ADVERTISEMENT

PXX675DC1E.pdf

Instrukcja obsługi Bosch płyta indukcyjna PXX675DC1E PL

Marka: Bosch Model: płyta indukcyjna PXX675DC1E Język: polski


Download file - link to post

Płyta grzejna
PXX...D...

[pl] Instrukcja obsługi

2

Ø = cm

pl

Spis treści
a j c ku r t sn I ] l p [

8 Używanie zgodne z przeznaczeniem . . . . . . . . . 4
( Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa . 5
] Przyczyny uszkodzeń . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Przegląd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

7 Ochrona środowiska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Rady dotyczące oszczędzania energii . . . . . . . . . . . . . 7
Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie środowiska
naturalnego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

f Gotowanie za pomocą indukcji. . . . . . . . . . . . . . 7
Zalety gotowania za pomocą indukcji . . . . . . . . . . . . . 7
Naczynia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

* Informacje na temat urządzenia . . . . . . . . . . . . . 9
Panel sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Pola grzewcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Wskaźnik ciepła resztkowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

1 Obsługa urządzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Włączanie i wyłączanie płyty grzewczej . . . . . . . . . . . 11
Nastawianie pola grzewczego . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Zalecenia dotyczące gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

| Strefa Flex. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Rady dotyczące korzystania z naczyń . . . . . . . . . . . . 14
Jako dwa niezależne pola grzewcze . . . . . . . . . . . . . 14
Jako jedno pole grzewcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

u Funkcja Move . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Włączanie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Dezaktywacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

O Funkcje zegara . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Programowanie czasu gotowania. . . . . . . . . . . . . . . . 16
Minutnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Funkcja stopera . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

c Sensoryka smażenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Korzyści podczas smażenia . . . . . . . . . . . . . . . .
Smażenie z wykorzystaniem czujnika smażenia .
Zakresy temperatury. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tabela. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Sposób nastawiania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.
.
.
.
.

.19
.19
.20
.20
.22

A Zabezpieczenie przed dziećmi . . . . . . . . . . . . . 22
Aktywacja i dezaktywacja zabezpieczenia przed dziećmi
22
Automatyczna funkcja zabezpieczenia dzieci . . . . . . .22

k Blokada ustawień. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
b Automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa . . . . 23
Q Ustawienia podstawowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Przejście do ustawień podstawowych: . . . . . . . . . . . .25

[ Wskaźnik zużycia energii . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
t Test naczyń. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
D Czyszczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Płyta kuchenki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27
Rama płyty grzewczej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27

{ Najczęściej zadawane pytania oraz odpowiedzi
(FAQ). . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

3 Co robić w razie usterki?. . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
4 Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Symbol produktu (nr E) i numer fabryczny (nr FD) . . .31

E Potrawy testowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

v Funkcja PowerBoost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Aktywacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Dezaktywacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

x Funkcja ShortBoost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Produktinfo

Więcej informacji na temat naszych produktów,
wyposażenia, części zamiennych oraz serwisu można
znaleźć na stronie internetowej: www.bosch-home.com
oraz w sklepie internetowym: www.bosch-eshop.com

Zalecenia dotyczące zastosowania . . . . . . . . . . . . . . 18
Aktywacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Dezaktywacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

z Funkcja utrzymywania ciepła potraw . . . . . . . . 18
Aktywacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Dezaktywacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

3

i gu ł s bo

pl

Używanie zgodne z przeznaczeniem

8Używanie zgodne
z przeznaczeniem
Należy dokładnie przeczytać niniejszą
instrukcję. Instrukcję obsługi i montażu oraz
metryczkę urządzenia należy zachować do
późniejszego wglądu lub dla kolejnego
użytkownika.
Sprawdzić stan urządzenia po wyjęciu z
opakowania. W przypadku, gdy urządzenie
zostało uszkodzone podczas transportu, nie
należy go podłączać, lecz skontaktować się z
Serwisem Technicznym i zgłosić na piśmie
zaistniałe uszkodzenia, gdyż w przeciwnym
przypadku utraci się prawo do jakiegokolwiek
rodzaju odszkodowania.
Niniejsze urządzenie powinno być
zamontowane zgodnie z załączonymi
instrukcjami montażu.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
użytku w gospodarstwie domowym i
podobnych otoczeniach. Urządzenia należy
używać wyłącznie do przygotowywania potraw
i napojów. Proces przygotowywania potraw i
napojów należy nadzorować. Krótki proces
przygotowywania potraw i napojów należy
nadzorować ciągle. Urządzenia używać
wyłącznie w zamkniętych pomieszczeniach.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku na
wysokości do 4000 metrów nad poziomem
morza.
Nie używać pokryw do płyt grzejnych. Mogą
one prowadzić do wypadków, np. w wyniku
przegrzania, zapłonu lub rozpryskiwania się
materiałów.
Nie używać nieodpowiednich systemów
zabezpieczających ani barierek dla dzieci.
Mogą one prowadzić do wypadków
Urządzenie nie jest przystosowane do pracy z
zewnętrznym zegarem sterującym ani z
systemem zdalnego sterowania.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci w wieku
powyżej 8 lat oraz osoby z ograniczonymi
zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi lub
umysłowymi, a także osoby nie posiadające
wystarczającego doświadczenia lub wiedzy,
jeśli pozostają pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo lub
zostały pouczone, jak właściwie obsługiwać
urządzenie i są świadome związanych z tym
zagrożeń.

me i nezcanzez rp z endogz e i nawyżU

4

Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Czyszczenie i czynności konserwacyjne nie
mogą być wykonywane przez dzieci, chyba że
mają one ukończone 8 lat i są nadzorowane
przez osobę dorosłą.
Dzieciom poniżej 8 roku życia nie należy
pozwalać na zbliżanie się do urządzenia ani
przewodu przyłączeniowego.
Proces gotowania należy kontrolować. Krótki
proces gotowania wymaga stałego nadzoru.
W przypadku posiadania rozrusznika serca lub
podobnego urządzenia medycznego, należy
szczególnie uważać podczas użytkowania lub
podczas zbliżania się działających kuchenek
indukcyjnych. Skonsultować się z lekarzem lub
producentem urządzenia medycznego w celu
upewnienia się, czy spełnia obowiązujące
normy, oraz poinformowania się o
ewentualnych niekompatybilnościach.

Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa

(Ważne wskazówki
dotyczące bezpieczeństwa
: Ostrzeżenie – Niebezpieczeństwo pożaru!

awt sńezce i pzeb ecązcy t od i kwózaksw enżaW

Gorący olej lub tłuszcz może szybko zapalić
się. Nigdy nie pozostawiać rozgrzanego
tłuszczu lub oleju bez nadzoru. Nigdy nie
gasić ognia wodą. Wyłączyć pole grzejne.
Ostrożnie stłumić ogień używając pokrywki,
koca gaśniczego lub podobnego
przedmiotu.
Niebezpieczeństwo pożaru!! gorące. Nigdy nie

Pola grzejne są bardzo
odkładać łatwopalnych przedmiotów na
płytę grzejną. Nie używać płyty grzejnej do
przechowywania jakichkolwiek
przedmiotów.
Niebezpieczeństwo pożaru!! gorące. Nie

Urządzenie jest bardzo
przechowywać przedmiotów łatwopalnych
ani sprayów w szufladach znajdujących się
bezpośrednio pod płytą grzejną.
Niebezpieczeństwo pożaru!!się samoczynnie i nie

Płyta grzejna wyłącza
można jej uruchomić. Później może włączyć
się samoczynnie. Wyłączyć bezpiecznik w
skrzynce bezpiecznikowej. Wezwać serwis.


: Ostrzeżenie – Niebezpieczeństwo

poparzenia!

Pola grzejne i ich otoczenie, zwłaszcza
ewentualnie znajdująca się rama płyty
grzejnej, bardzo się nagrzewają. Nie
dotykać gorących powierzchni. Nie
pozwalać dzieciom zbliżać się do
urządzenia.
Niebezpieczeństwo poparzenia!!

Pole grzejne grzeje, lecz wskaźnik nie
działa. Wyłączyć bezpiecznik w skrzynce
bezpiecznikowej. Wezwać serwis.
Niebezpieczeństwo poparzenia!!

Metalowe przedmioty bardzo szybko
nagrzewają się na płycie grzejnej. Nigdy nie
odkładać na płytę grzejną metalowych
przedmiotów, takich jak noże, widelce, łyżki
i pokrywki.
Niebezpieczeństwo pożaru!

