O to lista modeli opisywanych w tej instrukcji .Opisane jest wszystko w języku Polskim 601CE3.333Y(W) 601CE3.332TaY(W) 601CE3.434TaYKD(W) 601CE3.434TaYKD(XxL)
601CE3.333Y(W)
601CE3.332TaY(W)
601CE3.434TaYKD(W)
601CE3.434TaYKD(XxL)
INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHNI ELEKTRYCZNEJ
Z PŁYTĄ CERAMICZNĄ
Kuchnię uruchamiać dopiero po przeczytaniu tej instrukcji
IOAK-668 / 8033019
(08.2009./1)
SZANOWNY KLIENCIE,
Kuchnia Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze
czya iu instrukcji, obsługa kuchni nie będzie problemem.
t n
Kuchnia, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod
wzglę em bezpieczeństwa i funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
d
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt o
k
wa iem.
n
Instrukcję należy zachować i przechowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wypadków.
Uwaga!
Kuchnię obsługiwać tylko po zapoznaniu się z niniejszą instrukcją.
Kuchnia przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian niewpływających na dzia
ła ie urządzenia.
n
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe - za
dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel.0-801 801 800
2
spis treści
Podstawowe informacje.......................................................................................2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania...............................................4
Jak oszczędzać energię..........................................................................................5
Wycofanie z eksploatacji.........................................................................................6
Opis wyrobu..........................................................................................................7
Charakterystyka wyrobu......................................................................................8
Instalacja................................................................................................................9
Ustawienie kuchni...................................................................................................9
Przyłączenie kuchni do instalacji elektrycznej.........................................................9
Wskazówki dla instalatora.......................................................................................9
Obsługa................................................................................................................11
Przed pierwszym włączeniem kuchni....................................................................11
Programator elektroniczny.........................................................................................12
Obsługa pól grzejnych płyty ceramicznej..............................................................16
Funkcje piekarnika i jego obsługa.........................................................................18
Czyszczenie i konserwacja kuchni....................................................................23
Płyta ceramiczna...................................................................................................23
Piekarnik................................................................................................................24
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnkika............................................................26
Wyjmowanie drzwi................................................................................................27
Wyjmowanie szyby wewnętrznej...........................................................................27
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych..........................................................28
Pieczenie w piekarniku-porady praktyczne......................................................29
Wypieki..................................................................................................................29
Pieczenie mięs......................................................................................................31
Dane techniczne..................................................................................................35
Charakterystyka techniczna...............................................................................36
Gwarancja, obsługa posprzedażna...................................................................37
3
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zaleca się zachowanie ostrożności, aby
unikać dotykania gorących elementów wewnątrz piekarnika.
l Należy zwrócić szczególną uwa ę na dzieci prze y aą e w oto ze iu kuchni. Bezpog
b w j c
c n
średni konakt z pracującą kuchnią grozi opa ze iem!
t
r n
l Należy, zwrócić uwagę, aże y drob y sprzęt go po ar twa do o e o wraz z przewodami
b
n
s d s
m w g
nie dotykał bez o red io do roz rza e o pie ar i a lub płyy grzejnej, gdyż izolacja tego
p ś n
g n g
k nk
t
sprzęu nie jest odporna na działanie wysokich tem e aur.
t
p r t
l Nie należy po o ta iać kuch i bez nadzoru podczas sma e ia. Oleje
z s w
n
ż n
i tłuszcze mogą ulec zapaleniu wskutek przegrzania lub wy i ie ia.
kp n
l Nie należy dopuszczać do za ie zysz ze ia płyty grzejnej i zae a ia jej przez wykipiny.W
n c
c n
l w n
szczególności doty zy to cukru, który re gue z płyą ce a icz ą, mo ąc spowodować
c
a j
t
r m n
g
jej nieodwracalne uszko ze ie. Ewentualne zabrudzenia należy usuwać na bieżąco.
d n
l Zabrania się stawiania na rozgrzane pola grzejne na zyń z mo rym dnem, gdyż mogą
c
k
spowodować nieodwracalne zmiany na płycie (nie su al e pla y).
u w n
m
l Należy używać naczyń określonych przez producenta jako przy to o a e do pracy z
s s w n
płyta ceramiczną.
l Jeżeli powierzchnia płyty jest pęknięta, wyłączyć prąd, aby uniknąć możliwości porażenia
prądem elektrycznym.
l Nie należy włączać płyty grzej ej bez uprzed ie o ustawienia na niej na zy ia.
n
n g
c n
l Zabrania się stosowania naczyń po ia aą ych ostre kra ę zie, mo ą e spo o o ać
s d j c
w d
g c
w d w
uszko ze ie płyty ceramicznej.
d n
l Nie należy patrzeć na roz rze aą e się ( nie przy ło ięe na zy iem) hao e o e pola
g w j c
s n t
c n
l g n w
grzejne.
l Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o ma ie prze ra zaą ej 15
s
k c j c
kg, a na pły ie grzejnej - 25 kg.
c
l Nie używać szorstkich środków czysz zą ych lub ostrych metalowych przed ioów do
c c
m t
czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysować powierzchnię, co może doprowadzić do
popękania szkła.
l Zabrania się wkładania go ą ych naczyń i wkładów (powyżej 75°C) oraz mae iaów ła
r c
t r ł
two al ych do pojemnika szuflady.
p n
l Zabrania się użytkowania kuch i niesprawnej technicznie. Wszel ie uster i mogą być
n
k
k
usuwane wyącz ie przez osobę po ia aą ą sto ow e upraw ie ia.
ł
n
s d j c
s n
n n
l W każdej sytuacji spo o o a ej usterką techniczną, należy bez zględ ie odłą zyć za
w d w n
w
n
c
sia ie elekrycz e kuchni i zgłosić uster ę do naprawy.
l n
t
n
k
l Należy bezwzględnie prze trze ać zasad i postanowień za arych w ni iej zej instrukcji.
s
g
w t
n s
Do obsługi nie należy także dopuszczać osób nie za nao io ych z tre cią instrukcji.
z j m n
ś
l Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją
użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
l Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu do czyszczenia parą.
l
4
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w
spo ób od o ie zial y,
s
p w d
n
chroni nie tylko do o y
m w
budżet, lecz działa świa
do ie na rzecz śro o i
m
d w
ska nau al e o. Dlae o
t r n g
t g
po óż y, oszczę zaj y
m m
d m
ener ię elekrycz ą! A czyni się to w nastęg
t
n
pujący sposób:
lStosowanie prawidłowych naczyń do
go o a ia.
t w n
Garnki z płaskim i grubym dnem po waaą
z l j
zaoszczędzić do 1/3 energii elekrycz ej.
t
n
Nae y pamiętać o po ryw e, w prze iw ym
l ż
k
c
c n
ra ie zużycie energii elekrycz ej wzrasta
z
t
n
czte o rot ie!
r k n
lDobranie naczyń do gotowania do po
wierzch i pola grzejnego.
n
Naczynie do gotowania nie po in o być ni
w n
gdy mniejsze od płytki grzejnej.
lDbanie o czystość pól grzej ych i den
n
garnków.
Zabrudzenia zakłócają prze a y a ie cie ła
k z w n
p
– silnie przypalone za ru ze ia da się czę to
b d n
s
usunąć już tylko środ a i sil ie ob ią aą y
k m n
c ż j c
mi śro o i ko nau al e.
d ws
t r n
lUnikanie niepotrzebnego „za lą a ia
g d n
do garnków”.
Nie otwierać też nie orzeb ie często drzwi
p t
n
piekarnika.
Wyłączanie w porę i wy o zy ty a ie cie
k r s w n
pła szczątkowego.
W przypadku długich czasów gotowania
wyą zać pola grzejne na 5-10 minut przed
ł c
koń em goo a ia. Oszczędza się przez to
c
t w n
do 20% ener ii elektrycznej.
g
Używanie piekarnika tylko w przy ad u
p k
większych ilości potraw.
Mięso o wadze do 1 kG daje się przy zą zić
r d
oszczędniej w garnku na płycie kuchennej.
lWykorzystanie ciepła resztkowego pie
kar i a.
nk
W przypadku czasów przyrządzania dłuż
szych niż 40 minut bezwzględnie wyą zać
ł c
piekarnik na 10 minut przed koń em przy
c
rzą za ia.
d n
Uwaga! W przypadku zastosowania
pro ra ao a nastawiać odpowiednio
g m t r
krót ze cza y przyrządzania potraw.
s
s
lOpiekanie z ter o bie iem i za knię y
m o g
m
t
mi drzwiami piekarnika.
lStaranne za y a ie drzwi pie ar i a.
m k n
k nk
Ciepło ulatuje poprzez znaj uą e się na
d j c
uszczel ach drzwi zek za ru ze ia. Naje
k
c
b d n
l
piej jest usu ać je od razu.
w
lNiewbudowywanie kuchni w bez o red
p ś
niej bliskości chło zia ek/za ra a ek.
d r
m ż r
Zużycie energii elektrycznej przez nie nie o
p
trzeb ie wzrasta.
n
5
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas trans
poru zostało za ez ie zo e
t
b p c n
przed uszko ze iem. Po
d n
roz a o a iu urzą ze ia
p k w n
d n
pro i y Pań twa o usu ię
sm
s
n
cie ele enów opa o a ia
m t
k w n
w spo ób nieza ra aą y
s
g ż j c
śro o i ku.
d ws
Wszystkie materiały za to o a e do opa
s s w n
ko a ia są nie zko li e dla środowiska
w n
s
d w
nau al e o, w 100% nadają się do odzysku
t r n g
i oznakowano je od o ied im symbolem.
p w n
Uwaga!Materiały opa o a io e(wo ecz i
k w n w
r
k
poi tye o e, kawałki sty o ia u itp.) nae
le l n w
r p n
l
ży w trakcie rozpakowywania trzy ać z dala
m
od dzieci.
