przy­ ad­ u
p k
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy­ zą­ zić
r d
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.

lWykorzystanie ciepła resztkowego pie­
kar­ i­ a.
nk
W przypadku czasów przyrządzania dłuż­
szych niż 40 minut bezwzględnie wy­ą­ zać
ł c
piekarnik na 10 minut przed koń­ em przy­
c
rzą­ za­ ia.
d n
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro­ ra­ a­o­ a nastawiać odpowiednio
g m t r
krót­ ze cza­ y przyrządzania potraw.
s
s
lOpiekanie z ter­ o­ bie­ iem i za­ knię­ y­
m o g
m
t
mi drzwiami piekarnika.
lStaranne za­ y­ a­ ie drzwi pie­ ar­ i­ a.
m k n
k nk
Ciepło ulatuje poprzez znaj­ u­ą­ e się na
d j c
uszczel­ ach drzwi­ zek za­ ru­ ze­ ia. Naj­e­
k
c
b d n
l
piej jest usu­ ać je od razu.
w
lNiewbudowywanie kuchni w bez­ o­ red­
p ś
niej bliskości chło­ zia­ ek/za­ ra­ a­ ek.
d r
m ż r
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie­ o­
p
trzeb­ ie wzrasta.
n

5

ROZPAKOWANIE

Urządzenie na czas trans­
por­u zostało za­ ez­ ie­ zo­ e
t
b p c n
przed uszko­ ze­ iem. Po
d n
roz­ a­ o­ a­ iu urzą­ ze­ ia
p k w n
d n
pro­ i­ y Pań­ twa o usu­ ię­
sm
s
n
cie ele­ en­ów opa­ o­ a­ ia
m t
k w n
w spo­ ób nieza­ ra­ a­ą­ y
s
g ż j c

śro­ o­ i­ ku.
d ws
Wszystkie materiały za­ to­ o­ a­ e do opa­
s s w n
ko­ a­ ia są nie­ zko­ li­ e dla środowiska
w n
s
d w
na­u­ al­ e­ o, w 100% nadają się do odzysku
t r n g
i oznakowano je od­ o­ ied­ im symbolem.
p w n

Uwaga!Materiały opa­ o­ a­ io­ e(wo­ ecz­ i
k w n w
r
k
po­i­ ty­e­ o­ e, kawałki sty­ o­ ia­ u itp.) na­e­
le l n w
r p n
l
ży w trakcie rozpakowywania trzy­ ać z dala
m
od dzieci.

Wycofanie z eksploatacji

Po zakończeniu okresu użyt­
ko­ a­ ia nie wol­ o usuwać
w n
n
ni­ iej­ ze­ o pro­ uk­u po­ rzez
n s g
d t
p
nor­ al­ e odpady ko­ u­ al­ e,
m n
m n n
lecz na­e­ y go oddać do punk­
l ż
tu zbiór­ i i re­ y­ lin­ u urzą­ zeń
k
c k g
d
elek­ rycz­ ych i elek­ ro­ icz­
t
n
t n
nych. In­or­ u­e o tym sym­ ol,
f m j
b
umiesz­ zo­ y na pro­ uk­ ie, in­ truk­ ji ob­ łu­ i
c n
d c
s
c
s g
lub opa­ o­ a­ iu.
k w n
Zastosowane w urządzeniu tworzywa na­ a­
d
ją się do po­ tór­ e­ o użycia zgodnie z ich
w n g
ozna­ ze­ iem. Dzięki po­ tór­ e­ u użyciu,
c n
w n m
wy­ o­ zy­ ta­ iu materiałów lub in­ ym for­ om
k r s n
n
m
wy­ o­ zy­ ta­ ia zużytych urzą­ zeń wnoszą
k r s n
d
Pań­ two istot­ y wkład w ochronę naszego
s
n
śro­ o­ i­ ka.
d ws
Informacji o właściwym punkcie usuwania
zużytych urządzeń udzieli Państwu ad­ i­ i­
mn
stra­ ja gminna.
c

6

OPIS WYROBU

Programator elektroniczny(opis funkcji w oddzielnej
instrukcji obsługi pro­ ra­ a­
g m
to­ a)
r

Płyta ceramiczna
Lampka kontrolna
pracy kuchni
pomarańczowa

Lampka kontrolna
termoregulatora
czerwona

Pokrętła sterowania
polami grzejnymi

Pokrętła sterowania
polami grzejnymi

Pokrętło
regulatora
temperatury

Pokrętło
wyboru funkcji
piekarnika

Uchwyt drzwi piekarnika

Szuflada

7

CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Poniższa tabela pozwoli Pań­ twu na dokładne zapoznanie się z wy­ o­ a­ e­ iem za­ u­ io­ ej
s
p s ż n
k p n
kuchni.

2

1

+

+

1

1

1

+/+
1

1

1

+

+

1

1

1

+

1

+/+

+

+

1

1

1

+

+/+

+

+

1

1

1

+

+

+

Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
l
l
l
l

wykonanie kolorystyczne białe - W
front w wykonaniu lustrzanym - L
obudowa kuchni z blachy nierdzewnej - X
front z pasami z blachy nierdzewnej - Sr

Wyposażenia kuchni - zestawienie:

Blacha do pieczywa

Blacha do pieczeni

Widelec i ramka rożna

8

Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)

termosonda

+

miska szklana

+

prowadnice
teleskopowe

+

blacha do pieczywa

601CE3.434TaYKD(W)

1

+/+

blacha do pieczeni

2

+

ruszt do grilla

2

601CE3.332TaY(W)

1

wkłady katalityczne

601CE3.333Y(W)

1

drabinki boczne

2

Wyposażenie
kuchni

rożno

601CE3.434TaY
KD(XxL)

grzejnik górny 0,9 kW /
grzejnik dolny 1,3 kW
grzejnik opiekacza
2,0 kW
grzejnik termoobiegu
2,0 kW

Elementy
grzejne
piekarnika

Programator Ta

Elementy grzejne
płyty ceramicznej
pole grzejne
14,5 cm, 1,2 kW
pole grzejne
18 cm, 1,8 kW
pole grzejne
21 cm, 2,3 kW
pole grzejne dual
12/18 cm, 0,8/1,7 kW
pole grzejne dual
12/21 cm, 0,75/2,2 kW
pole grzejne brytfanna
17/26,5 cm, 1,4/2,2 kW

Typ
kuchni

INSTALACJA
Ustawienie kuchni

Przyłączenie kuchni do instalacji
elektrycznej

l Pomieszczenie kuchenne po­ in­ o
w n
być suche i prze­ iew­ e oraz po­ ia­ ać
w
n
s d
spraw­ ą we­ ty­a­ ję, a usta­ ie­ ie kuch­ i
n
n l c
w n
n
powinno gwa­ an­o­ ać swo­ od­ y dostęp
r t w
b n
do wszystkich ele­ en­ów ste­ o­ a­ ia.
m t
r w n
l Kuchnia jest zbudowana w klasie Y tzn.
może być jed­ o­ tron­ ie za­ u­ o­ a­ a
n s
n
b d w n
wysokim me­ lem lub ścianą. Me­ le do
b
b
za­ u­ o­ y mu­ zą mieć okła­ zi­ ę oraz
b d w
s
d n
kle­e do jej przy­ le­e­ ia od­ or­ e na tem­
j
k j n
p n
pe­ a­u­ ę 100°C. Nie spełnienie tego wa­
r t r
run­ u może spo­ o­ o­ ać zde­or­ o­ a­ ie
k
w d w
f m w n
po­ ierzch­ i lub od­ le­e­ ie okła­ zi­ y.
w
n
k j n
d n
l Kuchnię na­e­ y ustawiać na twar­ ej,
l ż
d
rów­ ej pod­o­ ze (nie usta­ iać na pod­
n
ł d
w
sta­ ie).
w
l Okapy należy montować zgodnie z in­
struk­ ja­ i podanymi w dołączonych do
c m
nich in­ truk­ jach obsługi.
s
c

Uwaga!
Przyłączenia do in­ ta­a­ ji może do­ o­
s l c
k
nać tyl­ o wy­ wa­i­ ­ o­ a­ y in­ ta­a­or
k
k l fik w n
s l t
po­ ia­ a­ą­ y sto­ ow­ e upraw­ ie­ ia.
s d j c
s n
n n
Za­ ra­ ia się sa­ o­ ol­ e­ o do­ o­ y­ a­
b n
m w n g
k n w
nia prze­ ó­ ek lub zmian w in­ ta­a­ ji
r b
s l c
elek­rycz­ ej.
t
n

Wskazówki dla instalatora
Kuchnia przystosowana jest fabrycznie do
zasilania prądem prze­ ien­ ym trój­a­ o­ ym
m n
f z w
(400V 3N~50Hz). Napięcie zna­ io­ o­ e
m n w
ele­ en­ów grzej­ ych kuch­ i wynosi 230 V.
m t
n
n
Przy­ to­ o­ a­ ie kuchni do zasilania prądem
s s w n
jed­ o­a­ o­ ym (230 V) jest moż­i­ e poprzez
n f z w
lw
od­ o­ ied­ ie zmost­ o­ a­ ie na listwie przy­ą­
p w n
k w n
ł
cze­ io­ ej wg zamiesz­ zonego schematu pon w
c
łączeń. Sche­ at połączeń jest za­ iesz­ zo­ y
m
m
c n
rów­ ież w pobliżu przyłącza kuchni. Dostęp
n
do listwy jest moż­i­ y po zdję­ iu po­ ryw­ i
lw
c
k
k
przyłącza poprzez odblokowanie zaczepów
wkretakiem pła­ kim. Na­e­ y pa­ ię­ać o wła­
s
l ż
m t
ści­ ym do­ o­ ze prze­ o­ u przy­ą­ ze­ io­ e­
w
b r
w d
ł c n w
go, uwzględ­ ia­ąc rodzaj pod­ą­ ze­ ia i moc
n j
ł c n
zna­ io­ o­ ą kuchni.
m n w
Przewód przyłączeniowy należy za­ o­ o­ ać
m c w
w odciążce przyłącza kuchni.