Po każdorazowym użyciu, zawsze wyłączać
płytę kuchenki za pomocą głównego
wyłącznika. Nie należy czekać, aż płyta
kuchenki wyłączy się automatycznie z
powodu braku naczynia.

pl

: Ostrzeżenie – Niebezpieczeństwo

porażenia prądem!

Nieprawidłowo przeprowadzane naprawy
stanowią poważne zagrożenie. Wyłącznie
przeszkoleni technicy serwisu mogą
przeprowadzać naprawy i wymieniać
uszkodzone przewody przyłączeniowe. Jeśli
urządzenie jest uszkodzone, należy
wyciągnąć wtyczkę z gniazda lub wyłączyć
bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej.
Wezwać serwis.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem!

Wnikająca wilgoć może spowodować
porażenie prądem. Nie używać myjek
wysokociśnieniowych ani parowych.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem!

Uszkodzone urządzenie może prowadzić do
porażenia prądem. Nigdy nie włączać
uszkodzonego urządzenia. Wyciągnąć
wtyczkę z gniazda lub wyłączyć bezpiecznik
w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwać
serwis.
Niebezpieczeństwozarysowania ceramiki

Pęknięcia lub porażenia prądem!!
szklanej mogą spowodować porażenie
prądem. Wyłączyć bezpiecznik w skrzynce
bezpiecznikowej. Wezwać serwis.

: Ostrzeżenie – Niebezpieczeństwo awarii!

Płyta jest wyposażona w wentylator
umieszczony w dolnej części. Jeśli pod płytą
kuchenki znajduje się szuflada, nie należy
używać jej do przechowywania drobnych
przedmiotów lub papierów, ponieważ mogą
one zostać wessane i spowodować
uszkodzenie wentylatora lub osłabić działanie
funkcji chłodzenia.
Pomiędzy zawartością szuflady i wejściem
wentylatora należy pozostawić minimum 2 cm
prześwitu.

: Ostrzeżenie – Niebezpieczeństwo

obrażeń!!

W przypadku gotowania w kąpieli wodnej
może dojść do rozpryśnięcia płyty grzejnej i
naczynia w wyniku przegrzania. Naczynie w
kąpieli wodnej nie powinno bezpośrednio
dotykać dna wypełnionego wodą garnka.
Używać wyłącznie żaroodpornych naczyń
do gotowania.
Niebezpieczeństwo obrażeń!!

Jeśli powierzchnia między polem grzejnym
a spodem garnka jest mokra, garnki mogą
nagle " podskoczyć " . Pole grzejne i spód
garnka muszą być zawsze suche.

5

pl

Przyczyny uszkodzeń

]Przyczyny uszkodzeń
Uwaga!

Chropowate dna naczyń mogą porysować płytę
kuchenki.

Nigdy nie umieszczać pustych naczyń w strefach
grzejnych. Może to spowodować uszkodzenia.

Nigdy nie umieszczać gorących naczyń na panelu
sterowania, polach wskaźników i ramie płyty
kuchenki. Może to spowodować uszkodzenia.

Upadek twardych lub spiczastych przedmiotów na
płytę kuchenki może spowodować uszkodzenia.

Pozostawienie folii aluminiowej oraz naczyń z
plastiku na strefie grzejnej spowoduje ich stopienie.
Nie zaleca się używania foli ochronnej na płycie
kuchenki.

ńe z do k z s u y n y z c y z r P

Przegląd
W poniższej tabeli opisane są najczęściej występujące
uszkodzenia:
Uszkodzenia
Plamy

Przyczyna
Potrawy, które wykipiały.
Nieodpowiednie środki czyszczące.

Zarysowania

Sól, cukier i piasek.

Przebarwienia

Naczynia z chropowatymi spodami zadrapują płytę
grzewczą.
Nieodpowiednie środki czyszczące.

Wgłębienie

Ścierające się garnki.
Cukier, potrawy zawierające jego duże ilości.

6

Rozwiązanie problemu
Natychmiast należy usunąć pozostałości potraw za pomocą skrobaczki do
szkła.
Należy używać wyłącznie środków czyszczących przeznaczonych do płyt
grzewczych tego typu.
Nie wolno używać płyty grzewczej jako powierzchni roboczej lub miejsca
do odstawiania.
Należy sprawdzić naczynia do gotowania.
Należy używać wyłącznie środków czyszczących przeznaczonych do płyt
grzewczych tego typu.
Garnki i patelnie unosić przy przesuwaniu.
Natychmiast należy usunąć pozostałości potraw za pomocą skrobaczki do
szkła.

Ochrona środowiska

7Ochrona środowiska
Rozdział ten zawiera informacje na temat oszczędzania
energii i utylizacji urządzenia.

aks iwodor ś anorhcO

pl

fGotowanie za pomocą
indukcji
Zalety gotowania za pomocą indukcji

i j ckudn i ącom p az e i nawo t oG

Rady dotyczące oszczędzania energii












Zawsze używać pokrywki odpowiedniej dla każdego
garnka. Gdy gotuje się bez przykrycia, zużywa się
dużo więcej energii. Stosować szklaną pokrywkę,
aby móc zaglądać do naczynia, bez konieczności
podnoszenia pokrywki.
Używać naczyń o płaskim dnie. Naczynia nie
posiadające płaskiego dna powodują większe
zużycie energii.
Średnica dna naczyń powinna odpowiadać wielkości
strefy grzejnej. Uwaga: producenci naczyń zazwyczaj
wskazują górną średnicę naczynia, która najczęściej
jest większa od średnicy podstawy naczynia.
Używać małego naczynia do gotowania małych
ilości potraw. Duże, nie do końca wypełnione
naczynie wymaga użycia dużej ilości energii.
Przy gotowaniu, używać małej ilości wody. W ten
sposób oszczędza się energię i zachowuje się
wszystkie witaminy i minerały w warzywach.
Wybrać najniższy poziom mocy pozwalający na
podtrzymanie gotowania. Przy zbyt wysokim
poziomie mocy, zużywa się niepotrzebnie energię.

Utylizacja zgodna z przepisami o ochronnie
środowiska naturalnego
Opakowanie należy usunąć zgodnie z przepisami o
ochronie środowiska.
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z
Dyrektywą Europejską 2012/19/UE oraz
polską Ustawą z dnia 29 lipca 2005r. „O
zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym” (Dz.U. z 2005 r. Nr 180, poz.
1495) symbolem przekreślonego kontenera na
odpady. Takie oznakowanie informuje, że sprzęt
ten, po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostka, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i
środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.

Gotowanie za pomocą indukcji radykalnie różni się od
metod tradycyjnych, ponieważ ciepło wytwarzane jest
bezpośrednio w naczyniu. Indukcja ma wiele zalet,
między innymi:





Oszczędność czasu podczas gotowania i smażenia.
Oszczędność energii.
Łatwiejsza konserwacja i czyszczenie. Potrawy, które
wykipiały, nie przypalają się tak szybko.
Kontrola temperatury i bezpieczeństwo; płyta
grzewcza zwiększa lub zmniejsza dopływ ciepła,
zależnie od wykonanej czynności. Indukcyjne pole
grzewcze natychmiast przerywa dopływ ciepła, jeżeli
naczynie zostało zdjęte z pola grzewczego bez
uprzedniego wyłączenia pola.

Naczynia
Do gotowania za pomocą indukcji używać wyłącznie
naczyń ferromagnetycznych, na przykład:




naczyń ze stali emaliowanej
naczyń żeliwnych
specjalnych naczyń ze stali nierdzewnej
przeznaczonych do gotowania indukcyjnego.

W celu sprawdzenia, czy naczynie nadaje się do
gotowania za pomocą indukcji, należy zapoznać się ze
wskazówkami zamieszczonymi w rozdziale ~ " Test
naczyń " .
W celu uzyskania zadowalającego rezultatu gotowania
należy dopilnować, aby ferromagnetyczna powierzchnia
spodu garnka odpowiadała wielkości pola grzewczego.
Jeżeli naczynie ustawione na polu grzewczym nie
zostanie rozpoznane, postawić je na polu grzewczym o
mniejszej średnicy.

Jeżeli strefa grzewcza o zmiennej średnicy pola jest
używana jako jedno pole grzewcze, możliwe jest
stosowanie większych naczyń, które są przystosowane
szczególnie do gotowania w tej strefie. Informacje na
temat ustawiania naczyń znajdują się w rozdziale
~ " Strefa Flex " .

7

pl

Gotowanie za pomocą indukcji

Spód niektórych naczyń indukcyjnych nie jest
całkowicie ferromagnetyczny:




Jeżeli spód naczynia indukcyjnego jest tylko
częściowo ferromagnetyczny, nagrzewana będzie
wyłącznie powierzchnia o właściwościach
ferromagnetycznych. Konsekwencją może być
nierównomierne rozprowadzanie ciepła.
Powierzchnia nieposiadająca właściwości
ferromagnetycznych może mieć zbyt niską
temperaturę, co negatywnie wpływa na gotowanie.