Wycofanie z eksploatacji
Po zakończeniu okresu użyt
ko a ia nie wol o usuwać
w n
n
ni iej ze o pro uku po rzez
n s g
d t
p
nor al e odpady ko u al e,
m n
m n n
lecz nae y go oddać do punk
l ż
tu zbiór i i re y lin u urzą zeń
k
c k g
d
elek rycz ych i elek ro icz
t
n
t n
nych. Inor ue o tym sym ol,
f m j
b
umiesz zo y na pro uk ie, in truk ji ob łu i
c n
d c
s
c
s g
lub opa o a iu.
k w n
Zastosowane w urządzeniu tworzywa na a
d
ją się do po tór e o użycia zgodnie z ich
w n g
ozna ze iem. Dzięki po tór e u użyciu,
c n
w n m
wy o zy ta iu materiałów lub in ym for om
k r s n
n
m
wy o zy ta ia zużytych urzą zeń wnoszą
k r s n
d
Pań two istot y wkład w ochronę naszego
s
n
śro o i ka.
d ws
Informacji o właściwym punkcie usuwania
zużytych urządzeń udzieli Państwu ad i i
mn
stra ja gminna.
c
6
OPIS WYROBU
Programator elektroniczny(opis funkcji w oddzielnej
instrukcji obsługi pro ra a
g m
to a)
r
Płyta ceramiczna
Lampka kontrolna
pracy kuchni
pomarańczowa
Lampka kontrolna
termoregulatora
czerwona
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Pokrętła sterowania
polami grzejnymi
Pokrętło
regulatora
temperatury
Pokrętło
wyboru funkcji
piekarnika
Uchwyt drzwi piekarnika
Szuflada
7
CHARAKTERYSTYKA WYROBU
Poniższa tabela pozwoli Pań twu na dokładne zapoznanie się z wy o a e iem za u io ej
s
p s ż n
k p n
kuchni.
2
1
+
+
1
1
1
+/+
1
1
1
+
+
1
1
1
+
1
+/+
+
+
1
1
1
+
+/+
+
+
1
1
1
+
+
+
Dodatkowe oznaczenia i symbole oznaczają szczegóły wystroju kuchni:
l
l
l
l
wykonanie kolorystyczne białe - W
front w wykonaniu lustrzanym - L
obudowa kuchni z blachy nierdzewnej - X
front z pasami z blachy nierdzewnej - Sr
Wyposażenia kuchni - zestawienie:
Blacha do pieczywa
Blacha do pieczeni
Widelec i ramka rożna
8
Ruszt do grilla
(drabinka suszarnicza)
termosonda
+
miska szklana
+
prowadnice
teleskopowe
+
blacha do pieczywa
601CE3.434TaYKD(W)
1
+/+
blacha do pieczeni
2
+
ruszt do grilla
2
601CE3.332TaY(W)
1
wkłady katalityczne
601CE3.333Y(W)
1
drabinki boczne
2
Wyposażenie
kuchni
rożno
601CE3.434TaY
KD(XxL)
grzejnik górny 0,9 kW /
grzejnik dolny 1,3 kW
grzejnik opiekacza
2,0 kW
grzejnik termoobiegu
2,0 kW
Elementy
grzejne
piekarnika
Programator Ta
Elementy grzejne
płyty ceramicznej
pole grzejne
14,5 cm, 1,2 kW
pole grzejne
18 cm, 1,8 kW
pole grzejne
21 cm, 2,3 kW
pole grzejne dual
12/18 cm, 0,8/1,7 kW
pole grzejne dual
12/21 cm, 0,75/2,2 kW
pole grzejne brytfanna
17/26,5 cm, 1,4/2,2 kW
Typ
kuchni
INSTALACJA
Ustawienie kuchni
Przyłączenie kuchni do instalacji
elektrycznej
l Pomieszczenie kuchenne po in o
w n
być suche i prze iew e oraz po ia ać
w
n
s d
spraw ą we tya ję, a usta ie ie kuch i
n
n l c
w n
n
powinno gwa ano ać swo od y dostęp
r t w
b n
do wszystkich ele enów ste o a ia.
m t
r w n
l Kuchnia jest zbudowana w klasie Y tzn.
może być jed o tron ie za u o a a
n s
n
b d w n
wysokim me lem lub ścianą. Me le do
b
b
za u o y mu zą mieć okła zi ę oraz
b d w
s
d n
klee do jej przy lee ia od or e na tem
j
k j n
p n
pe au ę 100°C. Nie spełnienie tego wa
r t r
run u może spo o o ać zdeor o a ie
k
w d w
f m w n
po ierzch i lub od lee ie okła zi y.
w
n
k j n
d n
l Kuchnię nae y ustawiać na twar ej,
l ż
d
rów ej podo ze (nie usta iać na pod
n
ł d
w
sta ie).
w
l Okapy należy montować zgodnie z in
struk ja i podanymi w dołączonych do
c m
nich in truk jach obsługi.
s
c
Uwaga!
Przyłączenia do in taa ji może do o
s l c
k
nać tyl o wy wai o a y in taaor
k
k l fik w n
s l t
po ia aą y sto ow e upraw ie ia.
s d j c
s n
n n
Za ra ia się sa o ol e o do o y a
b n
m w n g
k n w
nia prze ó ek lub zmian w in taa ji
r b
s l c
elekrycz ej.
t
n
Wskazówki dla instalatora
Kuchnia przystosowana jest fabrycznie do
zasilania prądem prze ien ym trója o ym
m n
f z w
(400V 3N~50Hz). Napięcie zna io o e
m n w
ele enów grzej ych kuch i wynosi 230 V.
m t
n
n
Przy to o a ie kuchni do zasilania prądem
s s w n
jed oa o ym (230 V) jest możi e poprzez
n f z w
lw
od o ied ie zmost o a ie na listwie przyą
p w n
k w n
ł
cze io ej wg zamiesz zonego schematu pon w
c
łączeń. Sche at połączeń jest za iesz zo y
m
m
c n
rów ież w pobliżu przyłącza kuchni. Dostęp
n
do listwy jest możi y po zdję iu po ryw i
lw
c
k
k
przyłącza poprzez odblokowanie zaczepów
wkretakiem pła kim. Nae y pa ięać o wła
s
l ż
m t
ści ym do o ze prze o u przyą ze io e
w
b r
w d
ł c n w
go, uwzględ iaąc rodzaj podą ze ia i moc
n j
ł c n
zna io o ą kuchni.
m n w
Przewód przyłączeniowy należy za o o ać
m c w
w odciążce przyłącza kuchni.
l Przed rozpoczęciem użyt o a ia, nae y
k w n
l ż
kuchnię wypoziomować, co ma szcze ól
g
ne znaczenie dla równomiernego roz ły
p
wa ia się tłuszczu na patelni.
n
Do tego celu służą nóżki re ua yj e,
g l c n
do tęp e po wyę iu szuflady. Zakres re
s n
j c
gua ji +/- 5mm.
l c
1
9
2
INSTALACJA
Uwaga!
Należy pa ię ać o ko iecz o ci
m t
n
n ś
podą ze ia obwodu ochron e o
ł c n
n g
do za i ku przyą za kuchni, ozna
cs
ł c
czo e o znakiem .Instalacja elek
n g
trycz a za iaą a kuch ię, powinna
n
sl j c
n
posiadać wyłącznik bez ie zeń twa
p c
s
umożi iaą y od ię ie do ły u prą
lw j c
c c
p w
du w syu cji awa yj ej. Ode łość
t a
r n
l g
mię zy stykami ro o zy i wyącz
d
b c m
ł
ni a bez ie zeń twa musi wynosić
k
p c
s
min. 3 mm.
Przed do o a iem przyłączenia kuch i do
k n n
n
in taa ji elekrycz ej, należy zapoznać się
s l c
t
n
z inor a ja i znaj uą y i się na ta licz e
f m c m
d j c m
b c
zna io o ej i schemacie podą ze ia.
m n w
ł c n
Uwaga! Instalator jest zobowiązany wydać
użyt ow i o i „świa ecwo przyą ze ia
k nk w
d t
ł c n
kuch i do in taa ji elekrycz ej” (znajduje
n
s l c
t
n
się w karcie gwarancyjnej).
