Bardzo proszę o informacje - rysunek jak przełożyć drzwi z P na L stronę A instrukcja obsługi gdzieś się zapodziała Koledze? Na stronie nr 23/24 jest wszystko.
ACZ210iMTe
INSTRUKCJA OBSŁUGI
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKI
Szanowni Państwo,
W przypadku gdy zaistnieją jakiekolwiek problemy związane z użytkowaniem sprzętu
Amica nasze Centrum Serwisowe zapewni Wam szybką i w pełni profesjonalną
pomoc. Chcemy bowiem wszystkim, którzy zaufali marce Amica zagwarantować
pełen komfort korzystania z naszego wyrobu.
Nowe Centrum Serwisowe to:
Szybka i profesjonalna pomoc
Jeden ogólnopolski numer zgłoszeniowy
Telefoniczne porady w zakresie eksploatacji wyrobu
Terminowa i fachowa realizacja zleceń
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania
wymienionych poniżej dyrektyw europejskich:
-
dyrektywy niskonapięciowej 73/23/EEC,
dyrektywy kompatybilności elektromagnetycznej 89/336/EEC,
dyrektywy efektywności energetycznej 96/57
i dlatego wyrób został oznakowany CE oraz została wystawiona dla niego
deklaracja zgodności udostępniana organom nadzorującym rynek.
2
Chłodziarko-zamrażarka
Szanowni Pañstwo!
Wyrób, który Państwo nabyliście należy do naszej nowej rodziny lodówek.
Charakteryzują się one nowoczesnością rozwiązań funkcjonalnych, miękką formą
plastyczną i subtelnym wzornictwem.
Prosimy o zapoznanie się z poniższym opisem, aby mogli Państwo - podczas czytania
instrukcji obsługi i poznawania wyrobu - dostrzec zalety lodówki nowej linii i utwierdzić
się w przekonaniu, że jest to udany zakup.
Nowatorskie rozwiązania techniczne stanowiące o wysokiej jakości naszych wyrobów to:
• w pełni ekologicznie czysty wyrób - zarówno czynnik chłodzący, materiały
konstrukcyjne jak również technologia wytwarzania nie zawierają substancji
szkodliwych dla środowiska,
• linia „Alfa Line” to nie tylko elegancka linia, ale i opływowe kształty, które ułatwiają
utrzymanie lodówki w sterylnej czystości - brak siedliska grzybów i bakterii,
• regulacja wysokości pomiędzy półkami poprzez tzw. „system Volta”, pozwala na
dostosowanie ich do wysokości produktów, a ponadto umożliwia usytuowanie półki
pod kątem (dla bezpiecznego układania butelek),
• mocna konstrukcja drzwi pozwala na obciążenie produktami, które znajdują
miejsce w bardzo pojemnych balkonikach,
• solidna izolacja lodówek pozwala na uzyskiwanie wysokiej efektywności
energetycznej, a przez to małe zużycie energii.
• automatyczne odszranianie komory chłodziarki powoduje, że zabiegi higieniczne
sprowadzają się tylko do okresowego umycia komory,
• półki z hartowanego szkła z oryginalną grafiką to nie tylko wytrzymałość na
duże obciążenie i przyjemność wizualna, ale także maksymalne wykorzystanie
powierzchni półek (nawet najmniejszy kieliszek stoi stabilnie, a przypadkowo wylana
śmietanka nie zaleje niższych półek),
• pojemniki na warzywa odznaczają się dużą pojemnością, a dzięki swym opływowym
kształtom są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości,
• szuflady w komorze zamrażarki dają gwarancję, że nawet najmniejszy
zamrożony produkt pozostanie na swoim miejscu i nie będzie blokował płynnego
wyjmowania szuflady,
• ergonomiczne uchwyty drzwi - duże i efektowne, bez ostrych krawędzi ułatwiają
otwieranie drzwi,
• optymalnie usytuowane oświetlenie zapewnia znakomite oświetlenie całej
komory i nie oślepia użytkownika.
• wyjmowana uszczelka drzwi - ułatwi państwu utrzymanie w czystości zespołu
drzwi lodówki.
Estetyka wykonania, doboru grafiki i kolorów wywołują pozytywne doznania wizualne,
a walory techniczne i eksploatacyjne zapewniają wygodne użytkowanie wyrobu.
Życzymy Państwu maksimum zadowolenia.
Chłodziarko-zamrażarka
3
Spis treœci
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa ....................................... 5
Charakterystyka wyrobu ............................................................... 6
Przygotowanie do eksploatacji .................................................. 10
Użytkowanie wyrobu .................................................................... 12
Konserwacja i naprawa ............................................................... 18
Zmiana kierunku otwierania drzwi .............................................. 24
Dopuszczalne są zmiany w wystroju wewnętrznym i zewnętrznym wyrobu, nie
wpływające na jego funkcjonalność i bezpieczeństwo, np. kształt uchwytu drzwi,
dekor półki szklanej itp.
4
Chłodziarko-zamrażarka
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Zalecenia przed włączeniem chłodziarko-zamrażarki.
• Podczas ustawiania, przesuwania, podnoszenia nie należy chwytać za uchwyty
drzwi, ciągnąć skraplacz z tyłu lodówki, nie dotykać zespołu kompresora.
• Chłodziarko-zamrażarka pracuje prawidłowo w temperaturze otoczenia od +16°C
do+32°C. Nie należy użytkować jej w piwnicy, sieni, w nie ogrzewanym domku
letniskowym jesienią i zimą.
• Po ustawieniu urządzenia na swoim miejscu można je włączyć po 2 godzinach,
gdyż podczas transportu mogło być nadmiernie przechylone.
• Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody wynikłe z nieprzestrzegania zasad umieszczonych w instrukcji, dlatego należy uważnie przeczytać
informacje na temat bezpieczeństwa pracy, użytkowania i konserwacji
chłodziarko-zamrażarki.
• Prosimy o zachowanie tej instrukcji w celu wykorzystania jej w przyszłości
lub przekazania ewentualnemu następnemu użytkownikowi.