Jeżeli materiał, z którego wykonany jest spód
naczynia zawiera między innymi aluminium,
powierzchnia o właściwościach ferromagnetycznych
jest mniejsza. Może się zdarzyć, że naczynie nie
będzie odpowiednio gorące lub nie zostanie
rozpoznane.

Nieodpowiednie naczynia
Nigdy nie używać płyt rozpraszających ciepło ani
naczyń z:






cienkiej, zwykłej stali
szkła
gliny
miedzi
aluminium

Właściwości spodu naczynia
Właściwości spodu naczynia mogą mieć wpływ na
rezultat gotowania. Używać garnków i patelni
wykonanych z materiałów, które zapewniają
równomierne rozprowadzanie ciepła w naczyniu, np.
garnków z dnem typu " sandwich " ze stali nierdzewnej,
co gwarantuje oszczędność czasu i energii.
Używać naczyń z płaskim dnem, nierówności na
spodzie naczynia mają negatywny wpływ na
przewodzenie ciepła.

8

Brak naczynia lub nieodpowiednia wielkość
Jeśli nie postawi się naczynia w wybranej strefie
grzejnej lub jeśli jest ono wykonane z
nieodpowiedniego materiału lub posiada niewłaściwą
wielkość, poziom mocy wyświetlony na wskaźniku
będzie migał. Postawić odpowiednie naczynie, aby
spowodować wyłączenie migania. Po upływie ponad 90
sekund, strefa grzejna wyłączy się automatycznie.
Puste naczynia lub naczynia z cienkim dnem
Nie podgrzewać pustych naczyń ani nie używać naczyń
z cienkim dnem. Płyta kuchenki posiada wewnętrzny
system zabezpieczeń, jednak puste naczynie może
nagrzać się tak szybko, że funkcja " wyłączenie
automatyczne " nie będzie miała czasu na reakcję i
może osiągnąć bardzo wysoką temperaturę. Dno
naczynia mogłoby nawet stopić się i uszkodzić szkło
płyty kuchenki. W tym przypadku, nie dotykać naczynia i
wyłączyć strefę grzejną. Jeśli po ostygnięciu nie będzie
działała, należy skontaktować się z Serwisem Pomocy
Technicznej.
System rozpoznawania naczyń
Każde pole grzewcze posiada dolną granicę możliwości
rozpoznania naczyń, która zależy od średnicy
powierzchni ferromagnetycznej oraz od materiału, z
którego wykonany jest spód naczynia. Dlatego należy
zawsze używać pola grzewczego, które najbardziej
pasuje do średnicy spodu naczynia.

Informacje na temat urządzenia

pl

*Informacje na temat
urządzenia
Informacje na temat wielkości i mocy pól grzewczych
znajdują się w~ Strona 2

a i nezdąz ru t ame t an e j camro f n I

Panel sterowania

Powierzchnie obsługi
Włącznik główny
#

ã

Wybór pola grzewczego

0 1Ê2Ê...Ê8Ê9

Strefa nastawiania

á
& gt;
Š
Û
é
è
ç
t
y
x

Funkcja PowerBoost i Shortboost
Blokowanie pulpitu obsługi podczas czyszczenia
Zabezpieczenie przed dziećmi
Funkcja utrzymywania ciepła potraw
Czujnik smażenia
Strefa grzewcza o zmiennej średnicy pola
Funkcja Move
Minutnik
Funkcja Timer
Minutnik

Wskaźniki

‹.‹
‚-Š
•/œ
‹‹
& gt;
Š
y
ö/ô
›.
˜›.
è
é
÷
–©

Tryb pracy
Stopnie mocy grzania
Ciepło resztkowe
Funkcja timera
Blokowanie pulpitu obsługi podczas czyszczenia
Zabezpieczenie przed dziećmi
Ustawianie czasu gotowania
Wskaźniki timera
Funkcja PowerBoost
Funkcja ShortBoost
Strefa grzewcza o zmiennej średnicy pola
Czujnik smażenia
Zużycie energii elektrycznej
Utrzymywanie ciepła potraw

Powierzchnie obsługi
Podczas procesu nagrzewania płyty grzewczej świecą
się symbole powierzchni obsługi, które są dostępne w
danym momencie.
Po dotknięciu symbolu włącza się odpowiadająca mu
funkcja.
Wskazówki

Odpowiednie symbole powierzchni obsługi świecą
się w zależności od tego, czy są dostępne.
Wskaźniki pól grzewczych lub wybranych funkcji
świecą się jaśniej.

Pulpit obsługi powinien być zawsze czysty i suchy.
Wilgoć może mieć negatywny wpływ na działanie
urządzenia.

9

pl

Informacje na temat urządzenia

Pola grzewcze
Pole grzewcze
Pojedyncze pole grzewcze
Û

á

Łączona strefa grzewcza

Używać naczyń odpowiedniej wielkości
Patrz rozdział ~ " Strefa Flex "

Używać wyłącznie naczyń przystosowanych do gotowania na płycie indukcyjnej, patrz rozdział ~ " Gotowanie za pomocą indukcji "

Wskaźnik ciepła resztkowego
Płyta grzewcza wyposażona jest we wskaźnik ciepła
resztkowego dla każdego pola grzewczego. Wskaźnik
ten informuje o tym, że pole grzewcze jest nadal
gorące. Nie dotykać pola grzewczego, dopóki świeci
się wskaźnik ciepła resztkowego.
W zależności od wartości ciepła resztkowego na
wyświetlaczu widoczne są następujące symbole:



Symbol •: wysoka temperatura
Symbol œ: niska temperatura

W przypadku zdjęcia naczynia z pola grzewczego
podczas gotowania, na przemian miga wskaźnik ciepła
resztkowego i wybrany stopień mocy grzania.
Po wyłączeniu pola grzewczego świeci się wskaźnik
ciepła resztkowego. Dopóki pole grzewcze nie ostygnie,
wskaźnik ciepła resztkowego świeci się, nawet jeśli
płyta grzewcza jest wyłączona.

10

Obsługa urządzenia

1Obsługa urządzenia
W tym rozdziale opisany jest sposób nastawiania pola
grzewczego. Tabela zawiera stopnie mocy grzania i
czas gotowania różnych potraw.

pl

Zmiana stopnia mocy grzania
Wybrać pole grzewcze, a następnie ustawić w strefie
nastawiania żądany stopień mocy grzania.

a i nezdąz ru agu ł sbO

Włączanie i wyłączanie płyty grzewczej
Włączenie i wyłączenie płyty grzewczej odbywa się za
pomocą włącznika głównego.
Włączanie: Dotknąć symbolu #. Rozlega się sygnał.
Świecą się symbole przyporządkowane polom
grzewczym oraz dostępne w danym momencie funkcje.
Obok pól grzewczych świeci się symbol ‹.‹. Płyta
grzewcza jest gotowa do pracy.
Wyłączanie: Dotykać symbolu #, aż zgasną wskaźniki.
Wskaźnik ciepła resztkowego świeci się tak długo, aż
pola grzewcze ostygną w wystarczającym stopniu.
Wskazówki
Płyta grzewcza wyłącza się automatycznie, jeśli
wszystkie pola grzewcze są wyłączone przez ponad
20 sekund.

Przez pierwsze 4sekundy po wyłączeniu płyty
grzewczej wybrane ustawienia pozostają zapisane w
pamięci. Jeśli w tym czasie płyta grzewcza zostanie
ponownie włączona, rozpocznie pracę z poprzednimi
ustawieniami.

Wyłączanie pola grzewczego
Wybrać pole grzewcze i w strefie nastawiania ustawić
‹.‹. Pole grzewcze wyłącza się i pojawia się wskaźnik
ciepła resztkowego.
Wskazówki
Jeśli w strefie grzejnej nie umieszczono naczynia,
wybrany poziom mocy będzie migać. Po pewnym
czasie, strefa grzejna wyłącza się.

Jeśli w strefie grzejnej umieszczono naczynie przed
włączeniem płyty, zostanie ono wykryte po upływie
20 sekund po naciśnięciu wyłącznika głównego, a
strefa grzejna zostanie automatycznie włączona. Po
wykryciu naczynia, w ciągu następnych 20 sekund
wybrać poziom mocy, w przeciwnym razie strefa
grzejna wyłączy się.
Pomimo umieszczenia kilku naczyń, po włączeniu
płyty kuchenki zostanie wykryte tylko jedno naczynie.