Inny sposób podłączenia kuchni niż po a
k
za o na sche a ie może spo o o ać jej
n
m c
w d w
znisz ze ie.
c n
Schemat możliwych połączeń
3
Uwaga! Napięcie elementów grzejnych 230V.
4
3
5
Uwaga! W przypadku każdego z połączeń przewód
ochronny musi być poą zo y z zaciskiem
ł c n
PE.
2
1
n f
1 Przy sieci 230 V podłączenie jed oa
zo e z przewodem neural ym, most i
w
t n
k
łą zą za i ki 1-2-3 oraz 4-5,przewód
c
cs
ochronny na
Zalecany
ro zaj
d
prze o u
w d
przyą ze io
ł c n
we o
g
1N~
OWY
3X 4 mm2
2N~
OWY
4X 2,5 mm2
3N~
OWY
5X 1,5 mm2
2 Przy sieci 400/230 V podłączenie
dwua o e z przewodem neural ym,
f z w
t n
most i łą zą za i ki 2-3 oraz 4-5, prze
k c
cs
wód ochronny na
3
Przy sieci 400/230 V podłączenie trója
f
zo e z przewodem neural ym, most i
w
t n
k
łą zą za i ki 4-5, przewody fazowe
c
cs
podą zo e do 1, 2 i 3, przewód neural
ł c n
t
ny do 4-5, prze ód ochron y na
w
n
Przewody fazowe - L1=R, L2=S, L3=T; N - przewód neutralny; PE - przewód ochronny
10
OBSŁUGA
Przed pierwszym włączeniem
kuchni
l usunąć elementy opakowania,
l usunąć delikatnie (wolno) etykiety z drzwi
piekarnika starając się żeby nie zerwać ta
śmy kleju,
l opróżnić szu a ę, oczy cić ko o ę pie
fl d
ś
m r
kar i a ze środ ów kon er a ji fabrycznej,
nk
k
s w c
lwyjąć wyposażenie piekarnika i umyć w
ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia
naczyń,
lwłączyć wentylację w po iesz ze iu lub
m
c n
otworzyć okno,
lwygrzać piekarnik (w temp. 250°C, ok. 30
min.), usunąć za ru ze ia i dokładnie umyć,
b d n
pola grzejne płyty należy wygrzewać ok. 4
min. bez uży a ia naczynia.
w n
Uwaga!
W kuchniach wyposażonych w pro
gra aor elektroniczny Ta, po włą
m t
cze iu do sieci wyświetlacz będzie
n
wska y ał „0.00” . Nae y usta ić
z w
l ż
w
czas bie ą y pro ra ao a.
ż c
g m t r
Brak nastawy czasu bieżącego
unie ożi ia pracę piekarnika.
m lw
Komorę piekarnika należy myć tyl o przy
k
uży iu cie łej wody z do at iem nie iel
c
p
d k
w
kiej ilości płynów do my ia na zyń.
c
c
11
OBSŁUGA
Programator elektroniczny Ta
A
2
1
3
A - pole wyświetlacza
- oznaczenia funkcji pracy
1 - przycisk wyboru funkcji pracy pro ra ao a
g m t r
2 - przycisk „-”
3 - przycisk „+”
Ustawienie czasu bieżącego
Po włączeniu do sieci albo ponownym za
łą ze iu po za i u na ię ia wyświetlacz
c n
nk
p c
wska ue pulsujące
z j
,
Po upływie ok.7 sek. od zakończenia czyn
no ci ustawiania czasu, nowe dane zo ta ą
ś
s n
zapamiętane, a wskazanie bieżącego czasu
przestanie pulsować.
Korektę czasu można wykonać później na i
c
skaąc jednocześnie przyciski 2 i 3, wska a
j
z
nia wyświetlacza zaczną pul o ać. Na tęp
s w
s
nie moż a sko y o ać czas bieżący.
n
r g w
Uwaga!
Piekarnik można uruchomić po poa
j
wie iu się symbolu
n
na wy wie
ś
tla zu.
c
lnacisnąć przycisk 1, na wyświetlaczu poa i
j w
się symbol
,
Po wyłączeniu z sieci lub po zaniku
napięcia programator pamięta usta
wie ia przez ok. 2,5 minuty.
n
lustawić bieżący czas ko zy taąc z przy
r s j
ci ków 2 i 3.
s
12
OBSŁUGA
MINUTNIK
pRACA PÓŁAUTOMATYCZNA
Minutnik może być uaktywniony w każdym
mo en ie, bez względu na stan aktywności
m c
in ych funk ji programatora. Za res od ie
n
c
k
m
rza e o cza u wy o i od 1mi uy do 23
n g
s
n s
n t
go zin i 59 mi ut.
d
n
Aby nastawić minutnik należy:
Jeśli piekarnik ma wyłączyć się o ustao ej
l n
godzinie, to należy:
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na pozycje,
na których ma pracować piekarnik,
lnacisnąć przycisk 1, na wyświetlaczu bę
dzie pulsować symbol
:
2
1
lprzyciskać przycisk 1 aż do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:
3
2
lustawić czas minutnika przyciskami 3 i 2,
1
3
lustawić żądany czas pracy przyciskami 3 i
2, w zakresie od 1 minuty do 10 godzin.
Wyświetlacz wskazuje ustawiony czas mi ut
n
ni a oraz aktywną funkcję pracy
k
.
Ustawiony czas zostanie wprowadzony do
pamięci po ok. 7 sek., wyświetlacz po ow ie
n n
pokaże czas bieżący przy aktywnej funk ji
c
pracy AUTO.
Po upływie nastawionego czasu pie ar ik
k n
wyą zy się automatycznie, włączy się sy
ł c
gnai a ja dźwiękowa, a funkcja pracy AUTO
lz c
będzie pulsować,
Po upływie nastawionego czasu włącza się
sy nał dźwiękowy, i pulsuje
g
,
lnacisnąć przycisk 1, 2 lub 3 w celu wyą
ł
cze ia sygnału, funkcja
n
zgaśnie, a wy
świelacz wska ue czas bieżący.
t
z j
lustawić pokrętła funkcji piekarnika i re ua
g l
cji temperatury w pozycji wyłączone,
Uwaga!
Jeśli sygnał dźwiękowy nie zostanie
wyłączony ręcznie, wyłączy się auo
t
maycz ie po ok. 7 minutach.
t
n
lnacisnąć przycisk 1, 2 lub 3 w celu wyą ze
ł c
nia sygnału, funkcja AUTO zgaśnie, a wy wie
ś
tlacz bę zie wskazywał czas bie ą y.
d
ż c
Uwaga!
W piekarnikach wyposażonych w jed o
n
pokrętło sterowania, pokrętło funk ji
c
piekarnika jest zespolone z re uao
g l t
rem temperatury.
13
OBSŁUGA
pRACA AUTOMATYCZNA
lustawić pokrętło funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury na żądane po
zy je, na których ma pracować piekarnik.
c
Funkcja pracy AUTO jest aktywna, pra a pie
c
kar i a roz ocz ie się od mo enu wy i aą
nk
p
n
m t
nk j
ce o z róż i y mię zy na ta io ym cza em
g
nc
d
s w n
s
za oń ze ia pra y a na ta io ym cza em
k c n
c
s w n
s
pracy, (np. na ta io y czas pracy wy o i 1
s w n
n s
godz., na ta io y czas za oń ze ia pracy
s w n
k c n
14.00, pie ar ik auo aycz ie zaą zy się
k n
t m t
n
ł c
o godz. 13.00).
Jeśli piekarnik ma włączyć się na określony
czas pracy i o ustalonej go zi ie wyłączyć
d n
się, to należy ustawić czas pracy oraz go zi
d
nę zakończenia pracy:
lprzyciskać przycisk 1 aż do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:
2
1
Po osiągnięciu godziny zakończenia pracy
piekarnik wyłączy się automatycznie, włą zy
c
się sygnalizacja dźwiękowa przy pulsującej
funkcji pracy AUTO ,
3
lustawić żądany czas pracy przyciskami 3 i
2 jak dla pracy półautomatycznej,
lprzyciskać przycisk 1 aż do momentu, gdy
wskazania wyświetlacza będą pulsować:
lustawić pokrętła funkcji piekarnika i re ua
g l
cji temperatury w pozycji wyłączone,
lnacisnąć przycisk 1, 2 lub 3 w celu wy
łą ze ia sygnału, funkcja AUTO zgaśnie, a
c n
wy wielacz bę zie wskazywał czas bie ą y,
ś t
d
ż c
np.godz.12.35.
2
1
3
lustawić godzinę wyłączenia(zakończenia
pracy) przy i ka i 3 i 2, która jest ogra i
cs m
n
czo a do czasu odległego o 23 go zi y i
n
d n
59 minut,
2
14
1
3
OBSŁUGA
KASOWANIE USTAWIEŃ
W każdej chwili można skasować usta ie ia
w n
minutnika lub funkcji pracy auo aycz ej.
t m t n
Kasowanie ustawień pracy automatycznej:
lnacisnąć jednocześnie przyciski 2 i 3,
Kasowanie ustawień minutnika:
lprzyciskiem 1 wybrać funkcję minutnika,
lnacisnąć ponownie przyciski 2 i 3.