• Zwrócić szczególną uwagę, aby z urządzenia nie korzystały pozostawione bez
opieki dzieci. Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem. Nie wolno dzieciom
uwieszać się na drzwiach.
• Przed każdą czynnością konserwacyjną należy wyjąć wtyczkę z gniazdka
sieciowego, nie ciągnąć za przewód, lecz chwytać za korpus wtyczki.
• Ze względu na bezpieczeństwo nie naprawiać urządzenia we własnym zakresie.
Naprawy, wykonywane przez osoby nie posiadające wymaganych kwalifikacji mogą
stanowić poważne niebezpieczeństwo dla użytkownika urządzenia.
• Produktu choćby tylko częściowo rozmrożonego nie można ponownie zamrażać.
• Napojów w butelkach i puszkach, w szczególności napojów gazowanych
dwutlenkiem węgla nie przechowywać komorze zamrażarki. Puszki i butelki mogą
popękać.
• Nie brać do ust produktów zamrożonych bezpośrednio wyjętych z zamrażarki (lody,
kostki lodu, itp.), ich niska temperatura może spowodować dotkliwe oparzenia.
• Jeżeli urządzenia nie będziemy więcej użytkować, to przed jego złomowaniem
należy je całkowicie zabezpieczyć tj. odciąć przewód zasilający.
• Materiały z opakowania (worki, kawałki styropianu, itp.) nie powinny znaleźć się w
zasięgu dzieci.
• W przypadku uszkodzenia układu chłodniczego należy przewietrzyć przez kilka
minut pomieszczenie, w którym stoi urządzenie (pomieszczenie to musi mieć
przynajmniej 4 m3).
• Nie uszkadzać części wchodzących w skład układu chłodzącego, tzn. nie
uszkadzać rurek ostro zakończonymi przedmiotami, nie zgniatać i nie wiązać
rurek oraz nie zeskrobywać lodu z powierzchni. Jeżeli czynnik z uszkodzonego
układu chłodniczego dostanie się do oczu, może spowodować obrażenia.
• Nie uruchamiać urządzenia uszkodzonego, w przypadkach wątpliwych zasięgnąć
porady u producenta .
Chłodziarko-zamrażarka
5
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
• Chłodziarko-zamrażarki nie należy
przewozić w pozycji leżącej, przechylać więcej niż 40° od pionu
podczas transportu, przenoszenia
lub ustawiania. Jeżeli taka sytuacja
zaistniała włączenie chłodziarkozamrażarki może nastąpić min. po
2 godzinach od jej ustawienia.
Likwidacja wyrobu przy użytkowaniu
Jeżeli wyrób ma być zlikwidowany lub
złomowany w prawidłowy sposób to w
celu wykonywania związanych z tym
czynności należy zastosować się do rys.1
aktualnie obowiązujących przepisów
dotyczących likwidacji i złomowania. Należy zastosować sie do obowiązujących przepisów z zakresu ochrony środowiska dotyczących likwidacji i złomowania. Należy
pamiętać, że mogą obowiązywać specjalne wymagania lub przepisy w tym zakresie.
Informacje dotyczące likwidacji i złomowania urządzeń można uzyskać od:
-Twojego dostawcy urządzeń AGD,
- władz (miejscowego urzędu miasta lub Ministerstwa Środowiska, itp.).
Charakterystyka wyrobu
Jednokompresorowe chłodziarko-zamrażarki (fot.1) są urządzeniami elektrycznymi
przeznaczonymi do użytkowania w gospodarstwie domowym.
Komora chłodziarki powinna być używana wyłącznie do przechowywania świeżych
produktów żywnościowych, natomiast komora zamrażarki wyłącznie do zamrażania
świeżych produktów, przechowywania mrożonek i wytwarzania kostek lodu.
Chłodziarko-zamrażarki przystosowane są do pracy w temperaturze otoczenia
od +16°C do +32°C.
Jest to wyrób, w którym elementy układu chłodniczego umieszczono za tylną ścianą
komory, przez co zwiększono pojemność użytkową komory, ułatwiono utrzymanie
w czystości, zwiększono żywotność układu chłodzenia (zabezpieczono go przed
ewentualnymi uszkodzeniami). Chronić przed uszkodzeniem obwód chłodniczy.
fot.1
ACZ210iMTe
6
Chłodziarko-zamrażarka
Charakterystyka wyrobu
Półki wykonane są z bezpiecznego szkła
hartowanego (fot. 2), można je myć tradycyjnie lub w zmywarkach do naczyń.
Specjalna konstrukcja ramek półek
szklanych (fot. 2) umożliwia regulację
odległości między sąsiadującymi ze sobą
półkami.
Gdy chcemy zmienić odległość pomiędzy
półkami należy:
fot.2
• zdjąć ramki,
• szybę ustawić tak aby nadruk był od
spodu,
• założyć ponownie ramki, tak aby
uzyskać odległość od sąsiedniej półki
większą lub mniejszą w zależności od
potrzeby.
Fotografie pokazują 2 możliwości
ustawienia półek w chłodziarce.
• zmniejszenie odległości między
półkami (fot. 3),
fot.3
• powiększenie odległości między
półkami (fot. 4).
Wyjmowanie i wkładanie półek:
•
•
Wyjmowanie półek do mycia
należy rozpocząć od półki najwyższej, natomiast ich ponowne
wkładanie rozpocząć od półki najniższej.
•
fot.4
Aby wyjąć półkę należy prawą ręką przytrzymać prawą stronę półki, a lewą ręką
unieść lewą stronę półki do kąta ok. 45°
i wyjąć półkę z komory (fot. 5).
Półkę montujemy w następujący
sposób:
– wkładamy do komory półkę pochyloną o kąt 45° (jak przy wyjmowaniu)
•
fot.5
występy znajdujące się na ramkach półki wkładamy we wgłębienia
znajdujące się na ściankach komory
chłodziarki.