l Przed rozpoczęciem użyt­ o­ a­ ia, na­e­ y
k w n
l ż
kuchnię wypoziomować, co ma szcze­ ól­
g
ne znaczenie dla równomiernego roz­ ły­
p
wa­ ia się tłuszczu na patelni.
n
Do tego celu służą nóżki re­ u­a­ yj­ e,
g l c n
do­ tęp­ e po wy­ę­ iu szuflady. Zakres re­
s n
j c
gu­a­ ji +/- 5mm.
l c

1

9

2

INSTALACJA
Uwaga!
Należy pa­ ię­ ać o ko­ iecz­ o­ ci
m t
n
n ś
pod­ą­ ze­ ia obwodu ochron­ e­ o
ł c n
n g
do za­ i­ ku przy­ą­ za kuchni, ozna­
cs
ł c
czo­ e­ o znakiem .Instalacja elek­
n g
trycz­ a za­ i­a­ą­ a kuch­ ię, powinna
n
sl j c
n
posiadać wyłącznik bez­ ie­ zeń­ twa
p c
s
umoż­i­ ia­ą­ y od­ ię­ ie do­ ły­ u prą­
lw j c
c c
p w
du w sy­u­ cji awa­ yj­ ej. Od­e­ łość
t a
r n
l g
mię­ zy stykami ro­ o­ zy­ i wy­ącz­
d
b c m
ł
ni­ a bez­ ie­ zeń­ twa musi wynosić
k
p c
s
min. 3 mm.

Przed do­ o­ a­ iem przyłączenia kuch­ i do
k n n
n
in­ ta­a­ ji elek­rycz­ ej, należy zapoznać się
s l c
t
n
z in­or­ a­ ja­ i znaj­ u­ą­ y­ i się na ta­ licz­ e
f m c m
d j c m
b c
zna­ io­ o­ ej i schemacie pod­ą­ ze­ ia.
m n w
ł c n
Uwaga! Instalator jest zobowiązany wydać
użyt­ ow­ i­ o­ i „świa­ ec­wo przy­ą­ ze­ ia
k nk w
d t
ł c n
kuch­ i do in­ ta­a­ ji elek­rycz­ ej” (znajduje
n
s l c
t
n
się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia kuchni niż po­ a­
k
za­ o na sche­ a­ ie może spo­ o­ o­ ać jej
n
m c
w d w
znisz­ ze­ ie.
c n

Schemat możliwych połączeń
3

Uwaga! Napięcie elementów grzejnych 230V.

4

3

5

Uwaga! W przypadku każdego z połączeń przewód
ochronny musi być po­ą­ zo­ y z zaciskiem
ł c n
PE.

2

1

n f
1 Przy sieci 230 V podłączenie jed­ o­a­

zo­ e z przewodem neu­ral­ ym, most­ i
w
t n
k
łą­ zą za­ i­ ki 1-2-3 oraz 4-5,przewód
c
cs
ochronny na

Zalecany
ro­ zaj
d
prze­ o­ u
w d
przy­ą­ ze­ io­
ł c n
we­ o
g
1N~

OWY
3X 4 mm2

2N~

OWY
4X 2,5 mm2

3N~

OWY
5X 1,5 mm2

2 Przy sieci 400/230 V podłączenie

dwu­a­ o­ e z przewodem neu­ral­ ym,
f z w
t n
most­ i łą­ zą za­ i­ ki 2-3 oraz 4-5, prze­
k c
cs
wód ochronny na

3

Przy sieci 400/230 V podłączenie trój­a­
f
zo­ e z przewodem neu­ral­ ym, most­ i
w
t n
k
łą­ zą za­ i­ ki 4-5, przewody fazowe
c
cs
pod­ą­ zo­ e do 1, 2 i 3, przewód neu­ral­
ł c n
t
ny do 4-5, prze­ ód ochron­ y na
w
n

Przewody fazowe - L1=R, L2=S, L3=T; N - przewód neutralny; PE - przewód ochronny

10

OBSŁUGA
Przed pierwszym włączeniem
kuchni
l usunąć elementy opakowania,
l usunąć delikatnie (wolno) etykiety z drzwi
piekarnika starając się żeby nie zerwać ta­
śmy kleju,
l opróżnić szu­ a­ ę, oczy­ cić ko­ o­ ę pie­
fl d
ś
m r
kar­ i­ a ze środ­ ów kon­ er­ a­ ji fabrycznej,
nk
k
s w c
lwyjąć wyposażenie piekarnika i umyć w
ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia
naczyń,
lwłączyć wentylację w po­ iesz­ ze­ iu lub
m
c n
otworzyć okno,
lwygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok. 30
min.), usunąć za­ ru­ ze­ ia i dokładnie umyć,
b d n
pola grzejne płyty należy wygrzewać ok. 4
min. bez uży­ a­ ia naczynia.
w n
Uwaga!
W kuchniach wyposażonych w pro­
gra­ a­or elektroniczny Ta, po włą­
m t
cze­ iu do sieci wyświetlacz będzie
n
wska­ y­ ał „0.00” . Na­e­ y usta­ ić
z w
l ż
w
czas bie­ ą­ y pro­ ra­ a­o­ a.
ż c
g m t r
Brak nastawy czasu bieżącego
unie­ oż­i­ ia pracę piekarnika.
m lw


Komorę piekarnika należy myć tyl­ o przy
k
uży­ iu cie­ łej wody z do­ at­ iem nie­ iel­
c
p
d k
w
kiej ilości płynów do my­ ia na­ zyń.
c
c

11

OBSŁUGA
Programator elektroniczny Ta
A

2

1

3

A - pole wyświetlacza
- oznaczenia funkcji pracy
1 - przycisk wyboru funkcji pracy pro­ ra­ a­o­ a
g m t r
2 - przycisk „-”
3 - przycisk „+”

Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponownym za­
łą­ ze­ iu po za­ i­ u na­ ię­ ia wyświetlacz
c n
nk
p c
wska­ u­e pulsujące
z j
,

Po upływie ok.7 sek. od zakończenia czyn­
no­ ci ustawiania czasu, nowe dane zo­ ta­ ą
ś
s n
zapamiętane, a wskazanie bieżącego czasu
przestanie pulsować.
Korektę czasu można wykonać później na­ i­
c
ska­ąc jednocześnie przyciski 2 i 3, wska­ a­
j
z
nia wyświetlacza zaczną pul­ o­ ać. Na­ tęp­
s w
s
nie moż­ a sko­ y­ o­ ać czas bieżący.
n
r g w
Uwaga!
Piekarnik można uruchomić po po­a­
j
wie­ iu się symbolu
n
na wy­ wie­
ś
tla­ zu.
c

lnacisnąć przycisk 1, na wyświetlaczu po­a­ i
j w
się symbol
,

Po wyłączeniu z sieci lub po zaniku
napięcia programator pamięta usta­
wie­ ia przez ok. 2,5 minuty.
n

lustawić bieżący czas ko­ zy­ ta­ąc z przy­
r s j
ci­ ków 2 i 3.
s

12

OBSŁUGA
MINUTNIK

pRACA PÓŁAUTOMATYCZNA

Minutnik może być uaktywniony w każdym
mo­ en­ ie, bez względu na stan aktywności
m c
in­ ych funk­ ji programatora. Za­ res od­ ie­
n
c
k
m
rza­ e­ o cza­ u wy­ o­ i od 1mi­ u­y do 23
n g
s
n s
n t
go­ zin i 59 mi­ ut.
d
n
Aby nastawić minutnik należy:

Jeśli piekarnik ma wyłączyć się o usta­o­ ej
l n
godzinie, to należy:
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na pozycje,
na których ma pracować piekarnik,

lnacisnąć przycisk 1, na wyświetlaczu bę­
dzie pulsować symbol
:

2

1

lprzyciskać przycisk 1 aż do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:

3

2

lustawić czas minutnika przyciskami 3 i 2,

1

3

lustawić żądany czas pracy przyciskami 3 i
2, w zakresie od 1 minuty do 10 godzin.

Wyświetlacz wskazuje ustawiony czas mi­ ut­
n
ni­ a oraz aktywną funkcję pracy
k
.