Nastawianie pola grzewczego

Zalecenia dotyczące gotowania
Zalecenia




Za pomocą symboli ò do ê ustawić żądany stopień
mocy grzania.
Stopień mocy grzania ò = najniższa moc.
Stopień mocy grzania ê = najwyższa moc.
Każdy stopień mocy grzania posiada jeden stopień
pośredni. Ten stopień mocy grzania jest oznaczony w
strefie nastawiania symbolem Ê.
Wybór pola grzewczego i stopnia mocy grzania
Płyta grzewcza musi być włączona.
1. Dotknąć symbolu

ã żądanego pola grzewczego.
Wskaźnik ‹.‹ świeci się jaśniej.
2. Następnie wybrać w strefie nastawiania żądany
stopień mocy grzania.











Podczas podgrzewania potraw purée, zup kremów
oraz gęstych sosów od czasu do czasu zamieszać.
W celu podgrzania ustawić stopień mocy 8 - 9.
W przypadku gotowania w naczyniu z pokrywką
zmniejszyć stopień mocy grzania w momencie
pojawienia się pary między pokrywką a naczyniem.
W celu uzyskania właściwego rezultatu gotowania
wydobywanie się pary nie jest konieczne.
Po zakończeniu gotowania pozostawić naczynie
zamknięte aż do momentu podania na stół.
Podczas gotowania w szybkowarze przestrzegać
wskazówek producenta.
Nie wydłużać czasu gotowania potraw, aby
zachować ich wartości odżywcze. Za pomocą
zegara funkcyjnego można ustawić optymalny czas
gotowania.
Aby rezultat gotowania sprzyjał zdrowiu, należy
unikać dymienia oleju.
W celu zrumienienia potraw należy smażyć je małymi
porcjami.
Naczynia mogą podczas gotowania osiągać wysokie
temperatury. Wskazane jest używanie łapek
kuchennych.
Zalecenia dotyczące gotowania odznaczającego się
efektywnością energetyczną znajdują się w rozdziale
~ " Ochrona środowiska "

Stopień mocy grzania został ustawiony.

11

pl

Obsługa urządzenia

Tabela gotowania
W tabeli podane są stopnie mocy grzania odpowiednie
do przyrządzania poszczególnych potraw. Czas
gotowania może być zróżnicowany w zależności od
rodzaju, wagi, grubości i jakości potraw.
Stopień
Czas gotowamocy grzania nia (min)
Roztapianie
Czekolada, kuwertura
Masło, miód, żelatyna

1 - 1.5
1-2

-

Podgrzewanie i utrzymywanie ciepła
Potrawa jednogarnkowa, np. zupa z soczewicy
Mleko*
Kiełbaski podgrzewane w wodzie*

1.5 - 2
1.5 - 2.5
3-4

-

Rozmrażanie i podgrzewanie
Szpinak, mrożony
Gulasz, mrożony

3-4
3-4

15 - 25
35 - 45

Gotowanie na małym ogniu, powolne dogotowywanie
Kopytka*
Ryba*
Białe sosy, np. sos beszamelowy
Sosy ubijane, np. sos bernaise, sos holenderski

4.5 - 5.5
4-5
1-2
3-4

20 - 30
10 - 15
3-6
8 - 12

Gotowanie, gotowanie na parze, duszenie
Ryż (z podwójną ilością wody)
Ryż na mleku***
Ziemniaki w mundurkach
Gotowane ziemniaki
Potrawy mączne, makarony*
Potrawa jednogarnkowa
Zupy
Warzywa
Warzywa, mrożone
Gotowanie w szybkowarze

2.5 - 3.5
2-3
4.5 - 5.5
4.5 - 5.5
6-7
3.5 - 4.5
3.5 - 4.5
2.5 - 3.5
3.5 - 4.5
4.5 - 5.5

15 - 30
30 - 40
25 - 35
15 - 30
6 - 10
120 - 180
15 - 60
10 - 20
7 - 20
-

4-5
4-5
3-4

50 - 65
60 - 100
50 - 60

Duszenie
Zrazy zawijane
Pieczeń duszona
Gulasz***
* Bez pokrywki
** Wielokrotnie obracać
***Podgrzewanie na stopniu mocy grzania 8 - 8.5

12

Obsługa urządzenia

pl

Stopień
Czas gotowamocy grzania nia (min)
Duszenie / Pieczenie z małą ilością oleju*
Sznycel, naturalny lub panierowany
Sznycel, mrożony
Kotlet, naturalny lub panierowany**
Stek (grubość 3 cm)
Pierś kurczaka (grubość 2 cm)**
Pierś kurczaka, mrożona**
Kotlety mielone (3 cm grubości)**
Hamburgery (2 cm grubości)**
Ryba i filet rybny, naturalne
Ryba i filet rybny, panierowane
Ryba, panierowana i mrożona, np. paluszki rybne
Scampi, krewetki
Podsmażanie świeżych warzyw i grzybów
Potrawy z patelni, warzywa, mięso pokrojone w paski na sposób azjatycki
Potrawy z patelni, mrożone
Naleśniki (smażyć kolejno)
Omlety (smażyć kolejno)
Jajka sadzone
Smażenie w głębokim tłuszczu* (150-200 g na 1 porcję w 1-2 l oleju, smażyć porcjami)
Produkty mrożone, np. frytki, nuggetsy z kurczaka
Krokiety, mrożone
Mięso, np. kawałki kurczaka
Ryba, panierowana lub w cieście piwnym
Warzywa, grzyby panierowane lub w cieście piwnym, tempura
Drobne wypieki, np. pączki, racuchy, owoce w cieście piwnym
* Bez pokrywki
** Wielokrotnie obracać
***Podgrzewanie na stopniu mocy grzania 8 - 8.5

6-7
6-7
6-7
7-8
5-6
5-6
4.5 - 5.5
6-7
5-6
6-7
6-7
7-8
7-8
7-8
6-7
6.5 - 7.5
3.5 - 4.5
5-6

6 - 10
8 - 12
8 - 12
8 - 12
10 - 20
10 - 30
20 - 30
10 - 20
8 - 20
8 - 20
8 - 15
4 - 10
10 - 20
15 - 20
6 - 10
3-6
3-6

8-9
7-8
6-7
6-7
6-7
4-5

-

13

pl

Strefa Flex

|Strefa Flex
W zależności od potrzeby może być używana jako
jedno pole grzewcze lub jako dwa niezależne pola
grzewcze.
Składa się z czterech induktorów, które działają
niezależnie od siebie. W przypadku włączenia strefy
grzewczej o zmiennej średnicy pola aktywowana jest
tylko powierzchnia znajdująca się pod naczyniem.

Jako dwa niezależne pola grzewcze
Strefa grzewcza o zmiennej średnicy pola jest
użytkowana jako dwa niezależne pola grzewcze.

xe l F a f e r t S

Rady dotyczące korzystania z naczyń
Aby zapewnić prawidłowe wykrycie i rozprowadzanie
ciepła, zaleca się dokładne wyśrodkowanie naczynia:
Jako jedno pole grzewcze
Średnica mniejsza lub równa 13 cm
Umieścić naczynie w jednej z czterech
pozycji widocznych na rysunku.

Średnica powyżej 13 cm
Umieścić naczynie w jednej z trzech pozycji
widocznych na rysunku.

Jeżeli ustawienie naczynia wymaga użycia
więcej niż jednego pola grzewczego, ustawić je zaczynając od górnej lub dolnej krawędzi strefy grzewczej o zmiennej średnicy
pola.

Jako dwa niezależne pola grzewcze
Przednie i tylne pola grzewcze posiadające po 2
induktory mogą być używane niezależnie od siebie. Dla każdego pojedynczego pola grzewczego
ustawić żądany stopień mocy grzania. Na każdym
polu grzewczym używać tylko jednego naczynia.
Zalecenia
W przypadku płyt grzewczych posiadających więcej niż jedną strefę grzewczą
o zmiennej średnicy pola ustawić
naczynie w taki sposób, aby przykrywało tylko jedną z tych stref.
W przeciwnym razie pola grzewcze nie
zostaną prawidłowo aktywowane co
ma negatywny wpływ na rezultat gotowania.