Chłodziarko-zamrażarka
7
Charakterystyka wyrobu
Wyposażenie
chłodziarki:
półka szklana w ramce
półka na butelki
półka szklana
pojemnik na jarzyny
balkonik drzwi
pokrywa balkonika
podstawka na jajka
zamrażarki:
szuflada duża
szuflada mała
tacka do zamrażania owoców
drzw i c z k i k o m o r y s z y b k i e g o
zamrażania
woreczki foliowe do lodu
ACZ210iMTe
3 szt.
--1 szt.
2 szt.
3 szt.
1 szt.
2 szt.
1 szt.
1 szt. (kosz)
1 szt.
--1 kpl.
Dane techniczne:
ACZ210iMTe
Wysokość
1495 mm
Szerokość
600 mm
Głębokość
605 mm
Pojemność użytkowa netto:
całkowita
chłodziarki
zamrażarki
Masa
Zdolność zamrażania
Napięcie zasilania
Prąd znamionowy całkowity
Ilość kompresorów
Odszranianie
chłodziarki
zamrażarki
8
218 l
163 l
55 l / (A+) 50 l
68 kg
6 kg/24 h
230V ~50 Hz
0,50A
1
automatyczne
ręczne
Chłodziarko-zamrażarka
Przygotowanie do eksploatacji
Ustawienie wyrobu
• Rozpakować wyrób, usunąć taśmy klejące zabezpieczające drzwi i wyposażenie.
Ewentualne pozostałe resztki kleju usunąć delikatnym środkiem myjącym.
• W przypadku wyrobów ze stali nierdzewnej lub aluminium ,są one dostarczane od producenta
w stanie zabezpieczonym folia ochronną, którą należy usunąć z wyrobu (drzwi, korpus) przed
przystapieniem do eksploatacji (usuwać folię nie stosująć ostrych narzędzi).
• Styropianowych elementów opakowania nie wyrzucać. W przypadku konieczności
ponownego przewożenia, chłodziarko-zamrażarkę należy zapakować w elementy
ze styropianu i folię oraz zabezpieczyć taśmą klejącą.
• Wymyć wnętrze chłodziarki i zamrażarki oraz elementy wyposażenia letnią wodą
z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie wytrzeć i wysuszyć.
• Ustawić chłodziarko-zamrażarkę w suchym, przewietrzanym pomieszczeniu i
nienasłonecznionym miejscu, z dala od źródeł ciepła, takich jak kuchnia, grzejnik
centralnego ogrzewania itp.
Jeżeli jednak nie da się uniknąć ustawienia obok źródła ciepła, wówczas należy
zastosować odpowiednią płytę izolacyjną lub zachować następujące minimalne
odległości od źródła ciepła:
– od kuchni elektrycznych, gazowych i innych - 3 cm,
– od pieców zasilanych olejem lub węglem 30 cm.
• W razie ustawienia obok innej chłodziarki lub zamrażarki niezbędna jest
minimalna boczna odległość równa 2 cm.
• Zapewnić ustawienie wyrobu w poziomie, odpowiednio wkręcając 2 regulowane
przednie nóżki.
• Po zainstalowaniu upewnić się czy urządzenie nie stoi na kablu zasilającym.
• Chłodziarko-zamrażarka posiada z tyłu dwie rolki. Przy lekkim uniesieniu przodu wyrobu
rolki ułatwiają ustawianie oraz przesuwanie chłodziarko-zamrażarki na małe odległości.
• Niedopuszczalne jest jakiekolwiek manipulowanie częściami agregatu. Należy
zwrócić szczególną uwagę, aby nie uszkodzić rurki kapilarnej . Rurka ta nie może
być doginana, prostowana ani zwijana. Uszkodzenie rurki kapilarnej przez użytkownika odbiera mu prawa wynikające z gwarancji.
• Dla zapewnienia swobodnego otwierania drzwi, odległość pomiędzy ścianą boczną chłodziarko-zamrażarki (od strony zawiasów drzwi), a ścianą
pomieszczenia winna wynosić 5 cm.
• Urządzenie posiada na wyposażeniu odbojniki zapewniające zachowanie odpowiedniego odstępu od ściany oraz swobodny przepływ powietrza. Odbojniki zakłada
się z tyłu na dole skraplacza, w dwóch skrajnych miejscach (fot. 6) - dla wyrobów
ze skraplaczem blaszanym nie należy stosować odbojników.
Chłodziarko-zamrażarka
9
Przygotowanie do eksploatacji
fot.6
fot.7
Podłączenie do instalacji elektrycznej
• Przed podłączeniem zaleca się ustawić pokrętło regulatora temperatury na
pozycji „0”.
• Urządzenie należy podłączyć do sieci prądu przemiennego 220-230V, 50Hz,
poprzez prawidłowo zainstalowane gniazdko elektryczne, uziemione i zabezpieczone bezpiecznikiem 10 A.
• Uziemienie urządzenia jest wymagane przepisami prawa. Producent zrzeka się
odpowiedzialności z tytułu ewentualnych szkód, jakie mogą ponieść osoby lub
przedmioty na skutek niewypełnienia obowiązku nałożonego przez ten przepis.
• Nie używać łączników adaptacyjnych, gniazd wielokrotnych (rozdzielaczy),
przedłużaczy dwużyłowych. Jeśli zachodzi konieczność stosowania przedłużacza, może to być tylko przedłużacz z kołkiem ochronnym, jednogniazdowy
posiadający atest bezpieczeństwa
lub VDEGS.
• Jeśli zostanie zastosowany przedłużacz (z kołkiem ochronnym, posiadający znak
bezpieczeństwa), to jego gniazdo musi leżeć w bezpiecznej odległości od zlewozmywaków i nie może być narażone na zalewanie wodą, ściekami, wykipinami z
naczyń postawionych na kuchniach.
• Jeśli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu to powinien on być wymieniony u
wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym albo przez wykwalifikowana
osobę w celu uniknięcia zagrożenia.
• Dane dotyczące napięcia i pobieranej mocy są na tabliczce znamionowej,
znajdującej się na dole ściany komory.