Ustawiony czas zostanie wprowadzony do
pamięci po ok. 7 sek., wyświetlacz po­ ow­ ie
n n
pokaże czas bieżący przy aktywnej funk­ ji
c
pracy AUTO.
Po upływie nastawionego czasu pie­ ar­ ik
k n
wy­ą­ zy się automatycznie, włączy się sy­
ł c
gna­i­ a­ ja dźwiękowa, a funkcja pracy AUTO
lz c
będzie pulsować,

Po upływie nastawionego czasu włącza się
sy­ nał dźwiękowy, i pulsuje
g
,
lnacisnąć przycisk 1, 2 lub 3 w celu wy­ą­
ł
cze­ ia sygnału, funkcja
n
zgaśnie, a wy­
świe­lacz wska­ u­e czas bieżący.
t
z j

lustawić pokrętła funkcji piekarnika i re­ u­a­
g l
cji temperatury w pozycji wyłączone,

Uwaga!
Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie
wyłączony ręcznie, wyłączy się au­o­
t
ma­ycz­ ie po ok. 7 minutach.
t
n

lnacisnąć przycisk 1, 2 lub 3 w celu wy­ą­ ze­
ł c
nia sygnału, funkcja AUTO zgaśnie, a wy­ wie­
ś
tlacz bę­ zie wskazywał czas bie­ ą­ y.
d
ż c
Uwaga!
W piekarnikach wyposażonych w jed­ o
n
pokrętło sterowania, pokrętło funk­ ji
c
piekarnika jest zespolone z re­ u­a­o­
g l t
rem temperatury.
13

OBSŁUGA
pRACA AUTOMATYCZNA
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na żądane po­
zy­ je, na których ma pracować piekarnik.
c
Funkcja pracy AUTO jest aktywna, pra­ a pie­
c
kar­ i­ a roz­ ocz­ ie się od mo­ en­u wy­ i­ a­ą­
nk
p
n
m t
nk j
ce­ o z róż­ i­ y mię­ zy na­ ta­ io­ ym cza­ em
g
nc
d
s w n
s
za­ oń­ ze­ ia pra­ y a na­ ta­ io­ ym cza­ em
k c n
c
s w n
s
pracy, (np. na­ ta­ io­ y czas pracy wy­ o­ i 1
s w n
n s
godz., na­ ta­ io­ y czas za­ oń­ ze­ ia pracy
s w n
k c n
14.00, pie­ ar­ ik au­o­ a­ycz­ ie za­ą­ zy się
k n
t m t
n
ł c
o godz. 13.00).

Jeśli piekarnik ma włączyć się na określony
czas pracy i o ustalonej go­ zi­ ie wyłączyć
d n
się, to należy ustawić czas pracy oraz go­ zi­
d
nę zakończenia pracy:
lprzyciskać przycisk 1 aż do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:

2

1

Po osiągnięciu godziny zakończenia pracy
piekarnik wyłączy się automatycznie, włą­ zy
c
się sygnalizacja dźwiękowa przy pulsującej
funkcji pracy AUTO ,

3

lustawić żądany czas pracy przyciskami 3 i
2 jak dla pracy półautomatycznej,
lprzyciskać przycisk 1 aż do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:

lustawić pokrętła funkcji piekarnika i re­ u­a­
g l
cji temperatury w pozycji wyłączone,
lnacisnąć przycisk 1, 2 lub 3 w celu wy­
łą­ ze­ ia sygnału, funkcja AUTO zgaśnie, a
c n
wy­ wie­lacz bę­ zie wskazywał czas bie­ ą­ y,
ś t
d
ż c
np.godz.12.35.

2

1

3

lustawić godzinę wyłączenia(zakończenia
pracy) przy­ i­ ka­ i 3 i 2, która jest ogra­ i­
cs m
n
czo­ a do czasu odległego o 23 go­ zi­ y i
n
d n
59 minut,

2

14

1

3

OBSŁUGA
KASOWANIE USTAWIEŃ
W każdej chwili można skasować usta­ ie­ ia
w n
minutnika lub funkcji pracy au­o­ a­ycz­ ej.
t m t n
Kasowanie ustawień pracy automatycznej:
lnacisnąć jednocześnie przyciski 2 i 3,
Kasowanie ustawień minutnika:
lprzyciskiem 1 wybrać funkcję minutnika,
lnacisnąć ponownie przyciski 2 i 3.

Zmiana TONU sygnału
dźwiękowego
Ton sygnału dźwiękowego moż­ a zmie­ ić w
n
n
na­ te­ u­ą­ y sposób:
s p j c
lnacisnąć jednocześnie przyciski 2 i 3,
lprzyciskiem 1 wybrać funkcję „ton”, wska­
za­ ia wyświetlacza będą pulsować:
n

2

1

3

lprzyciskiem 2 wybrać odpowiedni ton w
zakresie od 1 do 3.

15

OBSŁUGA
Sterowanie pracą pól grzejnych pły­ y ce­ a­ icz­ ej.
t
r m n
Informacja dotycząca rodzaju pól grzejnych znajduje się w tabeli na str. 8 instrukcji.
Dobór naczynia
Prawidłowo dobrane naczynie po­ in­ o po­ ia­ ać wielkość i kształt dna w przy­ li­ e­ iu rów­ y
w n
s d
b ż n
n
po­ ierzch­ i użyt­ o­ a­ e­ o pola grzej­ e­ o. Dla na­ zyń w ro­ za­u bryt­an­ y jest sto­ o­ a­ e
w
n
k w n g
n g
c
d j
f n
s w n
specjalne po­ ze­ zo­ e pole grzejne o wy­ ia­ ach 170x265. Nie należy uży­ ać na­ zyń o dnie
s r n
m r
w
c
wklęsłym lub wy­ u­ łym. Należy pa­ ię­ać, żeby na­ zy­ ie posiadało zawsze od­ o­ ied­ io
p k
m t
c n
p w n
dobraną po­ ryw­ ę. Za­e­ a się sto­ o­ a­ ie naczyń z grubym to­ zo­ ym dnem.
k
k
l c
s w n
c n
Zabrudzone powierzchnie pól grzej­ ych i na­ zyń, uniemożliwiają pełne wy­ o­ zy­ ta­ ie cie­ ła.
n
c
k r s n
p

Dobór mocy grzejnej
Pola grzejne posiadają zróżnicowaną moc grzejną. Moc grzej­ ą moż­ a re­ u­o­ ać stop­ io­ o,
n
n
g l w
n w
po­ rę­ a­ąc pokrętłem w pra­ o lub w lewo.
k c j
w

Przykładowe ustawienia pokrętła

16

OBSŁUGA
Wskaźnik nagrzewu pola

Ważne!
Dozwolone jest włączenie pola wy­
łącz­ ie przez pokręcenie pokrętła
n
zgod­ ie z ru­ hem wskazówek ze­ a­ a.
n
c
g r
Włą­ ze­ ie w kierunku prze­ iw­ ym
c n
c n
może uszkodzić włącznik.

Jeżeli temperatura pola grzejnego prze­ ra­ za
k c
50°C, to sy­ na­i­ o­ a­ e jest to świe­ e­ iem
g lz w n
c n
od­ o­ ied­ ie­ o pola wskaźnika.
p w n g
Świecenie wskaź­ i­ a nagrzewu pola ostrze­ a
nk
g
oso­ ę ob­ łu­ u­ą­ ą przed przy­ ad­ o­ ym do­
b
s g j c
p k w
tknię­ iem go­ ą­ e­ o pola grzejnego.
c
r c g
Po wyłączeniu nagrzewu pola grzej­ e­ o, w
n g
cza­ ie około 5-10 min. posiada ono jeszcze
s
na­ ro­ a­ zo­ ą energię ciepl­ ą, którą moż­ a
g m d n
n
n
umie­ęt­ ie wy­ o­ zy­ tać np. do pod­ rza­ ia
j n
k r s
g n
lub utrzy­ a­ ia w stanie ciepłym potraw bez
m n
ko­ iecz­ o­ ci włą­ ze­ ia na­ rze­ u pola.
n
n ś
c n
g w

W za­ re­ ie „0 l 1 l 2 l 3” pokrętła pra­ u­
k s
c
je we­ nętrz­ e pole grzej­ e i moż­ a płyn­ ie
w
n
n
n
n
re­ u­o­ ać ilość ciepła do­ tar­ zo­ e­ o do
g l w
s c n g
na­ zy­ ia. Chwi­o­ e prze­ rę­ e­ ie po­ rę­ła do
c n
l w
k c n
k t
po­ y­ ji ozna­ zo­ ej - , po­ o­ u­e włą­ ze­ ie
z c
c n
w d j
c n
ze­ nętrz­ e­ o pola grzej­ e­ o. Od tego mo­
w
n g
n g
men­u można re­ u­o­ ać płyn­ ie ilość cie­ ła
t
g l w
n
p
do­ tar­ zo­ e­ o do na­ zy­ ia przez oby­ wa
s c n g
c n
d
pola grzej­ e (we­ nę­rz­ e i ze­ nętrz­ e) gdyż
n
w t n
w
n
we­ nę­rz­ y wy­ącz­ ik wy­ą­ zy te pola do­ ie­
w t n
ł
n
ł c
p
ro po usta­ ie­ iu pokrętła w poz. 0.
w n

Wskaźnik nagrzewu pola

17

OBSŁUGA
Funkcje piekarnika i jego ob­ łu­ a.
s g

Możliwe położenia pokrętła rodzaju
funkcji piekarnika

Informacje dotyczące wy­ o­ a­ e­ ia pie­ ar­
p s ż n
k
ni­ a w elementy grzejne w zależności od
k
mo­ e­u kuchni znaj­ ą Państwo w tabeli w
d l
d
roz­ zia­e Cha­ ak­e­ y­ ty­ a wy­ o­ u.
d l
r t r s k
r b

Piekarnik z wymuszonym
obiegiem powietrza
(z wentylatorem i grzejnikiem
termoobiegu))
Piekarnik jest na­ rze­ a­ y przy po­ o­ y grzej­
g w n
m c
ni­ a dolnego i górnego, grzejnika ter­ o­ bie­
k
m o
gu oraz opiekacza. Ste­ o­ a­ ie pra­ ą tego
r w n
c
pie­ ar­ i­ a od­ y­ a się przy po­ o­ y po­ rę­ła
k nk
b w
m c
k t
ro­ za­u pra­ y pie­ ar­ i­ a - usta­ ie­ ie po­e­ a
d j
c
k nk
w n
l g
na ob­ ó­ e­ iu po­ rę­ła na wy­ ra­ ą funk­ ję,
r c n
k t
b n
c
0

oraz pokrętła regulacji temperatury - usta­e­
i
nie polega na obróceniu pokrętła na wy­ ra­ ą
b n
wartość temperatury.