14

Aktywacja
Patrz rozdział ~ " Obsługa urządzenia "

Jako jedno pole grzewcze
Użytkowanie całej strefy grzewczej przez połączenie
obu pól grzewczych.
Połączenie obu pól grzewczych
1. Postawić naczynie. Wybrać jedno z dwóch pól

grzewczych należących do strefy grzewczej o
zmiennej średnicy pola i ustawić stopień mocy
grzania.
2. Dotknąć symbolu è. Wskaźnik świeci się.
Stopień mocy grzania pojawia się na wskaźniku
dolnego pola grzewczego.
Strefa grzewcza o zmiennej średnicy pola została
aktywowana.
Zmiana stopnia mocy grzania
Wybrać jedno z dwóch pól grzewczych należących do
strefy grzewczej o zmiennej średnicy pola i w strefie
nastawiania zmienić stopień mocy grzania.
Dodawanie nowego naczynia
Postawić nowe naczynie na kuchence, wybrać jedno z
dwóch pól grzewczych strefy grzewczej o zmiennej
średnicy pola, a następnie dwukrotnie dotknąć
symbolu è. Nowe naczynie zostanie rozpoznane, a
wybrany wcześniej stopień mocy grzania nie ulegnie
zmianie.
Wskazówka: Jeżeli na aktywowanym polu grzewczym
naczynie zostanie przesunięte lub podniesione, płyta
grzewcza uruchomi automatyczne wyszukiwanie, ale
wybrany wcześniej stopień mocy grzania nie ulegnie
zmianie.
Rozdzielenie obu pól grzewczych
Wybrać jedno z dwóch pól grzewczych należących do
strefy grzewczej o zmiennej średnicy pola i dotknąć
symbolu è.
Strefa grzewcza o zmiennej średnicy pola została
dezaktywowana. Oba pola działają wtedy jak dwa
niezależne pola grzewcze.
Wskazówki
W przypadku wyłączenia i ponownego włączenia
płyty grzewczej strefa grzewcza o zmiennej średnicy
pola zostanie przełączona z powrotem na dwa
niezależne pola grzewcze.

Czynności umożliwiające zmianę ustawienia
konfiguracyjnego strefy grzewczej o zmiennej
średnicy pola został opisany w rozdziale
~ " Ustawienia podstawowe " .


Funkcja Move

pl

uFunkcja Move

Włączanie

Ta funkcja powoduje aktywowanie całej strefy grzewczej
o zmiennej średnicy pola, która jest podzielona na trzy
strefy i posiada wstępnie ustawione stopnie mocy
grzania.
Używać tylko jednego naczynia. Wielkość strefy
grzewczej zależy od używanego naczynia i jego
prawidłowego ustawienia.

grzewczej o zmiennej średnicy pola.
ç. Świeci się wskaźnik obok
symbolu ç. Strefa grzewcza o zmiennej średnicy
pola zostanie aktywowana jako jedno pole grzewcze.
Stopień mocy grzania strefy, na której znajduje się
naczynie, świeci się na wskaźniku pola grzewczego.
Funkcja została aktywowana.

Strefy grzewcze

Zmiana stopnia mocy grzania
Stopnie mocy grzania poszczególnych stref grzewczych
można zmienić podczas procesu gotowania. Postawić
naczynie na wybranej strefie grzewczej i zmienić w
strefie nastawiania stopień mocy grzania.

evoM a j cknuF

1. Wybrać jedno z dwóch pól grzewczych strefy
2. Dotknąć symbolu

Wskazówki

Zmieniony zostanie wyłącznie stopień mocy grzania
strefy, na której znajduje się naczynie.

Jeśli funkcja zostanie dezaktywowana, stopnie mocy
grzania trzech stref grzewczych wrócą do wstępnie
ustawionych wartości.

Dezaktywacja
Przesuwanie naczynia w trakcie procesu gotowania na
inną strefę grzewczą o innym stopniu mocy grzania:

Dotknąć symbolu ç. Gaśnie wskaźnik obok
symbolu ç.
Funkcja została dezaktywowana.
Wskazówka: Jeżeli jedna ze stref grzewczych jest
ustawiona na ‹, funkcja zostanie w ciągu kilku sekund
dezaktywowana.

Wstępnie ustawione stopnie mocy grzania:
Strefa grzewcza z przodu = stopień mocy grzania Š
Środkowa strefa grzewcza = stopień mocy grzania †
Strefa grzewcza z tyłu = stopień mocy grzania ‚.†
Wstępnie ustawione stopnie mocy grzania można
zmieniać niezależnie dla każdego pola grzewczego.
Sposób zmiany stopni mocy grzania jest opisany w
rozdziale ~ " Ustawienia podstawowe " .
Wskazówki

Jeżeli w obrębie strefy grzewczej o zmiennej
średnicy pola rozpoznane zostanie więcej niż jedno
naczynie, funkcja zostanie dezaktywowana.

Jeżeli w obrębie strefy grzewczej o zmiennej
średnicy pola naczynie zostanie przesunięte lub
podniesione, płyta grzewcza uruchomi automatyczne
wyszukiwanie i ustawiony zostanie stopień mocy
grzania strefy, w której zostało rozpoznane naczynie.

Szczegółowe informacje na temat wielkości oraz
ustawiania naczyń znajdują się w
rozdziale ~ " Strefa Flex "

15

pl

Funkcje zegara

OFunkcje zegara
Płyta grzewcze ma zaprogramowane trzy funkcje
timera:

a r a g e z e j c k n uF





Programowanie czasu gotowania
Minutnik
Funkcja stopera

Programowanie czasu gotowania
Pole grzewcze wyłączy się automatycznie po upływie
ustawionego czasu.
Sposób nastawiania:
1. Wybrać pole grzewcze i żądany stopień mocy

grzania.

2. Dotknąć symbolu

y. Na wskaźniku timera świeci się
symbol ‹‹ oraz wskaźnik V.
Na wskaźniku pola grzewczego świeci się y.

Wskazówki
Dla wszystkich pól grzewczych można
automatycznie ustawić taki sam czas gotowania.
Ustawiony czas odliczany jest niezależnie dla
każdego pola grzewczego.
Informacje dotyczące automatycznego
programowania czasu gotowania znajdują się w
rozdziale ~ " Ustawienia podstawowe "

Jeśli łączona strefa grzewcza wybrana zostanie jako
jedyne pole grzewcze, ustawiony czas będzie taki
sam dla całej strefy grzewczej.

Jeśli w polu grzewczym kombi wybrana zostanie
funkcja Move, ustawiony czas będzie taki sam dla
wszystkich trzech pól grzewczych.


Czujnik smażenia
W przypadku zaprogramowania czasu gotowania dla
danego pola grzewczego oraz aktywowania czujnika
smażenia odliczanie czasu gotowania rozpoczyna się
dopiero po osiągnięciu wybranego poziomu
temperatury.
Zmiana lub kasowanie ustawionego czasu
Wybrać pole grzewcze, a następnie dotknąć symbolu
y.
W strefie nastawiania zmienić czas gotowania lub
ustawić ‹‹ , aby skasować zaprogramowany czas
gotowania.
Dotknąć symbolu y, aby potwierdzić wybrane
ustawienie.
Po upływie nastawionego czasu

3. W ciągu kolejnych 10 sekund ustawić w strefie

nastawiania żądany czas gotowania.

Pole grzewcze wyłącza się, miga wskaźnik y , a
stopień mocy grzania ustawia się na ‹‹. Rozlega się
sygnał.
Na wskaźniku timera miga ‹‹ i wskaźnik V.
W przypadku dotknięcia symbolu ygasną wskaźniki i
wyłącza się sygnał.
Wskazówki
W celu ustawienia czasu gotowania poniżej 10 minut
należy przed wprowadzeniem żądanej wartości
dotknąć 0.

W przypadku zaprogramowania czasu gotowania dla
kilku pól grzewczych na wskaźniku timera zawsze
pojawia się informacja dotycząca wybranego pola
grzewczego.

W celu sprawdzenia pozostałego czasu gotowania
wybrać odpowiednie pole grzewcze.

Czas gotowania można nastawić do ŠŠ minut.


4. Dotknąć symbolu

ustawienie.

y, aby potwierdzić wybrane

Rozpoczyna się odliczanie czasu gotowania.

16

Funkcja PowerBoost

Minutnik
Za pomocą minutnika można nastawiać czas do 99
minut.
Minutnik działa niezależnie od pól grzewczych oraz
innych ustawień. Ta funkcja nie wyłącza automatycznie
pola grzewczego.
Sposób nastawiania

pl

vFunkcja PowerBoost
Zastosowanie funkcji PowerBoost umożliwia podgrzanie
dużych ilości wody szybciej niż przy użyciu stopnia
mocy grzania Š.

t so BrewoP a j cknuF

Tę funkcję można aktywować dla jednego pola
grzewczego, jeżeli równocześnie nie jest włączone inne
pole grzewcze tej samej grupy (patrz rysunek).