Odłączenie od sieci elektrycznej
• Musi być możliwość odłączenia urządzenia od sieci elektrycznej, poprzez wyjęcie
wtyczki lub wyłączenia wyłącznika dwubiegunowego.
10
Chłodziarko-zamrażarka
U¿ytkowanie wyrobu
Panel sygnalizacyjny
3
2 1
Elementy zespołu sygnalizacyjnego:
1 - dioda zielona sygnalizująca pracę wyrobu,
2 - dioda żółta sygnalizująca załączenie termostatu,
3 - dioda czerwona sygnalizująca otwarcie drzwi chłodziarki bądź załączenie alarmu
przekroczenia temperatury.
Dioda zielona zapala się kiedy wyrób jest pod napięciem i pokrętło regulatora ustawione jest na dowolnej pozycji w zakresie od „1” do „5”. Pozycja „0” wyłącza
sygnalizację i wyrób nie pracuje (nie chłodzi).
Dioda żółta świeci sie w czasie trwającego schładzania wyrobu. W momencie osiągnięcia przez wyrób właściwych temperatur dioda gaśnie. Wyrób pracuje cyklicznie, zatem dioda sygnalizuje wyłącznie stany załączenia termostatu.
Dioda czerwona zapala się w momencie otwarcia drzwi chłodziarki (zapalenie światła), a gasnie po ich zamknięciu. Sygnalizacja tej diody świadczy o sprawnym
układzie elektrycznym sterowania oświetleniem, a jej stan wygaszenia o domknietych drzwiach chłodziarki wyrobu.
Jeżeli drzwi chłodziarki będą otwarte (świecenie czerwonej diody) dłużej niż 3 min.
zgaśnie oświetlenie w komorze chłodziarki i załączony zostanie alarm dźwiękowy
(świecenie czerwonej diody, czas trwania sygnału akustycznego 3 min.).
Dioda czerwona poprzez świecenie pulsacyjne może sygnalizować również
wzrost temperatury w chłodziarce wówczas, dodatkowo załączona będzie na 10 sek.
sygnalizacja dźwiękowa. Jest to stan zbytniego ogrzania komory chłodziarki, który
może być konsekwencją zbyt długiego otwarcia drzwi chłodziarki bądź załadowaniakomory dużą ilością świeżych produktów.
Awaria czujnika
Uszkodzenie czujnika temperatury sygnalizowane jest poprzez pulsacyjne świecenie
wszystkich diod . Jest to stan świadczący o awarii sprzętu i wówczas należy skontaktować się z serwisem technicznym.
Wbudowany program awaryjny utrzymuje dopuszczalną temperaturę w chłodziarkozamrażarce do momentu zlikwidowania błędu lub awarii przez autoryzowany serwis.
Regulacja temperatury
Chłodziarko-zamrażarka została wyposażona w sterowanie elektroniczne.
Sterowanie wyrobu umieszczono w zewnętrznym panelu nad drzwiami wyrobu.
• Ustawienie pokrętła regulatora na wybranej pozycji powoduje automatyczne ustawienie temperatury zarówno w chłodziarce jak i zamrażarce.
Możliwych jest 6 pozycji ustawienia pokrętła chłodziarko-zamrażarki:
„0”
- urządzenie wyłączone,
„1”
- najwyższa temperatura w chłodziarce i zamrażarce (najcieplej),
Chłodziarko-zamrażarka
11
U¿ytkowanie wyrobu
„2” - „4” - pozycje pośrednie,
„5”
- najniższa temperatura w chłodziarce i zamrażarce (najzimniej).
Nie należy zapełniać komór chłodziarki i zamrażarki przed ich wychłodzeniem.
Przechowywanie produktów w chłodziarce
• Produkty należy umieszczać na talerzykach, w pojemnikach lub opakowane w folię spożywczą. Rozstawić równomiernie na powierzchni półek. Zwrócić uwagę
czy żywność nie dotyka ściany tylnej, jeżeli tak, wówczas może to spowodować
oszronienie lub zawilgocenie produktów.
• Nie należy wstawiać do chłodziarki naczyń z gorącą zawartością.
• Produkty łatwo przejmujące zapachy obce, jak masło, mleko, ser biały oraz takie,
które wydzielają intensywny zapach, np. ryby, wędliny, sery – należy umieszczać na
półkach opakowane w folię lub w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
• Artykuły spożywcze należy przechowywać, w zależności od ich rodzaju i wrażliwości, w odpowiednich strefach chłodzenia. Przy rozmieszczaniu produktów prosimy
kierować się rysunkiem .
• Przechowywanie warzyw posiadających dużą ilość wody, spowoduje osadzanie
się pary wodnej nad pojemnikami na warzywa; nie przeszkadza to prawidłowemu
funkcjonowaniu chłodziarki.
• Przed włożeniem do chłodziarki warzywa dobrze osuszyć. Za duża ilość wilgoci
skraca czas przechowywania warzyw, zwłaszcza liściastych.
• Przechowywać warzywa nie myte. Mycie usuwa naturalną ochronę, dlatego lepiej
umyć warzywa bezpośrednio przed spożyciem.
• Napoje powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych butelkach.
• Uwaga! Oleju i tłuszczu nie dopuszczać do styku z elementami z tworzywa
sztucznego ani z uszczelką drzwi.
Zamrażanie produktów
• Zamrażać można praktycznie wszystkie artykuły spożywcze, z wyjątkiem jarzyn
spożywanych w stanie surowym, np. zielonej sałaty.
• Produkty należy opakować w materiały bez zapachu, odporne na przenikanie
powietrza i wilgoci oraz niewrażliwe na tłuszcze i ługi.
• Najlepszymi materiałami są: woreczki, arkusze z folii polietylenowej, aluminiowej.
• Należy również oznaczyć opakowania, w celu identyfikacji ich zawartości oraz
zaznaczyć datę mrożenia.
• Opakowanie powinno być szczelne i ściśle przylegać do zamrożonych produktów.