25
0

100

50

0

200 15

Wyłączenie następuje poprzez usta­ ie­ ie
w n
obu po­ rę­eł w po­ y­ ji „ l” / „0”.
k t
z c
Uwaga!
Włączenie nagrzewania(grzejnika itp.)
przy załączeniu któ­ ej­ ol­ iek z funk­ ji
r k w
c
piekarnika nastąpi dopiero po­ sta­ ie­
u w
niu tem­ e­ a­u­ y.
p r t r

Niezależne oświetlenie pie­ ar­ i­ a
k nk
Poprzez ustawienie po­ rę­ła w tej po­
k t
zy­ ji uzy­ ku­e­ y oświe­le­ ie ko­ o­ y
c
s j m
t n
m r
pie­ ar­ i­ a.
k nk
Włączony termoobieg
Ustawienie pokrętła w po­ y­ ji „włą­
z c
czo­ y ter­ o­ bieg” pozwala na
n
m o
re­ ­i­ a­ ję ogrze­ a­ ia pie­ ar­ i­ a w
al z c
w n
k nk
spo­ ób wymuszony przy po­ o­ y ter­ o­ en­y­
s
m c
m w t
la­o­ a, umiesz­ zo­ e­ o w cen­ral­ ym miej­ cu
t r
c n g
t n
s
tylnej ścia­ y ko­ o­ y pie­ ar­ i­ a.
n
m r
k nk
Korzystanie z tego spo­ o­ u ogrze­ a­ ia po­
s b
w n
zwa­a na równomierny obieg ciepła wokół
l
potrawy umie­ zczo­ ej w pie­ ar­ i­ u.
s
n
k nk
Zaletą tego sposobu ogrzewania jest:
l skrócenie czasu nagrzewania pie­ ar­ i­ a
k nk
i eliminacja czynności jego wstęp­ e­ o
n g
na­ rze­ a­ ia,
g w n
l możliwość prowadzenia wy­ ie­ ów na
p k
dwóch po­ io­ ach roboczych jed­ o­ ze­
z m
n c
śnie,
l zmniejszenie wypływu tłuszczu i so­ ów z
k
potraw mięsnych, co po­ o­ u­e po­ep­ ze­ ie
w d j
l s n
ich wa­o­ ów sma­ o­ ych,
l r
k w
Włączony termoobieg i grzej­
nik dol­ y
n
Przy tej pozycji pokrętła pie­ ar­ ik
k n
re­ li­ u­e funk­ ję ter­ o­ bie­ u i
a z j
c
m o g
włą­ zo­ e­ o grzej­ i­ a dol­ e­ o co po­ o­ u­e pod­
c n g
nk
n g
w d j
wyż­ ze­ ie tem­ e­a­u­y od spodu wypieku.
s n
p r t r
Włączony wentylator oraz
opie­ acz
k
Przy tej pozycji pokrętła, pie­ ar­
k
nik re­ ­i­ u­e funk­ ję opie­ a­ za
al z j
c
k c
z wen­y­a­o­ em. Wy­ o­ zy­ ta­ ie tej funkcji w
t l t r
k r s n
prak­y­ e po­ wa­a na przy­ pie­ ze­ ie pro­ e­ u
t c
z l
s s n
c s
opie­ a­ ia i po­ ­ ie­ ie­ ie wa­o­ ów smak n
dn s n
l r

18

OBSŁUGA
ko­ ych potrawy. Opie­ a­ ie na­e­ y pro­ a­ zić
w
k n
l ż
w d
przy za­ knię­ych drzwiach piekarnika.
m
t

Lampki kontrolne

Uwaga!
Przy realizacji funkcji
i
usta­ ie­ iu po­ rę­ła re­ u­a­o­ a tem­ e­
w n
k t
g l t r
p
ra­u­ y w po­ y­ ji ze­ o­ ej, pracuje sam
t r
z c
r w
wen­y­a­or. W tej pozycji moż­ a pro­
t l t
n
wa­ zić stu­ ze­ ie potrawy lub ko­ o­ y
d
d n
m r
pie­ ar­ i­ a.
k nk
Włączony opiekacz
Ustawienie pokrętła w tej po­ y­ ji
z c
po­ wa­a na opie­ a­ ie po­raw
z l
k n
t
wy­ącz­ ie przy włą­ zo­ ym grzej­
ł
n
c n
ni­ u opiekacza.
k

Włączenie piekarnika jest sy­ na­i­ o­ a­ e
g lz w n
zapaleniem się dwóch lam­ ek kon­ro­­ ych,
p
t ln
pomarańczowej i czer­ o­ ej. Świe­ e­ ie lamp­
w n
c n
ki kon­ro­­ ej koloru pomarańczowego sy­ na­i­
t ln
g l
zu­e pra­ ę pie­ ar­ i­ a. Zga­ nię­ ie czer­ o­ ej
j
c
k nk
ś c
w n
lamp­ i kon­ro­­ ej jest sy­ na­em uzyskania
k
t ln
g ł
przez pie­ ar­ ik na­ ta­ io­ ej tem­ e­ a­u­ y.
k n
s w n
p r t r
O ile prze­ i­ y ku­i­ ar­ e zalecają wkła­ a­ ie
ps
ln n
d n
po­ra­ y do roz­ rza­ e­ o piekarnika, należy
t w
g n g
to uczynić nie wcześniej jak po pierw­ zym
s
zga­ nię­ iu czer­ o­ ej lamp­ i kontrolnej. W
ś c
w n
k
trakcie pro­ a­ ze­ ia wypieku czerwona lampw d n
ka będzie się okre­ o­ o włączać i wyłączać
s w
(utrzy­ y­ a­ ie tem­ e­ a­u­ y wewnątrz komory
m w n
p r t r
piekarnika). Lamp­ a kon­ro­­ a pomarańczok
t ln
wa może się rów­ ież świe­ ić w po­o­ e­ iu
n
c
ł ż n
po­ rę­ła „Oświe­le­ ie komory piekarnika”.
k t
t n

Wzmocniony opiekacz
(Opiekacz i grzej­ ik górny)
n
Włączenie funk­ ji „wzmoc­ io­
c
n
ne­ o opie­ a­ za’’ po­ wa­a na
g
k c
z l
pro­ a­ ze­ ie opie­ a­ ia przy
w d n
k n
jed­ o­ ze­ nie włą­ zo­ ym grzej­ i­ u gór­ ym.
n c ś
c n
nk
n
Funk­ ja ta po­ wa­a na uzy­ ka­ ie pod­ yż­
c
z l
s n
w
szo­ ej tem­ e­ a­u­ y w górnej prze­ trze­ i ro­
n
p r t r
s
n
bo­ zej pie­ ar­ i­ a, co po­ o­ u­e moc­ iej­ ze
c
k nk
w d j
n s
przy­ u­ ie­ ie­ ie po­ra­ y, po­ wa­a­ąc tak­ e
r m n n
t w
z l j
ż
na opie­ a­ ie więk­ zych jej por­ ji
k n
s
c
Włączony grzejnik gór­ y
n
Ustawienie pokrętła w tej po­
zy­ ji po­ wa­a na re­ li­ a­ ję na­
c
z l
a z c
grze­ a­ ia pie­ ar­ i­ a wy­ącz­ ie
w n
k nk
ł
n
przy po­ o­ y grzej­ i­ a górnego.
m c
nk
Stosować np. przy dopiekaniu
wypieków od góry.
Włączony grzejnik dol­ y
n
Przy tej pozycji pokrętła pie­ ar­ ik
k n
re­ li­ u­e ogrze­ a­ ie wy­ącz­ ie
a z j
w n
ł
n
przy uży­ iu grzej­ i­ a dol­ e­ o.
c
nk
n g
Sto­ o­ ać np. przy do­ ie­ a­ iu
s w
p k n
wypieków od dołu.

­

Włączony grzejnik dol­ y i
n
gór­ y
n
Ustawienie pokrętła w tej po­ y­ ji
z c
o­ wa­a na re­ ­i­ a­ ję na­ rze­ a-­
z l
al z c
g w
nia pie­ ar­ i­ a spo­ o­ em konk nk
s b
wen­ jo­ al­ ym.
c n n
19

OBSŁUGA
Szybki rozgrzew piekarnika
W piekarnikach z wymuszonym obiegiem
powietrza, wyposażonych w wentylator i
grzej­ ik termoobiegu można skorzystać z
n
szybkiego rozgrzewu - piekarnik w ciągu ok.4
min. osią­ nie tem­ e­ a­u­ ę 1500C.
g
p r t r
Sposób postępowania:

Ważne!
Podczas realizowania szybkiego
roz­ rze­ u w komorze piekarnika nie
g w
może znajdować się blacha z cia­ tem
s
ani inne elementy nie sta­ o­ ią­ e
n w c
wyposażenia piekarnika.
Nie zaleca się korzystania z funkcji
szybkiego rozgrzewu przy za­ ro­ ra­
p g
mo­ a­ ym programatorze.
w n

l pokrętło funkcji piekarnika ustawić na
pozycję termoobieg + grzejnik dolny,
l pokrętło regulatora temperatury ustawić
na pozycję 1500C,
l piekarnik nagrzewa się do temperatury
1500C (lub niższej nastawionej), któ­ ej
r
osiągnięcie jest sygnalizowane zga­ nię­
ś
ciem czerwonej lampki kontrolnej re­ u­a­
g l
to­ a temperatury,
r
l teraz można włożyć blachę z ciastem do
piekarnika,
l pokrętło funkcji piekarnika ustawić na
wybrany sposób grzania, (patrz rozdział
Pieczenie w piekarniku-porady prak­ycz­
t
ne).