Zmiana TONU sygnału
dźwiękowego
Ton sygnału dźwiękowego moż a zmie ić w
n
n
na te uą y sposób:
s p j c
lnacisnąć jednocześnie przyciski 2 i 3,
lprzyciskiem 1 wybrać funkcję „ton”, wska
za ia wyświetlacza będą pulsować:
n
2
1
3
lprzyciskiem 2 wybrać odpowiedni ton w
zakresie od 1 do 3.
15
OBSŁUGA
Sterowanie pracą pól grzejnych pły y ce a icz ej.
t
r m n
Informacja dotycząca rodzaju pól grzejnych znajduje się w tabeli na str. 8 instrukcji.
Dobór naczynia
Prawidłowo dobrane naczynie po in o po ia ać wielkość i kształt dna w przy li e iu rów y
w n
s d
b ż n
n
po ierzch i użyt o a e o pola grzej e o. Dla na zyń w ro zau brytan y jest sto o a e
w
n
k w n g
n g
c
d j
f n
s w n
specjalne po ze zo e pole grzejne o wy ia ach 170x265. Nie należy uży ać na zyń o dnie
s r n
m r
w
c
wklęsłym lub wy u łym. Należy pa ięać, żeby na zy ie posiadało zawsze od o ied io
p k
m t
c n
p w n
dobraną po ryw ę. Zae a się sto o a ie naczyń z grubym to zo ym dnem.
k
k
l c
s w n
c n
Zabrudzone powierzchnie pól grzej ych i na zyń, uniemożliwiają pełne wy o zy ta ie cie ła.
n
c
k r s n
p
Dobór mocy grzejnej
Pola grzejne posiadają zróżnicowaną moc grzejną. Moc grzej ą moż a re uo ać stop io o,
n
n
g l w
n w
po rę aąc pokrętłem w pra o lub w lewo.
k c j
w
Przykładowe ustawienia pokrętła
16
OBSŁUGA
Wskaźnik nagrzewu pola
Ważne!
Dozwolone jest włączenie pola wy
łącz ie przez pokręcenie pokrętła
n
zgod ie z ru hem wskazówek ze a a.
n
c
g r
Włą ze ie w kierunku prze iw ym
c n
c n
może uszkodzić włącznik.
Jeżeli temperatura pola grzejnego prze ra za
k c
50°C, to sy nai o a e jest to świe e iem
g lz w n
c n
od o ied ie o pola wskaźnika.
p w n g
Świecenie wskaź i a nagrzewu pola ostrze a
nk
g
oso ę ob łu uą ą przed przy ad o ym do
b
s g j c
p k w
tknię iem go ą e o pola grzejnego.
c
r c g
Po wyłączeniu nagrzewu pola grzej e o, w
n g
cza ie około 5-10 min. posiada ono jeszcze
s
na ro a zo ą energię ciepl ą, którą moż a
g m d n
n
n
umieęt ie wy o zy tać np. do pod rza ia
j n
k r s
g n
lub utrzy a ia w stanie ciepłym potraw bez
m n
ko iecz o ci włą ze ia na rze u pola.
n
n ś
c n
g w
W za re ie „0 l 1 l 2 l 3” pokrętła pra u
k s
c
je we nętrz e pole grzej e i moż a płyn ie
w
n
n
n
n
re uo ać ilość ciepła do tar zo e o do
g l w
s c n g
na zy ia. Chwio e prze rę e ie po ręła do
c n
l w
k c n
k t
po y ji ozna zo ej - , po o ue włą ze ie
z c
c n
w d j
c n
ze nętrz e o pola grzej e o. Od tego mo
w
n g
n g
menu można re uo ać płyn ie ilość cie ła
t
g l w
n
p
do tar zo e o do na zy ia przez oby wa
s c n g
c n
d
pola grzej e (we nęrz e i ze nętrz e) gdyż
n
w t n
w
n
we nęrz y wyącz ik wyą zy te pola do ie
w t n
ł
n
ł c
p
ro po usta ie iu pokrętła w poz. 0.
w n
Wskaźnik nagrzewu pola
17
OBSŁUGA
Funkcje piekarnika i jego ob łu a.
s g
Możliwe położenia pokrętła rodzaju
funkcji piekarnika
Informacje dotyczące wy o a e ia pie ar
p s ż n
k
ni a w elementy grzejne w zależności od
k
mo eu kuchni znaj ą Państwo w tabeli w
d l
d
roz ziae Cha ake y ty a wy o u.
d l
r t r s k
r b
Piekarnik z wymuszonym
obiegiem powietrza
(z wentylatorem i grzejnikiem
termoobiegu))
Piekarnik jest na rze a y przy po o y grzej
g w n
m c
ni a dolnego i górnego, grzejnika ter o bie
k
m o
gu oraz opiekacza. Ste o a ie pra ą tego
r w n
c
pie ar i a od y a się przy po o y po ręła
k nk
b w
m c
k t
ro zau pra y pie ar i a - usta ie ie poe a
d j
c
k nk
w n
l g
na ob ó e iu po ręła na wy ra ą funk ję,
r c n
k t
b n
c
0
oraz pokrętła regulacji temperatury - ustae
i
nie polega na obróceniu pokrętła na wy ra ą
b n
wartość temperatury.
25
0
100
50
0
200 15
Wyłączenie następuje poprzez usta ie ie
w n
obu po ręeł w po y ji „ l” / „0”.
k t
z c
Uwaga!
Włączenie nagrzewania(grzejnika itp.)
przy załączeniu któ ej ol iek z funk ji
r k w
c
piekarnika nastąpi dopiero po sta ie
u w
niu tem e au y.
p r t r
Niezależne oświetlenie pie ar i a
k nk
Poprzez ustawienie po ręła w tej po
k t
zy ji uzy kue y oświele ie ko o y
c
s j m
t n
m r
pie ar i a.
k nk
Włączony termoobieg
Ustawienie pokrętła w po y ji „włą
z c
czo y ter o bieg” pozwala na
n
m o
re i a ję ogrze a ia pie ar i a w
al z c
w n
k nk
spo ób wymuszony przy po o y ter o eny
s
m c
m w t
lao a, umiesz zo e o w cenral ym miej cu
t r
c n g
t n
s
tylnej ścia y ko o y pie ar i a.
n
m r
k nk
Korzystanie z tego spo o u ogrze a ia po
s b
w n
zwaa na równomierny obieg ciepła wokół
l
potrawy umie zczo ej w pie ar i u.
s
n
k nk
Zaletą tego sposobu ogrzewania jest:
l skrócenie czasu nagrzewania pie ar i a
k nk
i eliminacja czynności jego wstęp e o
n g
na rze a ia,
g w n
l możliwość prowadzenia wy ie ów na
p k
dwóch po io ach roboczych jed o ze
z m
n c
śnie,
l zmniejszenie wypływu tłuszczu i so ów z
k
potraw mięsnych, co po o ue poep ze ie
w d j
l s n
ich wao ów sma o ych,
l r
k w
Włączony termoobieg i grzej
nik dol y
n
Przy tej pozycji pokrętła pie ar ik
k n
re li ue funk ję ter o bie u i
a z j
c
m o g
włą zo e o grzej i a dol e o co po o ue pod
c n g
nk
n g
w d j
wyż ze ie tem eauy od spodu wypieku.
s n
p r t r
Włączony wentylator oraz
opie acz
k
Przy tej pozycji pokrętła, pie ar
k
nik re i ue funk ję opie a za
al z j
c
k c
z wenyao em. Wy o zy ta ie tej funkcji w
t l t r
k r s n
praky e po waa na przy pie ze ie pro e u
t c
z l
s s n
c s
opie a ia i po ie ie ie wao ów smak n
dn s n
l r
18
OBSŁUGA
ko ych potrawy. Opie a ie nae y pro a zić
w
k n
l ż
w d
przy za knięych drzwiach piekarnika.
m
t
Lampki kontrolne
Uwaga!