Nie należy stosować opakowań szklanych.
• Zaleca się, aby w ciągu doby nie wkładać do przestrzeni szybkiego zamrażania,
jednorazowo więcej niż ok. 6 kg świeżej żywności .
• Dla zachowania dobrej jakości zamrażanych produktów zaleca się przegrupować znajdujące
się w zamrażarce mrożonki tak, aby nie stykały się z produktami jeszcze nie zamrożonymi
12
Chłodziarko-zamrażarka
U¿ytkowanie wyrobu
(sugerujemy przełożyć je do szuflad poniżej przestrzeni szybkiego zamrażania).
• Świeże produkty włożyć do przestrzeni szybkiego zamrażania (pod tacą do
zamrażania owoców), aby przylegały bezpośrednio do elementów chłodzących
parownika zamrażarki.
• Do zamrażania należy używać artykułów spożywczych najwyższej jakości,
podzielonych na małe porcje przeznaczone do jednorazowego spożycia.
• W zależności od ilości przeznaczonych do zamrażania produktów postępować wg
poniższych wskazówek:
• małe ilości produktów, do 2 kg, można zamrażać ustawiając pokrętło termostatu
w pozycji „4”
• większe ilości produktów max do 6 kg (w ciągu 24 godzin) - należy zamrażać w
następujący sposób:
– na 3 godz. przed włożeniem świeżych produktów ustawić pokrętło na pozycję „5”,
– po włożeniu produktów zmienić pozycję termostatu na „2” – „3”.
• W przypadku stwierdzenia, że w czasie zamrażania, przy niekorzystnych warunkach pracy wyrobu lub zwiększonej ilości zamrażanych produktów, temperatura w
chłodziarce obniżyła się poniżej 0°C, można przestawić pokrętło temperatury na
pozycję „2” - „3”, przy której nastąpi okresowe wyłączenie sprężarki.
Po około 2 - 3 godzinach przestawić pokrętło na pozycję jak przy normalnym
użytkowaniu. Ma to znaczenie gdy przechowywane są produkty wrażliwe na
obniżenie temperatury w chłodziarce poniżej 0°C (np. jaja, płyny w pojemnikach
szklanych itp.).
• Należy pamiętać, że na temperaturę w komorze zamrażarki mają wpływ
między innymi: temperatura otoczenia, stopień wypełnienia produktami
żywnościowymi, częstotliwość otwierania drzwi, stopień zaszronienia
elementów chłodzących parownika.
• Gdyby po zamknięciu komory zamrażarki drzwi nie dawały się natychmiast
otworzyć z powrotem, radzimy poczekać 1 do 2 minut, aż powstałe tam
podciśnienie zostanie skompensowane.
Czas przechowywania zamrożonych produktów
Czas przechowywania zamrożonych produktów zależy od ich jakości w stanie świeżym
przed zamrożeniem, oraz od temperatury przechowywania.
zalecane są następujące okresy przechowywania:
produkty:
wołowina
cielęcina
podroby
wieprzowina
drób
miesiące:
6-8
3-6
1-2
3-6
6-8
jaja
ryby
warzywa
owoce
3-6
3-6
10 - 12
10 - 12
Chłodziarko-zamrażarka
13
U¿ytkowanie wyrobu
sterowanie
14
Chłodziarko-zamrażarka
U¿ytkowanie wyrobu
Zamrażanie owoców
Komora zamrażarki wyposażona jest w
tacę do zamrażania owoców.
Wykorzystując ją można:
- zamrażać drobne owoce np. truskawki ,
- wytwarzać niewielkie ilości lodu dla
celów spożywczych wykorzystując do
tego woreczki do lodu,
Kostki lodu będą przezroczyste, jeśli
do ich wytworzenia zostanie użyta
fot.8
woda przegotowana.
- oziębiać akumulatory zimna, które są typowym wyposażeniem pojemników
turystycznych i toreb termoizolacyjnych.
Owoce po zamrożeniu (ok. 24 godziny) należy przesypać do foliowego woreczka i
umieścić w szufladzie zamrażarki do dalszego przechowywania.
Rozmrażanie produktów
• Produkty w zależności od ich postaci oraz zamiaru ich wykorzystania można
rozmrażać w chłodziarce, zanurzone w naczyniu z letnią wodą, w kuchence
mikrofalowej, w temperaturze pokojowej, w piekarniku elektrycznym.
• Owoce i jarzyny, przeznaczone do gotowania, nie wymagają rozmrażania.
• Rozmrożone produkty należy skonsumować w dniu rozmrożenia lub przechowywać
w chłodziarce nie dłużej niż do następnego dnia. Nawet w przypadku częściowego
rozmrożenia produkty nie powinny być zamrażane powtórnie. Można natomiast
zamrażać potrawy, w których skład wchodzą produkty rozmrożone.
Odszranianie chłodziarki
Na ścianie tylnej komory chłodziarki powstaje szron, jest on usuwany automatycznie.
W czasie odszraniania, wraz ze skroplinami, do otworu w rynience mogą dostawać
się zanieczyszczenia. Może to spowodować zatkanie otworu.
W takim przypadku otwór delikatnie przetkać przepychaczem (fot. 8).
Urządzenie pracuje cyklicznie: chłodzi (wówczas na ścianie tylnej osadza się szron)
następnie odszrania się (woda spływa po ścianie tylnej).
• Przed przystąpieniem do czyszczenia należy bezwzględnie odłączyć urządzenie od zasilania, poprzez wyjęcie wtyczki z gniazdka sieciowego, wyłączenie
lub wykręcenie bezpiecznika. Wyciągajac wtyczkę nie ciągnąć za przewód,
lecz chwytać za korpus wtyczki.
• Nie wolno dopuścić do tego, aby woda dostała się do panelu sterowania lub
oświetlenia.
• Nie zalecamy stosować środków do rozmrażania w areozolu. Mogą one powodować
powstawanie mieszanin wybuchowych, zawierać rozpuszczalniki mogące uszkodzić
plastikowe części urządzenia, a nawet być szkodliwe dla zdrowia.