20

OBSŁUGA
Użytkowanie opiekacza

Uwaga!
Opiekanie należy pro­ a­ zić przy zaw d
mkniętych drzwiach pie­ ar­ i­ a.
k nk

Proces opiekania następuje w wy­ i­ u dzia­
nk
ła­ ia na po­ra­ ę promieni pod­ zer­ o­ ych,
n
t w
c w n
emi­ o­ a­ ych przez roz­ a­ zo­ y grzejnik
t w n
ż r n
opie­ a­ za.
k c
W celu włączenia opiekacza na­e­ y:
l ż
l
ustawić pokrętło piekarnika w po­ y­ ji
z c
ozna­ zo­ ej symbolem
c n
lub
,
l wygrzewać piekarnik przez ok. 5 mi­ ut
n
(przy za­ knię­ych drzwiach piekarnika).
m
t
l włożyć do piekarnika blachę z po­ra­ ą na
t w
wła­ ci­ y poziom ro­ o­ zy, a w przy­ ad­ u
ś w
b c
p k
opie­ a­ ia na ru­ zcie należy umieścić na po­
k n
s
zio­ ie bez­ o­ red­ io niższym (po­ i­ ej rusz­u)
m
p ś n

t
bla­ hę na ście­ a­ą­ y tłuszcz,
c
k j c
l zamknąć drzwi piekarnika.

Gdy użytkowany jest opiekacz, czę­ ci
ś
dostępne mogą stać się gorące.
Zaleca się nie dopuszczać dzieci do
piekarnika.

Dla funkcji opiekanie
i wzmocnione
opie­ a­ ie
k n
temperaturę na­e­ y usta­ ić
l ż
w
na 2500C, a dla funkcji opiekanie z wen­ y­a­
t l
to­ em
r
maksymalnie na 2000C.

21

OBSŁUGA
Użytkowanie rożna
Rożen pozwala na obrotowe opie­ a­ ie po­
k n
traw w pie­ ar­ i­ u. Służy głów­ ie do opie­ a­ ia
k nk
n
k n
drobiu, sza­ zły­ ów, kieł­ a­ ek itp. po­raw.
s k
b s
t
Włączenie i wy­ą­ ze­ ie na­ ę­ u rożna na­ tę­
ł c n
p d
s
pu­e jed­ o­ ze­ nie z włą­ ze­ iem i wy­ą­ ze­
j
n c ś
c n
ł c
niem funk­ ji opie­ a­ ia c
k n
,
,
.
Przy korzystaniu z tych funkcji w trakcie
opie­ a­ ia mogą występować chwilowe za­
k n
trzy­ a­ ia silnika roż­ a lub zmiana kie­ un­ u
m n
n
r k
ob­ a­ a­ ia. Po­ yż­ ze nie wpły­ a na funk­ jo­
r c n
w s
w
c
nal­ ość i jakość opiekania.
n
Uwaga!
Rożen nie posiada od­ ziel­ e­ o po­ rę­
d n g
k
tła sterowania.
Opiekanie należy pro­ a­ zić przy zaw d
mkniętych drzwiach pie­ ar­ i­ a.
k nk

Przygotowanie potrawy na rożnie:
(patrz rysunki poniżej)
l umieścić potrawę na pręcie roż­ a i unie­
n
ru­ ho­ ić ją przy po­ o­ y wi­ el­ ów,
c m
m c
d c
l ramkę rożna wsunąć w pie­ ar­ ik na po­
k n
zio­ ie roboczym 3 od dołu,
m
l koniec pręta rożna wsunąć w sprzę­ ło
g
na­ ę­ u , zwra­ a­ąc uwagę aże­ y rowek
p d
c j
b
me­a­o­ ej czę­ ci uchwy­u roż­ a opierał
t l w
ś
t
n
się na ramce,
l wykręcić rękojeść,
l wsunąć blachę na najniższy po­ iom
z
ko­ o­ y pie­ ar­ i­ a i przymknąć drzwi.
m r
k nk
l za­ knąć drzwi piekarnika.
m

Rękojeść

Widelec rożna
Pręt rożna

22

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
Dbałość użytkownika o bieżące utrzy­ a­ ie
m n
kuchni w czy­ to­ ci oraz wła­ ci­ a jej kon­ er­
s ś
ś w
s
wa­ ja, wywierają zna­ zą­ y wpływ na wy­ łu­
c
c c
d
że­ ie okresu jej bez­ ­ a­ yj­ ej pracy.
n
aw r n

Uwaga! Ostre ostrze należy zawsze
zabezpieczyć przez przesunięcie obudowy
(wystarczy nacisk kciuka). Przy posługiwaniu
się zachować ostrożność-niebezpieczeństwo
zranienia - nie dopuszczać, aby przyrząd
dostał się do rąk dzieci.

Przed rozpoczęciem czysz­ ze­ ia na­e­ y
c n
l ż
kuchnię wy­ą­ zyć, zwra­ a­ąc uwa­ ę aże­
ł c
c j
g
by wszystkie po­ rę­ ła usta­ io­ e były w
k t
w n
pozycji „l” / „0”. Czyn­ o­ ci czysz­ ze­ ia
n ś
c n
na­e­ y roz­ o­ zy­ ać dopiero po wy­ ty­
l ż
p c n
s
gnię­ iu kuch­ i.
c
n


l Zaleca się używanie środków czysz­ zą­
c
cych lub zmy­ a­ą­ ych o dzia­a­ iu de­i­ at­
w j c
ł n
lk
nym, za­ ie­ a­ą­ ych sto­ ow­ e za­e­ e­ ia
w r j c
s n
l c n
jak np. wszel­ ie­ o rodzaju pły­ y bądź
k g
n
emul­ je usu­ a­ą­ e tłusz­ ze. Szcze­ ól­ ie
s
w j c
c
g n
po­e­ a się sto­ o­ a­ ie specjalnych środ­
l c
s w n
ków typu, COL­ O Luneta, Si­ ol Stahl­
L
d
glanz, Stahl-Fix do mycia i czy­ zcze­ ia
s
n
oraz Cera - fix do kon­ er­ a­ ji. W przy­ ad­
s w c
p
ku bra­ u do­ tę­ u do za­e­ a­ ych środ­ ów,
k
s p
l c n
k
ra­ zi­ y sto­ o­ ać roztwory cie­ łej wody
d m
s w
p
z do­ at­ iem pły­ ów do my­ ia na­ zyń lub
d k
n
c
c
środ­ ów do czy­ zcze­ ia zle­ o­ my­ a­ ów
k
s
n
w z w k
nierdzewnych.

Płyta ceramiczna

l Płytę należy czyścić regularnie po każ­
do­ a­ o­ ym uży­ iu. W miarę moż­i­ o­ ci,
r z w
c
lw ś
zaleca się mycie kuch­ i w sta­ ie cie­
n
n
płym(po zgaśnięciu wskaźnika na­ rze­ u
g w
pola). Nie na­e­ y dopuszczać do sil­ e­ o
l ż
n g
za­ ru­ ze­ ia płyty grzej­ ej, a w szcze­
b d n
n
gól­ o­ ci do przy­ a­eń po­ ho­ zą­ ych z
n ś
p l
c d c
wy­ i­ in.
kp
l Nie należy używać środków do czysz­ ze­
c
nia o sil­ ym działaniu ściernym jak np.
n
proszki do szo­ o­ a­ ia za­ ie­ a­ą­ e ścier­
r w n
w r j c
ni­ o, pasty ścierne, ka­ ie­ ie ścier­ e,
w
m n
n
pu­ e­ sy, wiązki druciane itp. Mogą one
m k
rysować po­ ierzch­ ię pły­y, powodując
w
n
t
nie­ d­ ra­ al­ e uszkodzenia.
o w c n
Zabrania się do czyszczenia uży­ ać Cil­
w
li­u.
t
l Duże zabrudzenia przylegające moc­ o
n
do płyty moż­ a zeskrobać spe­ jal­ ym
n
c n
skro­ a­ iem, na­e­ y zwró­ ić uwa­ ę, aby
b k
l ż
c
g
nie uszkodzić ramy płyty ce­ a­ icz­ ej.
r m n

Skrobak do czyszczenia płyty

23

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
l Do mycia i czyszczenia po­ ierzch­ i
w
n
uży­ ać mięk­ iej i de­i­ at­ ej ście­ ecz­ i,
w
k
lk n
r
k
do­ rze po­ hła­ ia­ą­ ej wilgoć.
b
c n j c
Płytę ceramiczną po umyciu na­e­ y każ­
l ż
do­ a­ o­ o wy­rzeć do su­ ha
r z w
t
c
l Należy zwrócić szczególną uwa­ ę, ażeby
g
nie do­ u­ cić do uszko­ ze­ ia płyty ce­ a­
p ś
d n
r
micz­ ej, powstania głębokich za­ y­ o­ ań i
n
r s w
od­ ry­ ków, spo­ o­ o­ a­ ych ude­ ze­ ia­ i
p s
w d w n
r n m
me­a­o­ ych po­ ryw na­ zyń lub innych
t l w
k
c
przedmio­ów po­ ia­ a­ą­ ych ostre kra­
t
s d j c
wę­ zie.
d