Przy realizacji funkcji
i
usta ie iu po ręła re uao a tem e
w n
k t
g l t r
p
rau y w po y ji ze o ej, pracuje sam
t r
z c
r w
wenyaor. W tej pozycji moż a pro
t l t
n
wa zić stu ze ie potrawy lub ko o y
d
d n
m r
pie ar i a.
k nk
Włączony opiekacz
Ustawienie pokrętła w tej po y ji
z c
po waa na opie a ie poraw
z l
k n
t
wyącz ie przy włą zo ym grzej
ł
n
c n
ni u opiekacza.
k
Włączenie piekarnika jest sy nai o a e
g lz w n
zapaleniem się dwóch lam ek konro ych,
p
t ln
pomarańczowej i czer o ej. Świe e ie lamp
w n
c n
ki konro ej koloru pomarańczowego sy nai
t ln
g l
zue pra ę pie ar i a. Zga nię ie czer o ej
j
c
k nk
ś c
w n
lamp i konro ej jest sy naem uzyskania
k
t ln
g ł
przez pie ar ik na ta io ej tem e au y.
k n
s w n
p r t r
O ile prze i y kui ar e zalecają wkła a ie
ps
ln n
d n
pora y do roz rza e o piekarnika, należy
t w
g n g
to uczynić nie wcześniej jak po pierw zym
s
zga nię iu czer o ej lamp i kontrolnej. W
ś c
w n
k
trakcie pro a ze ia wypieku czerwona lampw d n
ka będzie się okre o o włączać i wyłączać
s w
(utrzy y a ie tem e au y wewnątrz komory
m w n
p r t r
piekarnika). Lamp a konro a pomarańczok
t ln
wa może się rów ież świe ić w poo e iu
n
c
ł ż n
po ręła „Oświele ie komory piekarnika”.
k t
t n
Wzmocniony opiekacz
(Opiekacz i grzej ik górny)
n
Włączenie funk ji „wzmoc io
c
n
ne o opie a za’’ po waa na
g
k c
z l
pro a ze ie opie a ia przy
w d n
k n
jed o ze nie włą zo ym grzej i u gór ym.
n c ś
c n
nk
n
Funk ja ta po waa na uzy ka ie pod yż
c
z l
s n
w
szo ej tem e au y w górnej prze trze i ro
n
p r t r
s
n
bo zej pie ar i a, co po o ue moc iej ze
c
k nk
w d j
n s
przy u ie ie ie pora y, po waaąc tak e
r m n n
t w
z l j
ż
na opie a ie więk zych jej por ji
k n
s
c
Włączony grzejnik gór y
n
Ustawienie pokrętła w tej po
zy ji po waa na re li a ję na
c
z l
a z c
grze a ia pie ar i a wyącz ie
w n
k nk
ł
n
przy po o y grzej i a górnego.
m c
nk
Stosować np. przy dopiekaniu
wypieków od góry.
Włączony grzejnik dol y
n
Przy tej pozycji pokrętła pie ar ik
k n
re li ue ogrze a ie wyącz ie
a z j
w n
ł
n
przy uży iu grzej i a dol e o.
c
nk
n g
Sto o ać np. przy do ie a iu
s w
p k n
wypieków od dołu.
Włączony grzejnik dol y i
n
gór y
n
Ustawienie pokrętła w tej po y ji
z c
o waa na re i a ję na rze a-
z l
al z c
g w
nia pie ar i a spo o em konk nk
s b
wen jo al ym.
c n n
19
OBSŁUGA
Szybki rozgrzew piekarnika
W piekarnikach z wymuszonym obiegiem
powietrza, wyposażonych w wentylator i
grzej ik termoobiegu można skorzystać z
n
szybkiego rozgrzewu - piekarnik w ciągu ok.4
min. osią nie tem e au ę 1500C.
g
p r t r
Sposób postępowania:
Ważne!
Podczas realizowania szybkiego
roz rze u w komorze piekarnika nie
g w
może znajdować się blacha z cia tem
s
ani inne elementy nie sta o ią e
n w c
wyposażenia piekarnika.
Nie zaleca się korzystania z funkcji
szybkiego rozgrzewu przy za ro ra
p g
mo a ym programatorze.
w n
l pokrętło funkcji piekarnika ustawić na
pozycję termoobieg + grzejnik dolny,
l pokrętło regulatora temperatury ustawić
na pozycję 1500C,
l piekarnik nagrzewa się do temperatury
1500C (lub niższej nastawionej), któ ej
r
osiągnięcie jest sygnalizowane zga nię
ś
ciem czerwonej lampki kontrolnej re ua
g l
to a temperatury,
r
l teraz można włożyć blachę z ciastem do
piekarnika,
l pokrętło funkcji piekarnika ustawić na
wybrany sposób grzania, (patrz rozdział
Pieczenie w piekarniku-porady prakycz
t
ne).
20
OBSŁUGA
Użytkowanie opiekacza
Uwaga!
Opiekanie należy pro a zić przy zaw d
mkniętych drzwiach pie ar i a.
k nk
Proces opiekania następuje w wy i u dzia
nk
ła ia na pora ę promieni pod zer o ych,
n
t w
c w n
emi o a ych przez roz a zo y grzejnik
t w n
ż r n
opie a za.
k c
W celu włączenia opiekacza nae y:
l ż
l
ustawić pokrętło piekarnika w po y ji
z c
ozna zo ej symbolem
c n
lub
,
l wygrzewać piekarnik przez ok. 5 mi ut
n
(przy za knięych drzwiach piekarnika).
m
t
l włożyć do piekarnika blachę z pora ą na
t w
wła ci y poziom ro o zy, a w przy ad u
ś w
b c
p k
opie a ia na ru zcie należy umieścić na po
k n
s
zio ie bez o red io niższym (po i ej ruszu)
m
p ś n
nż
t
bla hę na ście aą y tłuszcz,
c
k j c
l zamknąć drzwi piekarnika.
Gdy użytkowany jest opiekacz, czę ci
ś
dostępne mogą stać się gorące.
Zaleca się nie dopuszczać dzieci do
piekarnika.
Dla funkcji opiekanie
i wzmocnione
opie a ie
k n
temperaturę nae y usta ić
l ż
w
na 2500C, a dla funkcji opiekanie z wen ya
t l
to em
r
maksymalnie na 2000C.
21
OBSŁUGA
Użytkowanie rożna
Rożen pozwala na obrotowe opie a ie po
k n
traw w pie ar i u. Służy głów ie do opie a ia
k nk
n
k n
drobiu, sza zły ów, kieł a ek itp. poraw.
s k
b s
t
Włączenie i wyą ze ie na ę u rożna na tę
ł c n
p d
s
pue jed o ze nie z włą ze iem i wyą ze
j
n c ś
c n
ł c
niem funk ji opie a ia c
k n
,
,
.
Przy korzystaniu z tych funkcji w trakcie
opie a ia mogą występować chwilowe za
k n
trzy a ia silnika roż a lub zmiana kie un u
m n
n
r k
ob a a ia. Po yż ze nie wpły a na funk jo
r c n
w s
w
c
nal ość i jakość opiekania.
n
Uwaga!
Rożen nie posiada od ziel e o po rę
d n g
k
tła sterowania.
Opiekanie należy pro a zić przy zaw d
mkniętych drzwiach pie ar i a.
k nk
Przygotowanie potrawy na rożnie:
(patrz rysunki poniżej)
l umieścić potrawę na pręcie roż a i unie
n
ru ho ić ją przy po o y wi el ów,
c m
m c
d c
l ramkę rożna wsunąć w pie ar ik na po
k n
zio ie roboczym 3 od dołu,
m
l koniec pręta rożna wsunąć w sprzę ło
g
na ę u , zwra aąc uwagę aże y rowek
p d
c j
b
meao ej czę ci uchwyu roż a opierał
t l w
ś
t
n
się na ramce,
l wykręcić rękojeść,
l wsunąć blachę na najniższy po iom
z
ko o y pie ar i a i przymknąć drzwi.
m r
k nk
l za knąć drzwi piekarnika.
m
Rękojeść
Widelec rożna
Pręt rożna
22
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
Dbałość użytkownika o bieżące utrzy a ie
m n
kuchni w czy to ci oraz wła ci a jej kon er
s ś
ś w
s
wa ja, wywierają zna zą y wpływ na wy łu
c
c c
d
że ie okresu jej bez a yj ej pracy.
n
aw r n
Uwaga! Ostre ostrze należy zawsze
zabezpieczyć przez przesunięcie obudowy
(wystarczy nacisk kciuka). Przy posługiwaniu
się zachować ostrożność-niebezpieczeństwo
zranienia - nie dopuszczać, aby przyrząd
dostał się do rąk dzieci.
Przed rozpoczęciem czysz ze ia nae y
c n
l ż
kuchnię wyą zyć, zwra aąc uwa ę aże
ł c
c j
g
by wszystkie po rę ła usta io e były w
k t
w n
pozycji „l” / „0”. Czyn o ci czysz ze ia
n ś
c n
nae y roz o zy ać dopiero po wy ty
l ż
p c n
s
gnię iu kuch i.
c
n
l Zaleca się używanie środków czysz zą
c
cych lub zmy aą ych o dziaa iu dei at
w j c
ł n
lk
nym, za ie aą ych sto ow e zae e ia
w r j c
s n
l c n
jak np. wszel ie o rodzaju pły y bądź
k g
n
emul je usu aą e tłusz ze. Szcze ól ie
s
w j c
c
g n
poe a się sto o a ie specjalnych środ
l c
s w n
ków typu, COL O Luneta, Si ol Stahl
L
d
glanz, Stahl-Fix do mycia i czy zcze ia
s
n
oraz Cera - fix do kon er a ji. W przy ad
s w c
p
ku bra u do tę u do zae a ych środ ów,
k
s p
l c n
k
ra zi y sto o ać roztwory cie łej wody
d m
s w
p
z do at iem pły ów do my ia na zyń lub
d k
n
c
c
środ ów do czy zcze ia zle o my a ów
k
s
n
w z w k
nierdzewnych.