Chłodziarko-zamrażarka
15
U¿ytkowanie wyrobu
• Zwrócić uwagę, aby w miarę możliwości woda używana do mycia nie spływała przez
otwór odpływowy do pojemnika odparowania (fot. 8). Używać gąbki lub szmatki
wilgotnej, nie ociekajacej wodą.
Odszranianie zamrażarki
• Większe nagromadzenie się lodu na powierzchniach mrożących, zmniejsza skuteczność pracy urzędzenia i powoduje zwiększone zużycie energii elektrycznej.
• Zalecamy rozmrażać urządzenie przynajmniej raz lub dwa razy w roku, wtedy gdy
ilość mrożonek jest mała.
• Jeśli w środku znajdują się produkty, to ustawić pokrętło na pozycję „5” na około 4
godziny przed planowanym rozmrożeniem; zapewni to możliwość przechowywania
produktów w temperaturze otoczenia przez dłuższy czas.
• Wyjąć szufladę z żywnością z urządzenia, owinąć kilkoma warstwami papieru
gazetowego, zawinąć w koc i przechowywać w chłodnym miejscu.
• Rozmrażanie zamrażarki powinno być przeprowadzone możliwie szybko. Dłuższe przechowywanie produktów w temperaturze otoczenia, skraca ich czas
przydatnoćści do spożycia.
• Rozmrażanie można przyspieszyć, ustawiając miskę z tworzywa z gorącą wodą
na jednej z półek zamrażarki.
• W żadnym wypadku do wnętrza zamrażarki nie wolno wstawiać grzejnika
elektrycznego, nawiewowego, ani suszarki do włosów.
Aby odszronić komorę zamrażarki, należy:
• Najpierw ustawić pokrętło regulatora temperatury na pozycji „0”, a następnie wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
• Otworzyć drzwi zamrażarki i wyjąć szuflady.
Na bocznych ścianach komory zamrażarki znajdują się ograniczniki, chroniące
przed przypadkowym wypadnięciem szuflady.
Aby wyjąć szufladę, należy po wysunięciu jej do oporu, unieść lekko jej przednią
część i w takiej pozycji pociągnąć do siebie.
• Podstawić płaskie naczynie lub tacę do zamrażania owoców pod wylot lejka, dla
zbierania skroplin.
• Pozostawić otwarte drzwi, aż warstwa szronu się rozstopi.
• Nie należy używać ostrych narzędzi do zeskrobywania lodu.
• Wymyć i wysuszyć wnętrze zamrażarki.
• Uruchomić urządzenie zgodnie z odpowiednim punktem instrukcji .
W celu przyspieszenia procesu odszraniania nie posługiwac się innymi
środkami mechanicznymi niż zalecane przez wytwórcę.
16
Chłodziarko-zamrażarka
Konserwacja i naprawa
Jak oszczędzać energię?
fot.9
• Ustawiać chłodziarko-zamrażarkę z
dala od źródeł ciepła (np. grzejników
lub kuchenki (fot. 9).
• Zapewnić obieg powietrza wokół c
hłodziarko-zamrażarki - odsunąć od
ściany 1 cm .
• Potrawy przed wstawieniem do
chłodziarki wystudzić do temperatury
pokojowej.
NIE
• Podczas rozmrażania, włożyć zamrożoną żywność do chłodziarki. W ten
sposób spożytkuje się niską temperaturę zamrożonej żywności, do chłodzenia produktów w chłodziarce.
• Rozmrażać jeśli tworzy się lód.
Gruba pokrywa lodu osłabia przekazywanie zimna do mrożonej żywności i
zwiększa zużycie energii elektrycznej.
• Podczas wkładania i wyjmowania żywności należy otwierać drzwi na krótko.
Krótszy czas otwarcia drzwi powoduje, że mniej lodu będzie się tworzyło na
ściankach zamrażalnika.
• Przechowując produkty w zamrażarce krócej niż podano na str. 13, możemy
korzystać z niższych nastaw pokrętła zamrażarki „2” – „3”.
• Zmieniać położenie pokrętła w zależności od wypełnienia chłodziarko-zamrażarki
produktami.
Przewidując przerwę w pracy chłodziarko-zamrażarki należy:
• Najpierw ustawić pokrętło regulatora temperatury na pozycję „0”, następnie wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego.
• Opróżnić komorę chłodziarki i zamrażarki (w zależności od potrzeby).
• Wymyć i wysuszyć wnętrze chłodziarki lub zamrażarki. Umyć dokładnie wszystkie elementy wyposażenia (pojemnik na warzywa, balkoniki, półki szklane, ramki półek).
• Pozostawić drzwi chłodziarko-zamrażarki lekko otwarte, aby uniknąć powstania
nieprzyjemnych zapachów.
Chłodziarko-zamrażarka
17
Konserwacja i naprawa
Konserwacja
• Okresowo, 1 do 2 razy w roku, używając odkurzacza należy oczyścić z kurzu
skraplacz (czarne pręty) umieszczony z tyłu chłodziarko - zamrażarki. Przed
czyszczeniem ustawić pokrętło regulatora temperatury na pozycję „0” i wyjąć
wtyczkę z gniazda sieciowego. W czasie czyszczenia należy zwrócić uwagę,
by nie uszkodzić przewodów elektrycznych, puszek zabezpieczających i rurki
kapilarnej.
Czyszczenie drzwi wykonanych ze stali nierdzewnej lub
aluminium
Drzwi wykonane ze stali niedzewnej lub aluminium w urządzeniach firmy AMICA
można czyścić przy użyciu środka do czyszczenia w areozolu i miękkiej, suchej szmatki.
Istnieje wiele środków czyszczących w aerozolu, które są dostępne na rynku.
Chcielibysmy jednak podkreślić, że firma AMICA ma dobre doświadczenie z
następującym środkiem czyszczącym:
- SABESTO - preparat do pielęgnacji stali szlachetnej firmy Würth.