Piekarnik

l Piekarnik należy czyścić po każ­ ym użyt­
d
ko­ a­ iu. Przy czysz­ ze­ iu pie­ ar­ i­ a
w n
c n
k nk
na­e­ y włączyć oświe­le­ ie, po­ wa­a­ą­ e
l ż
t n
z l j c
na uzy­ ka­ ie lep­ zej wi­ ocz­ o­ ci prze­
s n
s
d
n ś
strze­ i roboczej.
n
l Komorę piekarnika należy myć tyl­ o przy
k
użyciu cie­ łej wody z do­ at­ iem nie­ iel­
p
d k
w
kiej ilości płynów do my­ ia naczyń.
c
l Czyszczenie parowe-Steam Clean:
-na mi­ kę ustawioną w piekarniku na
s
pierw­ zym po­ io­ ie od dołu wlać 0,25 l
s
z m
wody (1 szklan­ a),
k
-zamknąć drzwi piekarnika,
-pokrętło regulatora temperatury ustawić
na pozycję 500C, a pokrętło funkcji na
po­ y­ ję grzejnik dolny,
z c
-ogrzewać komorę piekarnika przez ok.
30 minut,
-otworzyć drzwi piekarnika, wnętrze ko­ o­
m
ry wytrzeć ścierką lub gąb­ ą a na­ tęp­ ie
k
s n
umyć cie­ łą wodą z pły­ em do mycia
p
n
na­ zyń.
c
Uwaga. Pozostałością po czyszczeniu
pa­ o­ ym może być ewentualna wilgoć
r w
lub resztki wody pod kuchnią.
l Po umyciu komory piekarnika na­e­ y ją
l ż
wy­rzeć do sta­ u su­ he­ o.
t
n
c g
l Emaliowane elementy wy­ o­ a­ e­ ia
p s ż n
kuch­ i, należy umyć przy po­ o­ y roz­
n
m c
two­ u cie­ łej wody z do­ at­ iem pły­ ów
r
p
d k
n
do mycia naczyń.
l Nie należy używać płynów za­ ie­ a­ą­ ych
w r j c
kwasy orga­ icz­ e (np. kwa­ ek cy­ry­ o­
n n
s
t n
wy), mogących spo­ o­ o­ ać trwałe pla­ y
w d w
m
lub zma­o­ a­ ie emalii ceramicznej.
t w n
Uwaga! Do czyszczenia i kon­ er­ a­ ji
s w c
fron­ów szkla­ ych nie uży­ ać środ­
t
n
w
ków czysz­ zą­ ych za­ ie­ a­ą­ ych
c c
w r j c
ma­e­ ia­y ścier­ e.
t r ł
n

24

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
l Kuchnie oznaczone li­e­ ą D zo­ ta­y wy­ o­
t r
s ł
p
sa­ o­ e w ła­wo wyj­ o­ a­ e pro­ ad­ i­ e
ż n
t
m w n
w nc
druciane(drabinki) wkła­ ów pie­ ar­ i­ a.
d
k nk
Aby je wy­ąć do my­ ia należy pociągnąć
j
c
za za­ zep znajdujący się z przodu (Z1)
c
na­ tęp­ ie odchylić prowadnicę i wyjąć
s n
z zaczepu tylnego (Z2). Po umy­ iu pro­
c
wad­ ic na­e­ y umie­ cić je w otwo­ ach
n
l ż
ś
r
osad­ zych pie­ ar­ i­ a, wcisnąć zaczepy
c
k nk
(Z1 i Z2).

Preparaty do czyszczenia sprzętu
AGD polecane przez producenta.
l Preparat do czyszczenia oraz pielęgnacji powierzchni ze stali nierdzewnej.
Specjalny koncentrat do czyszczenia i
pielęgnacji powierzchni wykonanych ze
stali nierdzewnej. Rozpuszcza osad wapienny, rdzę nalotową, osady oraz usuwa
tłuszcz i wszystkie inne zabrudzenia, nie
uszkadzając materiału.

Z2

l Preparat do czyszczenia tworzyw
sztucznych i plastiku. Preparat do
czyszczenia wszelkich przedmiotów z
tworzyw sztucznych i plastiku: obudów
sprzętu gospodarstwa domowego, mebli
kuchennych i ogrodowych, ram i rolet
okiennych, wnętrza samochodu. Łatwo,
szybko i skutecznie usuwa brud, tłuszcz,
olej i substancje smoliste.
l Preparat do czyszczenia piekarników
i grilli. Szybko i bezproblemowo usuwa
przypalenia i zapieczenia powstałe w
czasie używania piekarników i grilli. Wyjątkowa skuteczność - dzięki starannie
dobranym komponentom pozwala stosować preparat wszędzie tam, gdzie zwykłe
środki są niewystarczające.

Z1

l Preparat do czyszczenia i pielęgnacji
płyt ceramicznych. Szybko i bezproblemowo usuwa zabrudzenia powstałe
przy użytkowaniu płyt ceramicznych.
Specjalny skład preparatu pozwala na
łatwe usunięcie przypaleń bez obaw o
uszkodzenie płyty.

Demontaż drabinek bocznych
l Kuchnie ozn. literami Dp posiadają nie­
rdzew­ e wy­ u­ a­ e pro­ ad­ i­ e wkładów
n
s w n
w nc
przy­ o­ o­ a­ e do pro­ ad­ ic dru­ ia­ ych.
m c w n
w n
c n
Pro­ ad­ i­ e na­e­ y wyj­ o­ ać i myć
w nc
l ż
m w
wraz z pro­ ad­ i­ a­ i dru­ ia­ y­ i. Przed
w nc m
c n m
umiesz­ ze­ iem na nich blach na­e­ y je
c n
l ż
wy­ u­ ąć (jeśli pie­ ar­ ik jest nagrzany
s n
k n
pro­ ad­ i­ e należy wy­ u­ ąć za­ ze­ ia­ąc
w nc
s n
c p j
tyl­ ą kra­ ę­ zią blach o zde­ za­ i znaj­ u­
n
w d
r k
d
ją­ e się w przed­ iej części wy­ u­ a­ ych
c
n
s w n
pro­ ad­ ic) i następnie wsunąć wraz z
w n
blachą.

Zakupu dokonać można u naszych Dystrybutorów Części Zamiennych lub w Autoryzowanych Serwisach.

25

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
l Kuchnie oznaczone literą K w ty­ ie zo­
p
sta­y wyposażone we wkład­ i po­ ry­e
ł
k
k t
specjalną emalią sa­ o­ zysz­ zą­ ą. Ema­
m c
c c
lia ta powoduje, że za­ ru­ ze­ ia tłusz­
b d n
czem lub reszt­ a­ i po­raw mogą zostać
k m
t
samoczynnie usu­ ię­e pod wa­ un­ iem,
n t
r k
że nie są one za­ u­ zo­ e lub przy­ a­o­
s s n
p l
ne (resztki po­ y­ ie­ ia i tłuszczu na­e­ y
ż w n
l ż
jak naj­ zyb­ iej oddzielić, gdy jeszcze nie
s
c
są za­ u­ zo­ e i przypieczone, wów­ zas
s s n
c
uniknie się długiego sa­ o­ zysz­ ze­ ia
m c
c n
pie­ ar­ i­ a). Aby dokonać sa­ o­ zysz­
k nk
m c
cze­ ia pie­ ar­ i­ a na­e­ y włą­ zyć go na
n
k nk
l ż
c
1 go­ zi­ ę usta­ ia­ąc temp. 250 °C. Jeśli
d n
w j
resztki potraw są małe to pro­ es można
c
skró­ ić.
c
Podczas czyszczenia powierzchnie
mogą być bar­ ziej go­ ą­ e niż zwykle,
d
r c
zaleca się nie do­ usz­ zać dzieci do
p
c
pie­ ar­ i­ a.
k nk

Wymiana żarówki oświetlenia

piekarnika
Aby uniknąć możliwości porażenia prą­
dem elektrycznym, przed wymianą lamp­ i
k
na­e­ y upewnić się, czy sprzęt jest wy­ą­
l ż
ł
czo­ y.
n
l Wszystkie po­ rę­ła ste­ o­ a­ ia usta­ ić w
k t
r w n
w
po­ y­ ji „l” / „0” i wy­ą­ zyć zasilanie,
z c
ł c
l Wykręcić i umyć klosz lampki pa­ ię­a­ąc
m t j
o do­ ład­ ym wy­ar­ iu go do sucha.
k n
t c
l Wykręcić żarówkę oświetleniową z gniaz­
da, w ra­ ie po­rze­ y ża­ ów­ ę na­e­ y
z
t b
r k
l ż
wy­ ie­ ić na nową - ża­ ów­ a wy­ o­ o­em­
m n
r k
s k t
pe­ a­u­ o­ a (3000C) o pa­ a­ e­rach:
r t r w
r m t
-napięcie 230 V
-moc 25 W
-gwint E14.