Płyta ceramiczna
l Płytę należy czyścić regularnie po każ
do a o ym uży iu. W miarę możi o ci,
r z w
c
lw ś
zaleca się mycie kuch i w sta ie cie
n
n
płym(po zgaśnięciu wskaźnika na rze u
g w
pola). Nie nae y dopuszczać do sil e o
l ż
n g
za ru ze ia płyty grzej ej, a w szcze
b d n
n
gól o ci do przy aeń po ho zą ych z
n ś
p l
c d c
wy i in.
kp
l Nie należy używać środków do czysz ze
c
nia o sil ym działaniu ściernym jak np.
n
proszki do szo o a ia za ie aą e ścier
r w n
w r j c
ni o, pasty ścierne, ka ie ie ścier e,
w
m n
n
pu e sy, wiązki druciane itp. Mogą one
m k
rysować po ierzch ię płyy, powodując
w
n
t
nie d ra al e uszkodzenia.
o w c n
Zabrania się do czyszczenia uży ać Cil
w
liu.
t
l Duże zabrudzenia przylegające moc o
n
do płyty moż a zeskrobać spe jal ym
n
c n
skro a iem, nae y zwró ić uwa ę, aby
b k
l ż
c
g
nie uszkodzić ramy płyty ce a icz ej.
r m n
Skrobak do czyszczenia płyty
23
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
l Do mycia i czyszczenia po ierzch i
w
n
uży ać mięk iej i dei at ej ście ecz i,
w
k
lk n
r
k
do rze po hła iaą ej wilgoć.
b
c n j c
Płytę ceramiczną po umyciu nae y każ
l ż
do a o o wyrzeć do su ha
r z w
t
c
l Należy zwrócić szczególną uwa ę, ażeby
g
nie do u cić do uszko ze ia płyty ce a
p ś
d n
r
micz ej, powstania głębokich za y o ań i
n
r s w
od ry ków, spo o o a ych ude ze ia i
p s
w d w n
r n m
meao ych po ryw na zyń lub innych
t l w
k
c
przedmioów po ia aą ych ostre kra
t
s d j c
wę zie.
d
Piekarnik
l Piekarnik należy czyścić po każ ym użyt
d
ko a iu. Przy czysz ze iu pie ar i a
w n
c n
k nk
nae y włączyć oświele ie, po waaą e
l ż
t n
z l j c
na uzy ka ie lep zej wi ocz o ci prze
s n
s
d
n ś
strze i roboczej.
n
l Komorę piekarnika należy myć tyl o przy
k
użyciu cie łej wody z do at iem nie iel
p
d k
w
kiej ilości płynów do my ia naczyń.
c
l Czyszczenie parowe-Steam Clean:
-na mi kę ustawioną w piekarniku na
s
pierw zym po io ie od dołu wlać 0,25 l
s
z m
wody (1 szklan a),
k
-zamknąć drzwi piekarnika,
-pokrętło regulatora temperatury ustawić
na pozycję 500C, a pokrętło funkcji na
po y ję grzejnik dolny,
z c
-ogrzewać komorę piekarnika przez ok.
30 minut,
-otworzyć drzwi piekarnika, wnętrze ko o
m
ry wytrzeć ścierką lub gąb ą a na tęp ie
k
s n
umyć cie łą wodą z pły em do mycia
p
n
na zyń.
c
Uwaga. Pozostałością po czyszczeniu
pa o ym może być ewentualna wilgoć
r w
lub resztki wody pod kuchnią.
l Po umyciu komory piekarnika nae y ją
l ż
wyrzeć do sta u su he o.
t
n
c g
l Emaliowane elementy wy o a e ia
p s ż n
kuch i, należy umyć przy po o y roz
n
m c
two u cie łej wody z do at iem pły ów
r
p
d k
n
do mycia naczyń.
l Nie należy używać płynów za ie aą ych
w r j c
kwasy orga icz e (np. kwa ek cyry o
n n
s
t n
wy), mogących spo o o ać trwałe pla y
w d w
m
lub zmao a ie emalii ceramicznej.
t w n
Uwaga! Do czyszczenia i kon er a ji
s w c
fronów szkla ych nie uży ać środ
t
n
w
ków czysz zą ych za ie aą ych
c c
w r j c
mae iay ścier e.
t r ł
n
24
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
l Kuchnie oznaczone lie ą D zo tay wy o
t r
s ł
p
sa o e w ławo wyj o a e pro ad i e
ż n
t
m w n
w nc
druciane(drabinki) wkła ów pie ar i a.
d
k nk
Aby je wyąć do my ia należy pociągnąć
j
c
za za zep znajdujący się z przodu (Z1)
c
na tęp ie odchylić prowadnicę i wyjąć
s n
z zaczepu tylnego (Z2). Po umy iu pro
c
wad ic nae y umie cić je w otwo ach
n
l ż
ś
r
osad zych pie ar i a, wcisnąć zaczepy
c
k nk
(Z1 i Z2).
Preparaty do czyszczenia sprzętu
AGD polecane przez producenta.
l Preparat do czyszczenia oraz pielęgnacji powierzchni ze stali nierdzewnej.
Specjalny koncentrat do czyszczenia i
pielęgnacji powierzchni wykonanych ze
stali nierdzewnej. Rozpuszcza osad wapienny, rdzę nalotową, osady oraz usuwa
tłuszcz i wszystkie inne zabrudzenia, nie
uszkadzając materiału.
Z2
l Preparat do czyszczenia tworzyw
sztucznych i plastiku. Preparat do
czyszczenia wszelkich przedmiotów z
tworzyw sztucznych i plastiku: obudów
sprzętu gospodarstwa domowego, mebli
kuchennych i ogrodowych, ram i rolet
okiennych, wnętrza samochodu. Łatwo,
szybko i skutecznie usuwa brud, tłuszcz,
olej i substancje smoliste.
l Preparat do czyszczenia piekarników
i grilli. Szybko i bezproblemowo usuwa
przypalenia i zapieczenia powstałe w
czasie używania piekarników i grilli. Wyjątkowa skuteczność - dzięki starannie
dobranym komponentom pozwala stosować preparat wszędzie tam, gdzie zwykłe
środki są niewystarczające.
Z1
l Preparat do czyszczenia i pielęgnacji
płyt ceramicznych. Szybko i bezproblemowo usuwa zabrudzenia powstałe
przy użytkowaniu płyt ceramicznych.
Specjalny skład preparatu pozwala na
łatwe usunięcie przypaleń bez obaw o
uszkodzenie płyty.
Demontaż drabinek bocznych
l Kuchnie ozn. literami Dp posiadają nie
rdzew e wy u a e pro ad i e wkładów
n
s w n
w nc
przy o o a e do pro ad ic dru ia ych.
m c w n
w n
c n
Pro ad i e nae y wyj o ać i myć
w nc
l ż
m w
wraz z pro ad i a i dru ia y i. Przed
w nc m
c n m
umiesz ze iem na nich blach nae y je
c n
l ż
wy u ąć (jeśli pie ar ik jest nagrzany
s n
k n
pro ad i e należy wy u ąć za ze iaąc
w nc
s n
c p j
tyl ą kra ę zią blach o zde za i znaj u
n
w d
r k
d
ją e się w przed iej części wy u a ych
c
n
s w n
pro ad ic) i następnie wsunąć wraz z
w n
blachą.
Zakupu dokonać można u naszych Dystrybutorów Części Zamiennych lub w Autoryzowanych Serwisach.
25
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
l Kuchnie oznaczone literą K w ty ie zo
p
stay wyposażone we wkład i po rye
ł
k
k t
specjalną emalią sa o zysz zą ą. Ema
m c
c c
lia ta powoduje, że za ru ze ia tłusz
b d n
czem lub reszt a i poraw mogą zostać
k m
t
samoczynnie usu ięe pod wa un iem,
n t
r k
że nie są one za u zo e lub przy ao
s s n
p l
ne (resztki po y ie ia i tłuszczu nae y
ż w n
l ż
jak naj zyb iej oddzielić, gdy jeszcze nie
s
c
są za u zo e i przypieczone, wów zas
s s n
c
uniknie się długiego sa o zysz ze ia
m c
c n
pie ar i a). Aby dokonać sa o zysz
k nk
m c
cze ia pie ar i a nae y włą zyć go na
n
k nk
l ż
c
1 go zi ę usta iaąc temp. 250 °C. Jeśli
d n
w j
resztki potraw są małe to pro es można
c
skró ić.
c
Podczas czyszczenia powierzchnie
mogą być bar ziej go ą e niż zwykle,
d
r c
zaleca się nie do usz zać dzieci do
p
c
pie ar i a.
k nk
Wymiana żarówki oświetlenia
piekarnika
Aby uniknąć możliwości porażenia prą
dem elektrycznym, przed wymianą lamp i
k
nae y upewnić się, czy sprzęt jest wyą
l ż
ł
czo y.
n
l Wszystkie po ręła ste o a ia usta ić w
k t
r w n
w
po y ji „l” / „0” i wyą zyć zasilanie,
z c
ł c
l Wykręcić i umyć klosz lampki pa ięaąc
m t j
o do ład ym wyar iu go do sucha.
k n
t c
l Wykręcić żarówkę oświetleniową z gniaz
da, w ra ie porze y ża ów ę nae y
z
t b
r k
l ż
wy ie ić na nową - ża ów a wy o oem
m n
r k
s k t
pe au o a (3000C) o pa a erach:
r t r w
r m t
-napięcie 230 V
-moc 25 W
-gwint E14.