18
Chłodziarko-zamrażarka
Konserwacja i naprawa
Wymiana żarówki
• Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
• Wykręcić wkrętakiem krzyżakowym wkręt mocujący osłonę żarówki i zdjąć ją (fot. 10).
• Wymienić żarówkę na sprawną o następujących parametrach: 220 - 240 V, max.
15 W, gwint E14, maksymalne wymiary bańki: średnica - 26 mm, długość 55 mm.
• Założyć i zamocować osłonę żarówki (fot. 11).
• Ważne: nie stosować żarówek o mniejszej lub większej mocy, stosować
jedynie żarówki o parametrach wyżej podanych.
W trakcie użytkowania mogą wystąpić drobne zakłócenia w pracy chłodziarko-zamrażarki, które użytkownik może sam usunąć.
Wykonywanie we własnym zakresie napraw poza wymienionymi w tabeli, jest
jednoznaczne z utratą uprawnień gwarancyjnych.
fot.10
fot.11
Chłodziarko-zamrażarka
19
Konserwacja i naprawa
Wyjmowanie i wciskanie uszczelki
W celu dokładnego umycia zespołu drzwi, należy delikatnie wyjąć uszczelkę
zamontowaną w szczelinie drzwi urządzenia (zaczynając od jednego z narożników).
Po umyciu drzwi oraz uszczelki wodą i wytarciu do sucha, należy wcisnąć ją w suchą
szczelinę drzwi wg następującej kolejności:
- punktowo wszystkie narożniki uszczelki,
- punktowo środki boków uszczelki,
- następnie wciskamy uszczelkę od środka każdego z boków do narożników.
Jeżeli uszczelka nie została prawidłowo włożona, należy powtórzyć powyższe
operacje.
20
Chłodziarko-zamrażarka
Konserwacja i naprawa
Objawy
Urządzenie
nie działa
Nie działa
oświetlenie
wewnątrz
komory
Urządzenie
zbyt słabo
chłodzi i/lub
mrozi
Przyczyna
Sposób naprawy
Przerwa w obwodzie - sprawdzić, czy wtyczka jest włożona
prawidłowo do gniazda sieci zasilającej
instalacji elektrycznej
- sprawdzić, czy kabel zasilający urządzenia
nie jest uszkodzony
- sprawdzić, czy jest napięcie w gniazdku
podłączając inne urządzenie np. lampkę
nocną
- sprawdzić, czy urządzenie jest włączone
poprzez ustawienie termostatu na pozycji
większej od 0.
Żarówka jest poluzowa- - sprawdzić punkt poprzedni “Urządzenie
nie działa”
na lub przepalona
- dokręcić lub wymienić przepaloną żarówkę
Złe ustawienie pokrętła - przestawić pokrętło na wyższą pozycję np.
z pozycji 2 na pozycję 5
regulacyjnego
Temperatura otoczenia - urządzenie przystosowane jest do pracy w temjest większa od +32°C peraturze od +16°C do +32°C.
Urządzenie stoi w miej- - zmienić miejsce ustawienia urządzenia
scu nasłonecznionym lub wg. instrukcji obsługi
w pobliżu źródeł ciepła
Jednorazowy załadunek - poczekać do 72 godzin na wychłodzedużą ilością ciepłych pro- nie (zmrożenie) produktów i osiągnięcie
żądanej temperatury wewnątrz komory
duktów
Utrudniony obieg powie- - ułożyć produkty spożywcze i pojemniki tak
trza wewnątrz urządzenia aby nie dotykały ściany tylnej chłodziarki
Utrudniony obieg powie- - odsunąć urządzenie od ściany min.
30mm
trza z tyłu urządzenia
Nagromadziła się zbyt - odmrozić komorę zamrażarki
duża ilość szronu na
elementach mrożących
Drzwiczki chłodziarki / - zmniejszyć częstotliwość otwierania drzwi
zamrażarki są zbyt czę- i/lub skrócić czas, w którym drzwi pozostają
sto otwierane i/lub za dłu- otwarte
go pozostają otwarte
Drzwi nie domykają się - produkty i pojemniki ułożyć tak aby nie
utrudniały zamykania drzwi
Chłodziarko-zamrażarka
21
Konserwacja i naprawa
Objawy
Sposób naprawy
Przyczyna
Urządzenie
zbyt słabo
chłodzi i/lub
mrozi
Kompresor rzadko się - sprawdzić, czy temperatura otoczenia nie
załącza
jest mniejsza niż 16° C
Ciągła praca
urządzenia
Złe ustawienie pokrętła - przestawić pokrętło na niższą pozycję np.
regulacyjnego
z pozycji 5 na 2
Źle włożona uszczelka - wcisnąć uszczelkę wg instrukcji obsługi
drzwi
Pozostałe przyczyny jak - sprawdzić wg. ptk. poprzedniego
w ptk. “Urządzenie zbyt “Urządzenie zbyt słabo chłodzi i/lub mrozi”
słabo chłodzi i/lub mrozi”
W dolnej czę- Otwór odprowadzenia
ści chłodziarki wody jest niedrożny
gromadzi się
woda
Utrudniony obieg powietrza wewnątrz komory
Dźwięki nie
pochodzące
od normalnej
pracy urządzenia
- przeczyścić otwór odpływowy (patrz
instrukcja obsługi rozdział -”Odszranianie
chłodziarki”)
- ułożyć produkty spożywcze i pojemniki
tak aby nie dotykały ściany tylnej
chłodziarki
U r z ą d z e n i e n i e j e s t - wypoziomować urządzenie
wypoziomowane
Urządzenie styka się - urządzenie ustawić swobodnie tak, aby
z meblami i/lub innymi
przedmiotami
nie dotykało innych przedmiotów
W trakcie użytkowania mogą wystąpić drobne zakłócenia w pracy chłodziarko-zamrażarki, które użytkownik może sam usunąć.
Wykonywanie we własnym zakresie napraw poza wymienionymi w tabeli, jest
jednoznaczne z utratą uprawnień gwarancyjnych.