Uwaga!
Ponieważ proces sa­ o­ zysz­ ze­ ia
m c
c n
wiąże się ze zu­ y­ iem ener­ ii, na­
ż c
g
le­ y przed każ­ ym czysz­ ze­ iem
ż
d
c n
spraw­ zić wielkość za­ ru­ ze­ ia. Po
d
b d n
stwier­ ze­ iu ob­ i­ e­ ia wła­ no­ ci sa­
d n
nż n
s ś
mo­ zysz­ zą­ ych wkła­ ek moż­ a je
c
c c
d
n
wy­ ie­ ić na nowe. Wkład­ i można
m n
k
za­ u­ ić w punk­ach ser­ i­ o­ ych lub
k p
t
ws w
w han­ lu.
d
Lampka piekarnika
l Wkręcić żarówkę, pamiętając o do­ ład­
k
nym osadzeniu jej w gnieź­ zie ce­ a­ icz­
d
r m
nym.
l Wkręcić klosz lampki.

Demontaż wkładek katalitycznych

26

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
4. Wymyć szybę ciepłą wodą i małą ilością
środka czyszczącego.

Wyjmowanie drzwi
Dla uzyskania łatwiejszego dostępu do
ko­ o­ y pie­ ar­ i­ a oraz czyszczenia, moż­
m r
k nk
li­ e jest wyjęcie drzwi. W tym celu na­e­ y
w
l ż
otworzyć drzwi, odchylić do góry ele­ ent
m
zabezpieczający umieszczony w zawiasie.
Drzwi lek­ o domknąć, unieść i wy­ąć w kie­
k
j
run­ u do przo­ u. W celu za­ on­o­ a­ ia drzwi
k
d
m t w n
w kuch­ i po­ tę­ u­e się w spo­ ób od­ rot­ y.
n
s p j
s
w n
Przy wkła­ a­ iu należy zwró­ ić uwa­ ę aby
d n
c
g
wy­ ię­ ie na za­ ia­ ie pra­ i­ ło­ o osa­ zić
c c
w s
wd w
d
na wy­ tę­ ie uchwy­u za­ ia­ u. Po wło­ e­ iu
s p
t
w s
ż n
drzwi do pie­ ar­ i­ a na­e­ y bez­ zględ­ ie
k nk
l ż
w
n
opuścić ele­ ent za­ ez­ ie­ za­ą­ y i dokładm
b p c j c
nie go docisnąć. Nieprawidłowe ustawienie
ele­ en­u za­ ez­ ie­ za­ą­ e­ o może spo­ o­
m t
b p c j c g
w
do­ ać uszko­ ze­ ie za­ ia­ u przy pró­ ie
w
d n
w s
b
za­ knię­ ia drzwi.
m
c

W celu ponownego zamontowania szyby
należy postępować w odwrotnej kolejności.
Gładka część szyby powinna znajdować się
u góry.

A

B

Odchylenie zabezpieczeń zawiasów
Wyjmowanie szyby wewnętrznej

C

Drzwi piekarnika składają się z dwóch szyb.
1. Za pomocą śrubokręta krzyżakowego należy odkręcić śrubki znajdujące się w bocznych zatrzaskach (rys.A).
2. Zatrzaski wypchnąć za pomocą śrubokręta płaskiego i wyciągnąć listwę górną drzwi.
(rys.A, B)
3. Wewnętrzną szybę wyciągnąć z mocowania (w dolnej części drzwi). (Rys.C).

Wyjmowanie szyby wewnętrznej

27

CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI


Uwaga! wszelkie naprawy i czyn­
no­ ci re­ u­a­ yj­ e powinny być
ś
g l c n
wy­ o­ y­ a­ e przez wła­ ci­ y punkt
k n w n
ś w
ob­ łu­ i ser­ i­ o­ ej lub przez in­ ta­
s g
ws w
s
la­ o­ a po­ ia­ a­ą­ e­ o sto­ ow­ e
t r
s d j c g
s n
upraw­ ie­ ia.
n n

Przeglądy okresowe

Poza czynnościami mającymi na celu bie­ ą­ e
ż c
utrzy­ a­ ie kuchni w czy­ to­ ci na­e­ y:
m n
s ś
l ż
l przeprowadzać okresowe kon­ro­e dzia­
t l
ła­ ia ele­ en­ów ste­ u­ą­ ych i ze­ po­ów
n
m t
r j c
s ł
roboczych kuch­ i. Po upły­ ie gwa­ an­ ji,
n
w
r c
przy­ aj­ niej raz na dwa lata, na­e­ y zle­
n m
l ż
cić w punk­ ie obsługi serwisowej wy­ o­ a­
c
k n
nie prze­ lą­ u tech­ icz­ e­ o kuch­ i,
g d
n n g
n
l usunąć stwierdzone usterki eks­ lo­ ta­ yj­
p a c
ne,
l dokonać okresowej konserwacji ze­ po­ów
s ł
ro­ o­ zych kuchni,
b c

POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH
W każdej sytuacji awaryjnej na­e­ y:
l ż
l wyłączyć zespoły robocze kuchni
l odłączyć zasilanie elektryczne
l zgłosić naprawę
l niektóre drob­ e usterki użyt­ ow­ ik może usunąć sam kierując się wska­ ów­ a­ i
n
k n
z k m
po­ a­ y­ i w ta­ e­i poniżej, zanim zwró­ ą się Pań­ two do działu ob­ łu­ i klien­a lub
d n m
b l
c
s
s g
t
serwisu należy spraw­ zić kolejne punk­y w tabeli.
d
t

PROBLEM

PRZYCZYNA

POSTĘPOWANIE

1.urządzenie nie działa

przerwa w dopływie prą­
du

sprawdzić bezpiecznik
in­ ta­a­ ji domowej, prze­
s l c
pa­o­ y wymienić
l n

2.wyświetlacz pro­ ra­ a­
g m
to­ a wska­ u­e pulsujące
r
z j
cyklicznie „0.00”

urządzenie było odłą­ zo­
c
ne od sieci lub wystąpił
chwilowy zanik na­ ię­ ia
p c

ustawić aktualny czas
(patrz Instrukcja obsługi
programatora)

3.nie dzia­a oświe­le­ ie
ł
t n
pie­ ar­ i­ a
k nk

obluzowana lub uszko­ zo­
d
na żarówka

dokręcić lub wymienić
prze­ a­ o­ ą żarówkę
p l n
(patrz rozdział Czysz­ ze­
c
nie i konserwacja)

28

PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Wypieki
l zaleca się, prowadzenie wypieków ciast na blachach, sta­ o­ ią­ ych wyposażenie
n w c
fabryczne kuchni,
l wypieki można prowadzić również w formach i blachach han­ lo­ ych, które
d w
należy ustawić na drabince su­ zar­ i­ zej, do wypieku zaleca się stosować
s nc
bla­ hy w kolorze czarnym, które lepiej przewodzą ciepło i skra­ a­ą czas
c
c j
pie­ ze­ ia,
c n
l nie zalecamy do stosowania form i blach o powierzchni jasnej i błysz­ zą­ ej w
c c
przy­ ad­ u korzystania z nagrzewu kon­ en­ jo­ al­ e­ o(grzej­ ik górny + dolny),
p k
w c n n g
n
sto­ o­ a­ ie tego typu form może po­ o­ o­ ać nie­ o­ ie­ a­ ie spodu cia­ ta,
s w n
w d w
d p k n
s
l przy korzystaniu z funkcji termoobieg nie jest konieczne wstęp­ e na­ rza­ ie
n
g n
komory piekarnika, dla pozostałych typów grzania przed wło­ e­ iem wypieku
ż n
komorę pie­ ar­ i­ a należy rozgrzać,
k nk
l przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić ja­ ość wypieku przy pok
mocy drewnianego patyczka (przy pra­ i­ ło­ ym wypieku po nakłuciu ciasta,
wd w
powinien być suchy i czysty),
l wskazane jest pozostawienie wypieku w piekarnika po jego wy­ą­ ze­ iu jeszcze
ł c n
przez ok. 5 min.,
l temperatury wypieków wykonywanych przy zastosowaniu funk­ ji ter­ o­ bieg są
c
m o
z reguły ok. 20 – 30 stopni niższe w sto­ un­ u do pie­ ze­ ia konwencjonalnego
s k
c n
(z za­ to­ o­ a­ iem grzej­ i­ ów górnego i dol­ e­ o),
s s w n
nk
n g
l parametry wypieków podane w tabeli 1 są orientacyjne i można je ko­ y­ o­ ać
r g w
w zależności od własnych doświadczeń i upodo­ ań ku­i­ ar­ ych,
b
ln n
l jeżeli informacje podawane w książkach kucharskich znacz­ ie od­ ie­ a­ą od
n
b g j
wartości zamieszczonych w in­ truk­ ji obsługi kuchni prosimy o kierowanie się
s
c
zapisami w instrukcji.