1. Dotknąć symbolu

t. Na wskaźniku timera świeci się
symbol ‹‹ oraz wskaźnik V.
2. W strefie nastawiania wybrać żądany czas i dotknąć
symbolu t w celu potwierdzenia.
Po kilku sekundach rozpoczyna się odliczanie czasu.
Zmiana lub kasowanie ustawionego czasu
Dotknąć symbolu Y.
W strefie nastawiania zmienić czas gotowania lub
ustawić ‹‹ , aby skasować zaprogramowany czas
gotowania.
Dotknąć symbolu Y, aby potwierdzić wybrane
ustawienie.
Po upływie nastawionego czasu
Po upływie nastawionego czasu rozlega się sygnał. Na
wskaźniku timera miga ‹‹ i symbol V.

Wskazówka: W strefie grzewczej o zmiennej średnicy
pola aktywowanie funkcji Powerboost jest możliwe,
jeżeli strefa ta jest używana jako jedno pole grzewcze.

Aktywacja
1. Wybrać pole grzewcze.
2. Dotknąć symbolu á.

Wskaźniki zgasną po dotknięciu symbolu t.

Wskaźnik ›. świeci się.
Funkcja została aktywowana.

Funkcja stopera

Dezaktywacja

Funkcja stopera pokazuje czas upływający od momentu
aktywacji.
Działa ona niezależnie od pól grzewczych oraz innych
ustawień. Ta funkcja nie wyłącza automatycznie pola
grzewczego.
Aktywacja
Dotknąć symbolu x. Na wskaźniku timera świeci się
symbol ‹‹ oraz wskaźnik V.
Rozpoczyna się odliczanie czasu.

1. Wybrać pole grzewcze.
2. Dotknąć symbolu á.

Wskaźnik › gaśnie, a pole grzewcze przełącza się z
powrotem na stopień mocy grzania Š.
Funkcja została dezaktywowana.
Wskazówka: W pewnych warunkach funkcja
PowerBoost może się automatycznie wyłączyć, aby
chronić elementy elektroniczne wewnątrz płyty
grzewczej.

Dezaktywacja
Dotknięcie symbolu xpowoduje zatrzymanie funkcji
stopera. Nadal świecą się wskaźniki timera.
Wskaźniki zgasną w przypadku ponownego dotknięcia
symbolu x.
Funkcja została dezaktywowana.

17

pl

Funkcja ShortBoost

xFunkcja ShortBoost
Zastosowanie funkcji ShortBoost umożliwia szybsze
podgrzanie naczyń niż przy użyciu stopnia mocy
grzania Š.

t so Bt rohS a j cknuF

Po dezaktywacji tej funkcji wybrać stopień mocy grzania
odpowiedni dla potrawy.
Tę funkcję można aktywować dla jednego pola
grzewczego, jeżeli równocześnie nie jest włączone inne
pole grzewcze tej samej grupy (patrz rysunek).

zFunkcja utrzymywania
ciepła potraw
Ta funkcja nadaje się idealnie do roztapiania czekolady
lub masła oraz do utrzymywania ciepła potraw.

war t op a ł pe i c a i nawym z r t u a j cknuF

Aktywacja
1. Wybrać żądane pole grzewcze.
2. W ciągu następnych 10 sekund dotknąć symbolu

Û.
Wskaźnik –© świeci się.
Funkcja została aktywowana.

Dezaktywacja
1. Wybrać pole grzewcze.
2. Dotknąć symbolu Û.

Wskazówka: W przypadku strefy grzewczej o zmiennej
średnicy pola można aktywować również funkcję
Shortboost, jeżeli strefa ta jest używana jako jedno pole
grzewcze.

Zalecenia dotyczące zastosowania








Zawsze stosować naczynia, które nie zostały
wcześniej podgrzane.
Używać wyłącznie garnków z płaskim spodem. Nie
używać garnków z cienkim spodem.
Nigdy nie podgrzewać bez nadzoru pustych naczyń,
oleju, masła lub smalcu.
Naczyń do gotowania nie przykrywać pokrywkami.
Naczynie stawiać na środku pola grzewczego.
Upewnić się, że średnica spodu naczynia odpowiada
wielkości pola grzewczego.
Informacje na temat rodzaju, wielkości oraz
ustawiania naczyń znajdują się w rozdziale
~ " Gotowanie za pomocą indukcji "

Aktywacja
1. Wybrać pole grzewcze.
2. Dwukrotnie dotknąć symbolu

Wskaźnik ˜›Ú świeci się.
Funkcja została aktywowana.

á.

Dezaktywacja
1. Wybrać pole grzewcze.
2. Dotknąć symbolu á.

Wskaźnik ˜›Úgaśnie, a pole grzewcze przełącza się
z powrotem na stopień mocy grzania Š.
Funkcja została dezaktywowana.
Wskazówka: W pewnych warunkach funkcja
ShortBoost może się automatycznie dezaktywować, aby
chronić elementy elektroniczne wewnątrz płyty
grzewczej.

18

Wskaźnik –© gaśnie. Pole grzewcze wyłącza się i
pojawia się wskaźnik ciepła resztkowego.
Funkcja została dezaktywowana.

Sensoryka smażenia

pl

cSensoryka smażenia
Ta funkcja umożliwia smażenie z zachowaniem
odpowiedniej temperatury patelni.
Pola grzewcze umożliwiające stosowanie tej funkcji są
oznaczone symbolem funkcji smażenia.

a i neżams aky rosneS

Korzyści podczas smażenia




Pole grzewcze nagrzewa się tylko, gdy jest to
konieczne do utrzymania temperatury. Umożliwia to
oszczędzanie energii i zapobiega przegrzaniu oleju
lub innego tłuszczu.
Funkcja pieczenia informuje, w którym momencie
pusta patelnia osiągnęła temperaturę optymalną do
wlania oleju, a następnie do włożenia składników
potrawy.

Wskazówki

Nie przykrywać patelni pokrywką. W przeciwnym
razie funkcja nie zostanie prawidłowo aktywowana.
Można zastosować osłonę przed rozpryskiwaniem
się tłuszczu.

Do smażenia używać odpowiedniego oleju lub
tłuszczu. W przypadku używania masła, margaryny,
oliwy z oliwek extra lub smalcu wieprzowego,
ustawić poziom temperatury 1 lub 2.

Podczas podgrzewania nigdy nie pozostawiać
patelni bez nadzoru (z potrawą lub bez).

Jeżeli pole grzewcze ma wyższą temperaturę niż
naczynie do gotowania lub odwrotnie, czujnik
smażenia nie zostanie prawidłowo aktywowany.

Smażenie z wykorzystaniem czujnika
smażenia
Patelnie, które są optymalnie przystosowane do
czujnika smażenia, można nabyć w sklepach
specjalistycznych lub w naszym serwisie technicznym.
Należy podać odpowiedni numer referencyjny:




HEZ390210 Patelnia o średnicy 15 cm.
HEZ390220 Patelnia o średnicy 19 cm.
HEZ390230 Patelnia o średnicy 21 cm.

Patelnie te są pokryte powłoką antyadhezyjną, co
umożliwia smażenie z użyciem niewielkiej ilości
tłuszczu.
Wskazówki
Funkcja czujnika smażenia jest dostosowana
specjalnie do tego rodzaju patelni.

Upewnić się, że średnica spodu patelni odpowiada
wielkości pola grzewczego. Patelnię stawiać na
środku pola grzewczego.

W przypadku strefy grzewczej o zmiennej średnicy
pola może się zdarzyć, że w przypadku innej
wielkości lub nieprawidłowego ustawienia patelni
czujnik smażenia nie zostanie aktywowany. Patrz
rozdział ~ " Strefa Flex " .

Inne patelnie mogą ulec przegrzaniu. Temperatura
może być niższa lub wyższa od wybranego poziomu
temperatury. Najpierw należy wypróbować najniższy
poziom temperatury i w razie potrzeby zmienić na
wyższy.


19

pl

Sensoryka smażenia

Zakresy temperatury
Poziom temperatury
1
bardzo niski
2
3
4

niski
średni - niski
średni - wysoki

5

wysoki

Zastosowanie
Przyrządzanie i zagęszczanie sosów, duszenie warzyw, smażenie potraw na oliwie z oliwek extra, maśle lub margarynie.
Smażenie potraw na oliwie z oliwek extra, maśle lub margarynie, np. omlety.
Smażenie ryb i potraw w dużych kawałkach, np. klopsików z mięsa mielonego i kiełbasek.
Smażenie steków, średnio lub dobrze wysmażonych, potraw mrożonych, panierowanych i delikatnych, np. sznycli,
ragout i warzyw.
Smażenie potraw w wysokich temperaturach, np. steków krwistych, placków ziemniaczanych i smażonych ziemniaków.