22
Chłodziarko-zamrażarka
Zmiana kierunku otwierania drzwi
• Ustawić pokrętło regulatora temperatury na pozycję „0”, następnie wyjąć
wtyczkę z gniazda zasilającego.
(1)
• Oprożnić urządzenie z artykułów
spożywczych.
• Przechylić chłodziarko-zamrażarkę
do tyłu pod kątem 45°, aby umożliwić
dostęp do zawiasu dolnego.
• Wykręcić obie nóżki regulacyjne.
fot.12
• Za pomocą wkrętaka krzyżowego
odkręcić 3 wkręty mocujące zawias
dolny (fot. 12).
• Zdjąć drzwi zamrażarki i odstawić na
bok, tak aby się nie przewróciły.
• Odkręcić 3 wkręty krzyżowe mocujące element mocowania nóżki i tymi
samymi wkrętami przykręcić go w
miejscu zawiasu po prawej stronie
lodówki (fot.13).
fot.13
• Z zawiasu dolnego odkręcić nakrętkę,
wykręcić sworzeń z prawego otworu
i wkręcić go do oporu w lewy otwór
zawiasu. Bolec skontrować nakrętką.
• Za pomocą wkrętaka krzyżowego
odkręcić 2 wkręty mocujące zawias środkowy (fot.14). Zdjąć drzwi
chłodziarki, odstawić na bok, tak
aby się nie przewróciły, dwa otwory
zaślepić.
• Odkręcić wkrętakiem płaskim sworzeń
pod panelem sterującym z prawej strony chłodziarki i wkręcić go do oporu w
przygotowany otwór z
lewej strony
(fot. 15).
fot.14
• Założyć drzwi chłodziarki, wsuwając
sworzeń górny w tulejkę górnej listwy
drzwi.
Chłodziarko-zamrażarka
23
Zmiana kierunku otwierania drzwi
• W tulejkę dolnej listwy drzwi wsunąć
sworzeń zawiasu środkowego, przykręcić zawias do oporu wkrętakiem
krzyżowym.
• Założyć drzwi zamrażarki, wsuwająć
sworzeń zawiasu środkowego w
tulejkę górnej listwy drzwi.
• W tulejkę dolnej listwy drzwi wsunąć
sworzeń zawiasu dolnego, przykręcić zawias do oporu wkrętakiem
krzyżowym.
fot.15
• Wkręcić nóżki regulacyjne.
• Odkręcić uchwyty drzwi chłodziarki i
zamrażarki (fot.16) - dotyczy modeli z
uchwytem zewnętrznym.
• Otwory zaślepić zaślepkami wyjętymi
z otworów po przeciwnej stronie lub z
dodatkowego wyposażenia.
• Przykręcić uchwyt na przeciwnej stronie drzwi. Zaleca się przed przykręceniem uchwytów w nakładkę powiercić
wstępnie (wg. znaczników nr 1 na
fot.17) otwory fi 3 lub fi 3,5.
• Uruchomić chłodziarko-zamrażarkę,
zgodnie z odpowiednimi punktami
instrukcji
fot.16
fot.17
24
Chłodziarko-zamrażarka
Usuwanie zużytych urządzeń
Po zakończeniu okresu użytkowania nie wolno usuwać niniejszego
produktu poprzez normalne odpady komunalne, lecz należy go oddać
do punktu zbiórki i recyklingu urządzeń elektrycznych i
elektronicznych. Informuje o tym symbol, umieszczony na produkcie,
instrukcji obsługi lub opakowaniu.
Zastosowane w urządzeniu tworzywa nadają się do powtórnego użycia zgodnie z
ich oznaczeniem. Dzięki powtórnemu użyciu, wykorzystaniu materiałów lub innym
formom wykorzystania zużytych urządzeń wnoszą Państwo istotny wkład w ochronę
naszego środowiska.
Informacji o właściwym punkcie usuwania zużytych urządzeń udzieli Państwu
administracja gminna.
W trakcie normalnego użytkowania mogą wystąpić różnego rodzaju dźwięki, które nie
mają żadnego wpływu na poprawną pracę lodówki.
Dźwięki, które łatwo usunąć:
• hałas, gdy lodówka nie stoi pionowo - wyregulować ustawienie przy pomocy
wkręcanych nóżek z przodu. Ewentualnie pod rolki z tyłu podłożyć miękki materiał,
szczególnie gdy podłoga jest z płytek.
• ocieranie się o sąsiedni mebel - odsunąć lodówkę.
• skrzypienie szuflad lub półek - wyjąć i ponownie włożyć szufladę lub półkę.
• dźwięki od dotykających się butelek - odsunąć butelki od siebie.
Dźwięki, które mogą być słyszalne podczas prawidłowej eksploatacji wynikają z pracy
termostatu, sprężarki (załączenie), układu chłodniczego (kurczenie i rozszerzanie
materiału pod wpływem różnic temperatur oraz przepływu czynnika chłodzącego).
Chłodziarko-zamrażarka
25
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
typ
ACZ210iMTe
nazwa producenta
AMICA WRONKI S.A.
typ urządzenia
chłodziarko-zamrażarka z komorą niskich temperatur */***
klasa efektywności
energetycznej 1
A / A+
roczne zużycie energii
elektrycznej (kWh/rok)
281 / 215
pojemność użytkowa
netto (l)
całkowita
218
chłodziarki
163
zamrażarki
55 / 50
oznaczenie gwiazdkowe
komór zamrażania
*/***
czas przechowywania
Z godzin bez zasilania (h)
22
zdolność zamrażania
(kg/24h)
6
klasa klimatyczna
N
poziom hałasu
[dB(A) re1pW]
40
1
klasa A++ - najwyższa, bardziej efektywna
klasa G - mniej efektywna
27
Chłodziarko-zamrażarka
Amica Wronki S.A.
ul.Mickiewicza 52
64-510 Wronki
tel. 067 25 46 100
fax 067 25 40 320
www.amica.com.pl
IOAL-662
(03.2007/1)