29

PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
TABELA 1: Ciasta
Funkcje piekarnika:

grzejnik dolny+górny



termoobieg

RODZAJ CIASTA
POZIOM

TEMPERATURA

POZIOM

[°C]

TEMPERATURA

CZAS
WYPIEKU
[min]

[°C]

Wypieki w formach do pieczenia
Babka zwykła/marmurkowa
Babka piaskowa
Spód do tortu
Tort biszkoptowy
Ciasto z owocami (spód kruchy)
Sernik (spód kruchy)
Babka drożdżowa
Chleb (np. wieloziarnisty)

2
2
2-3
2

170-180
160-180
170-180
170-180

2
2

160-180
210-220

60-80
65-80
20-30
30-40
60-70
60-90
40-60
50-60

2
2
2-3

150-170
150-170
160-170

2-3
2
2
2

160-180
140-150
150-170
180-200

3
3
3

160-170
160-170
150-170

35-60
30-50
30-40
10-15
10-15
30-50

3
3

150-160
170-190

2

170-190

10-25
18-25
80-90
35-45

Wypieki na blachach z wyposażenia kuchni
Ciasto z owocami (spód kruchy)
Ciasto z owocami (drożdżowe)
Ciasto z kruszanką
Rolada biszkoptowa
Pizza (na cienkim spodzie)
Pizza (na grubym spodzie)

3

170-180

3
2
3
2

160-170
180-200
220-240
190-210

3
3
3

170-180
180-190
90-110

Małe wypieki
Drobne ciasteczka
Ciasto francuskie
Bezy
Ptysie

30

PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Pieczenie mięs
l w piekarniku należy przygotowywać porcje mięsa po­ y­ ej 1 kg, mniej­ ze ka­
w ż
s
wał­ i zaleca się przyrządzać na pły­ ie grzejnej
k
c
l do pieczenia zaleca się stosować naczynia żaroodporne, również uchwyty tych
na­ zyń muszą być odporne na działanie wysokiej tem­ e­ a­u­ y,
c
p r t r
l przy pieczeniu na drabince suszarniczej lub ruszcie zaleca się na naj­ iż­ zym
n s
po­ io­ ie umieścić blachę do pieczeni z nie­ iel­ ą ilością wody,
z m
w k
l przynajmniej raz w połowie czasu pieczenia zaleca się od­ ró­ ić mię­ o na dru­ ą
w c
s
g
stro­ ę, w trakcie pieczenia należy także okresowo pod­e­ ać mięso po­ sta­ą­
n
l w
w j
cym przy pieczeniu so­ em lub gorąca – sło­ ą wodą, mięsa nie wol­ o po­e­ ać
s
n
n
l w
zim­ ą wodą.
n

31

PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
TABELA 2: Pieczenie mięsa
Funkcje piekarnika:

grzejnik dolny+górny



termoobieg
POZIOM

WOŁOWINA
Roastbeef lub filet
krwisty („english“)
piekarnik rozgrzany
soczysty(„medium“)
piekarnik rozgrzany
przypieczony(„well done“)
piekarnik rozgrzany
Pieczeń

TEMPERATURA [°C]

OD DOŁU

RODZAJ MIĘSA

CZAS*
W MIN.

na 1 cm
3

250

12-15

3

250

15-25

3

210-230

25-30

2

2

160-180

200-220

120-140

Pieczeń

2

2

160-180

200-210

90-140

Szynka

2

2

160-180

200-210

60-90

210-230

25-30

WIEPRZOWINA

Filet

3

CIELĘCINA

2

2

160-170

200-210

90-120

JAGNIĘCINA

2

2

160-180

200-220

100-120

DZICZYZNA

2

2

175-180

200-220

100-120

DRÓB
Kurczak
Gęś(ca.2kg)

2
2

2
2

170-180
160-180

220-250
190-200

50-80
150-180

RYBY

2

2

175-180

210-220

40-55

* przedstawione w tabeli dane odnoszą się do porcji 1 kg , w przypadku więk­ zych por­
s
cji na każdy następny kg należy doliczyć kolejne 30 - 40 minut.
Uwaga!
W połowie czasu pieczenia należy mięso odwrócić na drugą stronę.
Korzystne jest pieczenie mięs w na­ zy­ iach żaroodpornych.
c n

32

PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
TABELA 3: Grill
Funkcje piekarnika:

grzejnik opiekacza
POZIOM
OD DOŁU

TEMPERATURA
[°C]

Kotlet wieprzowy

4

Sznycel wieprzowy

RODZAJ PO­ RA­ Y
T W

CZAS OPIE­ A­ IA[MIN.]
K N
STRONA 1

STRONA 2

250

8-10

6-8

3

250

10-12

6-8

Szaszłyk

4

250

7-8

6-7

Kiełbaski

4

250

8-10

8-10

Roastbeef, (stek ca.1kg)

3

250

12-15

10-12

Kotlet cielęcy

4

250

8-10

6-8

Stek cielęcy

4

250

6-8

5-6

Kotlet barani

4

250

8-10

6-8

Kotlet jagnięcy

4

250

10-12

8-10

Połówki kurczaka (na 500g)

3

250

25-30

20-25

Filet rybny

4

250

6-7

5-6

Pstrąg (na ok. 200 – 250g)

3

250

5-8

5-7

Chleb (tosty)

4

250

2-3

2-3

33

PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
TABELA 4: Termoobieg z opiekaczem
Funkcje piekarnika:

grzejnik opiekacza+wentylator

Uwaga!
Opiekanie na tej funkcji zalecamy prowadzić przy zamkniętych
drzwiach piekarnika.

RODZAJ MIĘSA

WAGA
[kg]

POZIOM
OD DOŁU

TEMPERATURA
[°C]

CZAS
[MIN.]

Pieczeń wieprzowa

1,0
1,5
2,0

2
2
2

170-190
170-190
170-190

80-100
100-120
120-140

Udziec jagnięcy

2,0

2

170-190

90-110

Roastbeef

1,0

2

180-200

30-40

Kurczak

1,0

2

180-200

50-60

Kaczka

2,0

1-2

170-190

85-90

Gęś

3,0

1

140-160

110-130

Indyk

2,0
3,0

2
1-2

180-200
160-180

110-130
150-180

W trakcie opiekania należy okresowo obracać mięso i polewać po­ sta­ą­ ym so­ em lub
w j c
s
ciepłą – soloną wodą .
Uwaga!
Parametry podane w tabelach 2-4 są orien­a­ yj­ e i można je ko­ y­ o­ ać w za­eż­ o­
t c n
r g w
l n
ści od wła­ nych doświadczeń i upodo­ ań kulinarnych.
s
b

34

DANE TECHNICZNE
Napięcie znamionowe

230/400V~50Hz

Moc znamionowa

max. 10,2 kW

Wymiary kuchni

85 / 60 / 60,5 cm

Pojemność użytkowa piekarnika*

53-58 litrów

Klasa energetyczna

na etykiecie energetycznej

Waga

ca. 45 kg

Spełnia wymagania przepisów UE

norma EN 60335-1, EN 60335-2-6

* wg EN 50304
pojemność w zależności od wy­ o­ a­ e­ ia pie­ ar­ i­ a - podano w charakterystyce technicznej oraz na
p s ż n
k nk
ety­ ie­ ie efek­yw­ o­ ci energetycznej.
k c
t n ś

Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy­ ie­ io­ ych poniżej dyrektyw
m n n
europejskich:
l
dyrektywy niskonapięciowej 2006/95/WE,
l
dyrektywy kompatybilności elek­ro­ a­ ne­ycz­ ej 2004/108/WE,
t m g t n
i dlatego wyrób został oznakowany
oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.

35

CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
( zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 maja 2005r. w sprawie wymagań dotyczących
dokumentacji technicznej, stosowania etykiet i charakterystyk technicznych oraz wzorów etykiet dla urządzeń )

Producent:
Oznaczenie
typu

Zużycie
Klasa
energii
efek­ yw­ o­ ci
t n ś
1)
energetycznej elektrycznej2) 3)
w [kWh]

Objętość
użytkowa4)
w[l]

Rozmiar
piekarnika5)

Czas
potrzebny
na upieczenie
standardowego
wsadu2) 3) 4)
w [min]

Poziom
hałasu
w [dB(A) re
1 pW]

Największa
powierzchnia
pieczenia4)
w [cm2]

601CE3.434
TaYKD(XxL)

A

0,75

53

średni

45

52

1330

601CE3.333
Y(W)

A

0,75

54

średni

45

52

1330

601CE3.332
TaY(W)

A

0,75

54

średni

45

52

1330

601CE3.434
TaYKD(W)

A

0,75

53

średni

45

52

1330

Klasa efektywności energetycznej w skali od A (bardziej efektywna) do G (mniej efektywna)
Dla funkcji grzania z konwekcją naturalną lub z wymuszonym obiegiem powietrza jeśli jest
Przy standardowym obciążeniu
4)
wg EN 50304
5)
rozmiar wg skali „mały” (12...34 l) , „średni” (35...64 l), „duży” (65 l i powyżej)
1)
2)
3)

36

GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻNA
Gwarancja
Świadczenia gwarancyjne wg karty gwarancyjnej.
Producent nie odpowiada za jakiekolwiek szkody spowodowane nieprawidłowym po­ tę­ o­
s p
wa­ iem z wyrobem.
n
Obsługa posprzedażna
W przypadku gdy zaistnieją jakiekolwiek problemy związane z użytkowaniem sprzętu Ami­ a
c
to nasze CENTRUM SERWISOWE zapewni Państwu szybką i w pełni profesjonalną pomoc.
Chcemy bowiem wszystkim, którzy zaufali marce Amica zagwarantować pełen komfort ko­
rzy­ ta­ ia z naszego wyrobu.
s n

Prosimy z tabliczki znamionowej wpisać tutaj typ i nr fabryczny kuchni
Typ......................................

Nr fa­ rycz­ y......................................
b
n

37

38

39

Amica Wronki S.A.
ul.Mickiewicza 52
64-510 Wronki
tel. 067 25 46 100
fax 067 25 40 320
www.amica.com.pl