Tabela
W tabeli podane są stopnie mocy grzania odpowiednie
do przyrządzania poszczególnych potraw. Czas
smażenia może być zróżnicowany w zależności od
rodzaju, wagi, wielkości i jakości potraw.
Ustawiony poziom temperatury może ulec zmianie w
zależności od używanej patelni.
Podgrzać pustą patelnię, po sygnale dodać olej i
potrawę.
Poziom temperatury Łączny czas smażenia liczony od sygnału (min)
Mięso
Sznycel, naturalny lub panierowany
Filet
Kotlety*
Cordon bleu, sznycel po wiedeńsku*
Stek, krwisty (grubość 3 cm)
Stek, średnio lub dobrze wypieczony (grubość 3 cm)
Pierś kurczaka (grubość 2 cm)*
Kiełbaski, parzone lub surowe*
Hamburgery, klopsiki z mięsa mielonego, klopsiki faszerowane*
Pasztet
Ragout, gyros
Mięso mielone
Boczek

4
4
3
4
5
4
3
3
3
2
4
4
2

6 - 10
6 - 10
10 - 15
10 - 15
6-8
8 - 12
10 - 20
8 - 20
6 - 30
6-9
7 - 12
6 - 10
5-8

Ryba
Ryba, smażona, w całości, np. pstrąg
Filet rybny, naturalny lub panierowany
Krewetki, kraby

3
3-4
4

10 - 20
10 - 20
4-8

5
2
2-4
2
3
3

3-6
2-6
4-9
10 - 15
4-8

Potrawy z jaj
Naleśniki**
Omlet**
Jajka sadzone
Jajecznica
Cesarski omlet
Francuskie tosty**
* Wielokrotnie obracać.
** Całkowity czas trwania na porcję. Smażyć kolejno.

20

Sensoryka smażenia

pl

Poziom temperatury Łączny czas smażenia liczony od sygnału (min)
Ziemniaki
Ziemniaki smażone (z ziemniaków w mundurkach)
Frytki (z surowych ziemniaków)
Placki ziemniaczane**
Szwajcarskie rösti
Ziemniaki glazurowane

5
4
5
1
3

6 - 12
15 - 25
2,5 - 3,5
50 - 55
15 - 20

Warzywa
Czosnek, cebula
Cukinia, bakłażan
Papryka, zielone szparagi
Duszone na oleju warzywa, np. cukinia, zielona papryka
Grzyby
Warzywa glazurowane

1-2
3
3
1
4
3

2 - 10
4 - 12
4 - 15
10 - 20
10 - 15
6 - 10

Produkty mrożone
Sznycel
Cordon bleu*
Pierś kurczaka*
Chicken nuggets
Gyros, kebab
Filet rybny, naturalny lub panierowany
Paluszki rybne
Frytki
Potrawy z patelni, np. warzywa na patelnię z kurczakiem
Sajgonki
Camembert/ser

4
4
4
4
3
3
4
5
3
4
3

15 - 20
10 - 30
10 - 30
10 - 15
5 - 10
10 - 20
8 - 12
4-6
6 - 10
10 - 30
10 - 15

Sosy
Sos pomidorowy z warzywami
Sos beszamelowy
Sos serowy, np. sos gorgonzola
Sosy zagęszczane, np. sos pomidorowy, sos boloński
Słodkie sosy, np. sos pomarańczowy

1
1
1
1
1

25 - 35
10 - 20
10 - 20
25 - 35
15 - 25

3
1
3
4

7 - 10
5 - 10
6 - 10
3 - 15

Inne
Camembert/ser
Wstępnie ugotowane produkty suche po dodaniu wody, np. makaron
Grzanki
Migdały/orzechy włoskie/orzeszki piniowe
* Wielokrotnie obracać.
** Całkowity czas trwania na porcję. Smażyć kolejno.

21

pl

Zabezpieczenie przed dziećmi

Sposób nastawiania
Wybrać z tabeli odpowiedni poziom temperatury.
Postawić pustą patelnię na polu grzewczym.
1. Wybrać pole grzewcze. Dotknąć symbolu

é. Na

wskaźniku pola grzewczego świeci się é.

AZabezpieczenie przed
dziećmi
Dzięki zabezpieczeniu przed dziećmi można zapobiec
włączeniu płyty grzewczej przez dzieci.

imće i zd dez rp e i nezce i pzebaZ

Aktywacja i dezaktywacja zabezpieczenia
przed dziećmi
Płyta grzewcza musi być wyłączona.
Aktywacja:

1. Włączyć płytę grzewczą włącznikiem głównym.
2. Dotykać symbolu D przez ok. 4 sekundy.

Wskaźnik D świeci się przez 10 sekund.
Płyta grzewcza jest zablokowana.
2. W ciągu następnych 10 sekund wybrać w strefie

nastawiania żądany poziom temperatury.

Dezaktywacja:
1. Włączyć płytę grzewczą włącznikiem głównym.
2. Dotykać symbolu D przez ok. 4 sekundy.
Blokada została wyłączona.

Automatyczna funkcja zabezpieczenia dzieci
Za pomocą tej funkcji, zabezpieczenie dzieci jest
automatycznie uruchamiane po wyłączeniu płyty
kuchenki.

Funkcja została aktywowana.
Symbol temperatury é miga do momentu
osiągnięcia temperatury smażenia. Następnie
rozlega się sygnał, a symbol temperatury gaśnie.
3. Gdy temperatura smażenia zostanie osiągnięta, wlać
na patelnię olej, a następnie włożyć potrawę.
Wskazówka: Obracać potrawy, aby nie zostały
przypalone.
Wyłączanie czujnika smażenia
Wybrać pole grzewcze i w strefie nastawiania ustawić ‹
.‹ . Pole grzewcze wyłącza się i pojawia się wskaźnik
ciepła resztkowego.

22

Włączanie i wyłączanie
Sposób włączenia automatycznego zabezpieczenia
przed dziećmi został opisany w rozdziale
~ " Ustawienia podstawowe "

Blokada ustawień

kBlokada ustawień
Podczas wycierania pulpitu obsługi może dojść do
zmiany ustawień, jeśli płyta grzewcza jest włączona.
Aby tego uniknąć, płyta grzewcza posiada funkcję,
która umożliwia zablokowanie pulpitu obsługi podczas
czyszczenia.

ńe iwa t su adako lB

Włączanie: Dotknąć symbolu & gt; . Rozlega się sygnał.
Pulpit obsługi jest zablokowany na 35 sekund.
Powierzchnię pulpitu obsługi można wytrzeć bez ryzyka
zmiany ustawień.
Dezaktywacja: Po upływie 35 sekund następuje
odblokowanie pulpitu obsługi. W celu wyłączenia funkcji
przed upływem przewidzianego czasu dotknąć
symbolu & gt; .
Wskazówki

Po upływie 30 sekund od aktywacji rozlega się
sygnał. Oznacza to, że funkcja zostanie wkrótce
zakończona.

Blokada nie ma wpływu na funkcjonowanie
włącznika głównego. Płytę grzewczą można
wyłączyć w każdej chwili.

pl

bAutomatyczny wyłącznik
bezpieczeństwa
Jeżeli pole grzewcze jest używane przez dłuższy czas i
nie dokonano żadnej zmiany ustawień, aktywowany
zostanie automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa.
Pole grzewcze przestaje grzać. Na wskaźniku pola
grzewczego migają na przemian ”‰ i wskaźnik ciepła
resztkowego œ lub •.

awt sńezce i pzeb k i nzcą ł yw ynzcy t amo t uA

Dotknięcie dowolnego symbolu powoduje wyłączenie
wskaźnika. Można wprowadzić nowe ustawienia pola
grzewczego.
Moment aktywowania automatycznego wyłącznika
bezpieczeństwa zależy od ustawionego stopnia mocy
grzania (po upływie 1 do 10 godzin). .

23

pl

Ustawienia podstawowe

QUstawienia podstawowe
Urządzenie ma wprowadzonych wiele ustawień
podstawowych. Można je dostosować do
indywidualnych wymagań użytkownika.

ewo a t sdop a i ne iwa t sU

Wskaźnik Funkcja

™‚

Automatyczne zabezpieczenie przed dziećmi



ƒ
™ƒ

Dźwięki sygnału



ƒ

™„

Sygnał potwierdzający i sygnał informacji o usterce są wyłączone.
Włączony jest tylko sygnał informacji o usterce.
Włączony jest tylko sygnał potwierdzający.
Wszystkie sygnały są włączone.*

Wyświetlanie zużycia energii elektrycznej



™†

Ręcznie*.
Automatycznie.
Funkcja została dezaktywowana.