Uwaga!
Ponieważ proces sa o zysz ze ia
m c
c n
wiąże się ze zu y iem ener ii, na
ż c
g
le y przed każ ym czysz ze iem
ż
d
c n
spraw zić wielkość za ru ze ia. Po
d
b d n
stwier ze iu ob i e ia wła no ci sa
d n
nż n
s ś
mo zysz zą ych wkła ek moż a je
c
c c
d
n
wy ie ić na nowe. Wkład i można
m n
k
za u ić w punkach ser i o ych lub
k p
t
ws w
w han lu.
d
Lampka piekarnika
l Wkręcić żarówkę, pamiętając o do ład
k
nym osadzeniu jej w gnieź zie ce a icz
d
r m
nym.
l Wkręcić klosz lampki.
Demontaż wkładek katalitycznych
26
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
4. Wymyć szybę ciepłą wodą i małą ilością
środka czyszczącego.
Wyjmowanie drzwi
Dla uzyskania łatwiejszego dostępu do
ko o y pie ar i a oraz czyszczenia, moż
m r
k nk
li e jest wyjęcie drzwi. W tym celu nae y
w
l ż
otworzyć drzwi, odchylić do góry ele ent
m
zabezpieczający umieszczony w zawiasie.
Drzwi lek o domknąć, unieść i wyąć w kie
k
j
run u do przo u. W celu za ono a ia drzwi
k
d
m t w n
w kuch i po tę ue się w spo ób od rot y.
n
s p j
s
w n
Przy wkła a iu należy zwró ić uwa ę aby
d n
c
g
wy ię ie na za ia ie pra i ło o osa zić
c c
w s
wd w
d
na wy tę ie uchwyu za ia u. Po wło e iu
s p
t
w s
ż n
drzwi do pie ar i a nae y bez zględ ie
k nk
l ż
w
n
opuścić ele ent za ez ie zaą y i dokładm
b p c j c
nie go docisnąć. Nieprawidłowe ustawienie
ele enu za ez ie zaą e o może spo o
m t
b p c j c g
w
do ać uszko ze ie za ia u przy pró ie
w
d n
w s
b
za knię ia drzwi.
m
c
W celu ponownego zamontowania szyby
należy postępować w odwrotnej kolejności.
Gładka część szyby powinna znajdować się
u góry.
A
B
Odchylenie zabezpieczeń zawiasów
Wyjmowanie szyby wewnętrznej
C
Drzwi piekarnika składają się z dwóch szyb.
1. Za pomocą śrubokręta krzyżakowego należy odkręcić śrubki znajdujące się w bocznych zatrzaskach (rys.A).
2. Zatrzaski wypchnąć za pomocą śrubokręta płaskiego i wyciągnąć listwę górną drzwi.
(rys.A, B)
3. Wewnętrzną szybę wyciągnąć z mocowania (w dolnej części drzwi). (Rys.C).
Wyjmowanie szyby wewnętrznej
27
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI
Uwaga! wszelkie naprawy i czyn
no ci re ua yj e powinny być
ś
g l c n
wy o y a e przez wła ci y punkt
k n w n
ś w
ob łu i ser i o ej lub przez in ta
s g
ws w
s
la o a po ia aą e o sto ow e
t r
s d j c g
s n
upraw ie ia.
n n
Przeglądy okresowe
Poza czynnościami mającymi na celu bie ą e
ż c
utrzy a ie kuchni w czy to ci nae y:
m n
s ś
l ż
l przeprowadzać okresowe konroe dzia
t l
ła ia ele enów ste uą ych i ze poów
n
m t
r j c
s ł
roboczych kuch i. Po upły ie gwa an ji,
n
w
r c
przy aj niej raz na dwa lata, nae y zle
n m
l ż
cić w punk ie obsługi serwisowej wy o a
c
k n
nie prze lą u tech icz e o kuch i,
g d
n n g
n
l usunąć stwierdzone usterki eks lo ta yj
p a c
ne,
l dokonać okresowej konserwacji ze poów
s ł
ro o zych kuchni,
b c
POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH
W każdej sytuacji awaryjnej nae y:
l ż
l wyłączyć zespoły robocze kuchni
l odłączyć zasilanie elektryczne
l zgłosić naprawę
l niektóre drob e usterki użyt ow ik może usunąć sam kierując się wska ów a i
n
k n
z k m
po a y i w ta ei poniżej, zanim zwró ą się Pań two do działu ob łu i kliena lub
d n m
b l
c
s
s g
t
serwisu należy spraw zić kolejne punky w tabeli.
d
t
PROBLEM
PRZYCZYNA
POSTĘPOWANIE
1.urządzenie nie działa
przerwa w dopływie prą
du
sprawdzić bezpiecznik
in taa ji domowej, prze
s l c
pao y wymienić
l n
2.wyświetlacz pro ra a
g m
to a wska ue pulsujące
r
z j
cyklicznie „0.00”
urządzenie było odłą zo
c
ne od sieci lub wystąpił
chwilowy zanik na ię ia
p c
ustawić aktualny czas
(patrz Instrukcja obsługi
programatora)
3.nie dziaa oświele ie
ł
t n
pie ar i a
k nk
obluzowana lub uszko zo
d
na żarówka
dokręcić lub wymienić
prze a o ą żarówkę
p l n
(patrz rozdział Czysz ze
c
nie i konserwacja)
28
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Wypieki
l zaleca się, prowadzenie wypieków ciast na blachach, sta o ią ych wyposażenie
n w c
fabryczne kuchni,
l wypieki można prowadzić również w formach i blachach han lo ych, które
d w
należy ustawić na drabince su zar i zej, do wypieku zaleca się stosować
s nc
bla hy w kolorze czarnym, które lepiej przewodzą ciepło i skra aą czas
c
c j
pie ze ia,
c n
l nie zalecamy do stosowania form i blach o powierzchni jasnej i błysz zą ej w
c c
przy ad u korzystania z nagrzewu kon en jo al e o(grzej ik górny + dolny),
p k
w c n n g
n
sto o a ie tego typu form może po o o ać nie o ie a ie spodu cia ta,
s w n
w d w
d p k n
s
l przy korzystaniu z funkcji termoobieg nie jest konieczne wstęp e na rza ie
n
g n
komory piekarnika, dla pozostałych typów grzania przed wło e iem wypieku
ż n
komorę pie ar i a należy rozgrzać,
k nk
l przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić ja ość wypieku przy pok
mocy drewnianego patyczka (przy pra i ło ym wypieku po nakłuciu ciasta,
wd w
powinien być suchy i czysty),
l wskazane jest pozostawienie wypieku w piekarnika po jego wyą ze iu jeszcze
ł c n
przez ok. 5 min.,
l temperatury wypieków wykonywanych przy zastosowaniu funk ji ter o bieg są
c
m o
z reguły ok. 20 – 30 stopni niższe w sto un u do pie ze ia konwencjonalnego
s k
c n
(z za to o a iem grzej i ów górnego i dol e o),
s s w n
nk
n g
l parametry wypieków podane w tabeli 1 są orientacyjne i można je ko y o ać
r g w
w zależności od własnych doświadczeń i upodo ań kui ar ych,
b
ln n
l jeżeli informacje podawane w książkach kucharskich znacz ie od ie aą od
n
b g j
wartości zamieszczonych w in truk ji obsługi kuchni prosimy o kierowanie się
s
c
zapisami w instrukcji.
29
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
TABELA 1: Ciasta
Funkcje piekarnika:
grzejnik dolny+górny
termoobieg
RODZAJ CIASTA
POZIOM
TEMPERATURA
POZIOM
[°C]
TEMPERATURA
CZAS
WYPIEKU
[min]
[°C]
Wypieki w formach do pieczenia
Babka zwykła/marmurkowa
Babka piaskowa
Spód do tortu
Tort biszkoptowy
Ciasto z owocami (spód kruchy)
Sernik (spód kruchy)
Babka drożdżowa
Chleb (np. wieloziarnisty)
2
2
2-3
2
170-180
160-180
170-180
170-180
2
2
160-180
210-220
60-80
65-80
20-30
30-40
60-70
60-90
40-60
50-60
2
2
2-3
150-170
150-170
160-170
2-3
2
2
2
160-180
140-150
150-170
180-200
3
3
3
160-170
160-170
150-170
35-60
30-50
30-40
10-15
10-15
30-50
3
3
150-160
170-190
2
170-190
10-25
18-25
80-90
35-45
Wypieki na blachach z wyposażenia kuchni
Ciasto z owocami (spód kruchy)
Ciasto z owocami (drożdżowe)
Ciasto z kruszanką
Rolada biszkoptowa
Pizza (na cienkim spodzie)
Pizza (na grubym spodzie)
3
170-180
3
2
3
2
160-170
180-200
220-240
190-210
3
3
3
170-180
180-190
90-110
Małe wypieki
Drobne ciasteczka
Ciasto francuskie
Bezy
Ptysie
30
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
Pieczenie mięs
l w piekarniku należy przygotowywać porcje mięsa po y ej 1 kg, mniej ze ka
w ż
s
wał i zaleca się przyrządzać na pły ie grzejnej
k
c
l do pieczenia zaleca się stosować naczynia żaroodporne, również uchwyty tych
na zyń muszą być odporne na działanie wysokiej tem e au y,
c
p r t r
l przy pieczeniu na drabince suszarniczej lub ruszcie zaleca się na naj iż zym
n s
po io ie umieścić blachę do pieczeni z nie iel ą ilością wody,
z m
w k
l przynajmniej raz w połowie czasu pieczenia zaleca się od ró ić mię o na dru ą
w c
s
g
stro ę, w trakcie pieczenia należy także okresowo pode ać mięso po staą
n
l w
w j
cym przy pieczeniu so em lub gorąca – sło ą wodą, mięsa nie wol o poe ać
s
n
n
l w
zim ą wodą.
n
31
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
TABELA 2: Pieczenie mięsa
Funkcje piekarnika:
grzejnik dolny+górny
termoobieg
POZIOM
WOŁOWINA
Roastbeef lub filet
krwisty („english“)
piekarnik rozgrzany
soczysty(„medium“)
piekarnik rozgrzany
przypieczony(„well done“)
piekarnik rozgrzany
Pieczeń
TEMPERATURA [°C]
OD DOŁU
RODZAJ MIĘSA
CZAS*
W MIN.
na 1 cm
3
250
12-15
3
250
15-25
3
210-230
25-30
2
2
160-180
200-220
120-140
Pieczeń
2
2
160-180
200-210
90-140
Szynka
2
2
160-180
200-210
60-90
210-230
25-30
WIEPRZOWINA
Filet
3
CIELĘCINA
2
2
160-170
200-210
90-120
JAGNIĘCINA
2
2
160-180
200-220
100-120
DZICZYZNA
2
2
175-180
200-220
100-120
DRÓB
Kurczak
Gęś(ca.2kg)
2
2
2
2
170-180
160-180
220-250
190-200
50-80
150-180
RYBY
2
2
175-180
210-220
40-55
* przedstawione w tabeli dane odnoszą się do porcji 1 kg , w przypadku więk zych por
s
cji na każdy następny kg należy doliczyć kolejne 30 - 40 minut.
Uwaga!
W połowie czasu pieczenia należy mięso odwrócić na drugą stronę.
Korzystne jest pieczenie mięs w na zy iach żaroodpornych.
c n
32
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
TABELA 3: Grill
Funkcje piekarnika:
grzejnik opiekacza
POZIOM
OD DOŁU
TEMPERATURA
[°C]
Kotlet wieprzowy
4
Sznycel wieprzowy
RODZAJ PO RA Y
T W
CZAS OPIE A IA[MIN.]
K N
STRONA 1
STRONA 2
250
8-10
6-8
3
250
10-12
6-8
Szaszłyk
4
250
7-8
6-7
Kiełbaski
4
250
8-10
8-10
Roastbeef, (stek ca.1kg)
3
250
12-15
10-12
Kotlet cielęcy
4
250
8-10
6-8
Stek cielęcy
4
250
6-8
5-6
Kotlet barani
4
250
8-10
6-8
Kotlet jagnięcy
4
250
10-12
8-10
Połówki kurczaka (na 500g)
3
250
25-30
20-25
Filet rybny
4
250
6-7
5-6
Pstrąg (na ok. 200 – 250g)
3
250
5-8
5-7
Chleb (tosty)
4
250
2-3
2-3
33
PIECZENIE W PIEKARNIKU - PORADY PRAKTYCZNE
TABELA 4: Termoobieg z opiekaczem
Funkcje piekarnika:
grzejnik opiekacza+wentylator
Uwaga!
Opiekanie na tej funkcji zalecamy prowadzić przy zamkniętych
drzwiach piekarnika.
RODZAJ MIĘSA
WAGA
[kg]
POZIOM
OD DOŁU
TEMPERATURA
[°C]
CZAS
[MIN.]
Pieczeń wieprzowa
1,0
1,5
2,0
2
2
2
170-190
170-190
170-190
80-100
100-120
120-140
Udziec jagnięcy
2,0
2
170-190
90-110
Roastbeef
1,0
2
180-200
30-40
Kurczak
1,0
2
180-200
50-60
Kaczka
2,0
1-2
170-190
85-90
Gęś
3,0
1
140-160
110-130
Indyk
2,0
3,0
2
1-2
180-200
160-180
110-130
150-180
W trakcie opiekania należy okresowo obracać mięso i polewać po staą ym so em lub
w j c
s
ciepłą – soloną wodą .
Uwaga!
Parametry podane w tabelach 2-4 są oriena yj e i można je ko y o ać w zaeż o
t c n
r g w
l n
ści od wła nych doświadczeń i upodo ań kulinarnych.
s
b
34
DANE TECHNICZNE
Napięcie znamionowe
230/400V~50Hz
Moc znamionowa
max. 10,2 kW
Wymiary kuchni
85 / 60 / 60,5 cm
Pojemność użytkowa piekarnika*
53-58 litrów
Klasa energetyczna
na etykiecie energetycznej
Waga
ca. 45 kg
Spełnia wymagania przepisów UE
norma EN 60335-1, EN 60335-2-6
* wg EN 50304
pojemność w zależności od wy o a e ia pie ar i a - podano w charakterystyce technicznej oraz na
p s ż n
k nk
ety ie ie efekyw o ci energetycznej.
k c
t n ś
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy ie io ych poniżej dyrektyw
m n n
europejskich:
l
dyrektywy niskonapięciowej 2006/95/WE,
l
dyrektywy kompatybilności elekro a neycz ej 2004/108/WE,
t m g t n
i dlatego wyrób został oznakowany
oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.
35
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
( zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 maja 2005r. w sprawie wymagań dotyczących
dokumentacji technicznej, stosowania etykiet i charakterystyk technicznych oraz wzorów etykiet dla urządzeń )
Producent:
Oznaczenie
typu
Zużycie
Klasa
energii
efek yw o ci
t n ś
1)
energetycznej elektrycznej2) 3)
w [kWh]
Objętość
użytkowa4)
w[l]
Rozmiar
piekarnika5)
Czas
potrzebny
na upieczenie
standardowego
wsadu2) 3) 4)
w [min]
Poziom
hałasu
w [dB(A) re
1 pW]
Największa
powierzchnia
pieczenia4)
w [cm2]
601CE3.434
TaYKD(XxL)
A
0,75
53
średni
45
52
1330
601CE3.333
Y(W)
A
0,75
54
średni
45
52
1330
601CE3.332
TaY(W)
A
0,75
54
średni
45
52
1330
601CE3.434
TaYKD(W)
A
0,75
53
średni
45
52
1330
Klasa efektywności energetycznej w skali od A (bardziej efektywna) do G (mniej efektywna)
Dla funkcji grzania z konwekcją naturalną lub z wymuszonym obiegiem powietrza jeśli jest
Przy standardowym obciążeniu
4)
wg EN 50304
5)
rozmiar wg skali „mały” (12...34 l) , „średni” (35...64 l), „duży” (65 l i powyżej)
1)
2)
3)
36
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻNA
Gwarancja
Świadczenia gwarancyjne wg karty gwarancyjnej.
Producent nie odpowiada za jakiekolwiek szkody spowodowane nieprawidłowym po tę o
s p
wa iem z wyrobem.
n
Obsługa posprzedażna
W przypadku gdy zaistnieją jakiekolwiek problemy związane z użytkowaniem sprzętu Ami a
c
to nasze CENTRUM SERWISOWE zapewni Państwu szybką i w pełni profesjonalną pomoc.
Chcemy bowiem wszystkim, którzy zaufali marce Amica zagwarantować pełen komfort ko
rzy ta ia z naszego wyrobu.
s n
Prosimy z tabliczki znamionowej wpisać tutaj typ i nr fabryczny kuchni
Typ......................................
Nr fa rycz y......................................
b
n
37
38
39
Amica Wronki S.A.
ul.Mickiewicza 52
64-510 Wronki
tel. 067 25 46 100
fax 067 25 40 320
www.amica.com.pl