Wyłączone.*
Włączone.

Automatyczne programowanie czasu gotowania

‹‹
Wyłączone.*
‹‚-ŠŠ Czas do automatycznego wyłączenia.
™‡

Czas trwania sygnału funkcji timera


ƒ

™ˆ

10 sekund.*
30 sekund.
1 minuta.

Funkcja Power Management. Ograniczenie całkowitej mocy płyty grzewczej



‚.
ƒ

Wyłączone.*
1000 W Minimalna moc.
1500 W
2000 W

...

Š lub Š. Maksymalna moc płyty grzewczej.
™‚‚

Zmiana wstępnie ustawionych stopni mocy grzania dla funkcji Move

׊
Ù†
Ø‚.
™‚ƒ

Sprawdzanie naczyń do gotowania rezultatów gotowania



ƒ
™‚„

Wstępnie ustawiony stopień mocy grzania dla strefy grzewczej z przodu.
Wstępnie ustawiony stopień mocy grzania dla środkowej strefy grzewczej.
Wstępnie ustawiony stopień mocy grzania dla strefy grzewczej z tyłu.

Nieodpowiednie
Nieoptymalne
Odpowiednie

Konfiguracja sposobu aktywowania strefy grzewczej o zmiennej średnicy pola.




Jako dwa niezależne pola grzewcze.*
Jako jedno pole grzewcze.

* Ustawienia fabryczne

24

Ustawienia podstawowe

pl

Wskaźnik Funkcja

™‹

Przywracanie ustawień fabrycznych




Ustawienia indywidualne.*
Przywrócenie ustawień fabrycznych.

* Ustawienia fabryczne

Przejście do ustawień podstawowych:

6. Dotykać symbolu

Płyta grzewcza musi być wyłączona.

Ustawienia zostały zapisane.

1. Włączyć płytę grzewczą.
2. W ciągu następnych 10 sekund dotykać symbolu

t

przez ok. 4 sekundy.
Pierwsze cztery wskaźniki podają informacje o
produkcie. Dotknąć strefy nastawiania, aby zobaczyć
poszczególne wskaźniki.

Informacje o produkcie
Indeks działu obsługi klienta (KI)
Numer fabryczny
Numer fabryczny 1
Numer fabryczny 2

t przez co najmniej 4 sekundy.

Wyjście z ustawień podstawowych
Wyłączyć płytę kuchenki za pomocą wyłącznika
głównego.

Wskaźnik

‹‚
”š
І.
‹.†

3. Ponowne dotknięcie symbolu

t powoduje przejście
do ustawień podstawowych.
Na wskaźnikach świecą się symbole ™‚ i ‹ jako
ustawienie wstępne.

4. Wielokrotnie dotykać symbolu

t, aż pojawi się
żądana funkcja.
5. Następnie w strefie nastawiania wybrać żądane
ustawienie.

25

pl

Wskaźnik zużycia energii

[Wskaźnik zużycia energii
Ta funkcja wskazuje całkowite zużycie energii
zarejestrowane podczas ostatniego procesu gotowania
z użyciem płyty grzewczej.
Przez 10 sekund od wyłączenia wyświetlane jest
zużycie prądu w kilowatogodzinach.
Na rysunku widoczny jest przykład zużycia energii o
wartości ‚.‹‰ kWh.

i grene a i cyżuz k i nźaksW

tTest naczyń
Ta funkcja umożliwia sprawdzenie szybkości i jakości
procesu gotowania w zależności od naczynia.
Wynik jest wartością referencyjną i zależy od
właściwości naczynia oraz zastosowanego pola
grzewczego.

ń y z c a n t s eT

1. Zimne naczynie wypełnione ok. 200 ml wody

ustawić na środku pola grzewczego, którego
średnica najbardziej odpowiada średnicy spodu
naczynia.
2. Przejść do ustawień podstawowych i wybrać
ustawienie ™‚ƒ.
3. Dotknąć strefy nastawiania. Na wskaźniku pola
grzewczego miga A.
Funkcja została aktywowana.
Po 10 sekundach na wskaźniku pola grzewczego
pojawia się wynik dotyczący jakości i szybkości
procesu gotowania.

Sposób włączenia tej funkcji został opisany w rozdziale
~ " Ustawienia podstawowe "

Sprawdzić wynik za pomocą poniższej tabeli:
Wynik
‹ Naczynie nie nadaje się do użycia na tym polu grzewczym i dlatego nie zostanie podgrzane.*
‚ Naczynie podgrzewa się wolniej niż powinno i proces gotowania
nie przechodzi optymalnie.*
ƒ Naczynie podgrzewa się prawidłowo i proces gotowania przebiega właściwie.
* Jeśli dostępne jest mniejsze pole grzewcze, jeszcze raz przetestować
naczynie na mniejszym polu.
W celu ponownego aktywowania tej funkcji dotknąć
strefy nastawiania.
Wskazówki

Strefa grzewcza o zmiennej średnicy pola działa jako
jedno pole grzewcze; używać tyko jednego naczynia
do gotowania.

Jeżeli wybrane pole grzewcze jest znacznie mniejsze
od średnicy naczynia do gotowania, nagrzewana
będzie prawdopodobnie tylko środkowa część
naczynia, co może mieć niekorzystny wpływ na
rezultat gotowania.

Informacje na temat tej funkcji znajdują się w
rozdziale ~ " Ustawienia podstawowe " .

Informacje na temat rodzaju, wielkości i sposobu
ustawiania naczyń znajdują się w
rozdziałach ~ " Gotowanie za pomocą
indukcji " i ~ " Strefa Flex " .

26

Czyszczenie

DCzyszczenie
Odpowiednie środki czyszczące i pielęgnacyjne można
nabyć w serwisie lub w naszym sklepie internetowym.

pl

Rama płyty grzewczej
Aby zapobiec uszkodzeniu ramy płyty grzewczej, należy
przestrzegać poniższych wskazówek:

e i nezczsyzC




Płyta kuchenki



Czyszczenie
Po zakończeniu gotowania należy zawsze wyczyścić
płytę grzewczą. Zapobiega to przypaleniu pozostałości
potraw. Płytę grzewczą czyścić dopiero wówczas, gdy
zgaśnie wskaźnik ciepła resztkowego.
Do czyszczenia płyty grzewczej używać wilgotnego
zmywaka, a następnie wytrzeć do sucha ściereczką w
celu uniknięcia osadów z kamienia.
Należy używać wyłącznie środków czyszczących
przeznaczonych do płyt grzewczych tego typu. Należy
przestrzegać wskazówek producenta podanych na
opakowaniu produktu.
W żadnym wypadku nie używać:










Używać wyłącznie ciepłej wody z detergentem.
Nowe zmywaki przed użyciem dokładnie wypłukać.
Nie używać żrących środków czyszczących ani
środków do szorowania.
Nie używać skrobaczek do szkła ani ostrych
przedmiotów.

nierozcieńczonych płynów do mycia naczyń
środków czyszczących do zmywarek
środków do szorowania
żrących środków czyszczących, takich jak spray do
piekarnika lub odplamiacz
szorstkich gąbek
myjki wysokociśnieniowej lub parowej

Uporczywe zabrudzenia najlepiej usuwać dostępną w
sprzedaży skrobaczką do szkła. Należy przestrzegać
wskazówek producenta.
Odpowiednie skrobaczki do szkła można nabyć w
serwisie lub w naszym sklepie internetowym.
Stosowanie specjalnych gąbek do czyszczenia płyt
grzewczych z ceramiki szklanej zapewnia optymalny
wynik czyszczenia.
Możliwe osady
Osad z kamienia i
pozostałości wody

Płytę grzewczą należy czyścić dopiero wówczas, gdy ostygnie. Do czyszczenia można
używać środków czyszczących przeznaczonych do płyt grzewczych z ceramiki szklanej.*
Cukier, skrobia
Natychmiast usunąć. Użyć skrobaczki do
ryżowa lub plastik
szkła. Ostrożnie: niebezpieczeństwo poparzenia.*
* Następnie wyczyścić wilgotnym zmywakiem i wytrzeć do sucha miękką ściereczką.
Wskazówka: Aby uniknąć powstawania plam, nie
stosować środków czyszczących, dopóki płyta
grzewcza jest gorąca. Upewnić się, że wszystkie
pozostałości używanych środków czyszczących zostały
usunięte.

27

pl

Najczęściej zadawane pytania oraz odpowiedzi (FAQ)

{Najczęściej zadawane
pytania oraz odpowiedzi
(FAQ)
)QAF( i zde iwopdo zaro a i na t yp enaw daz j e i cśęzc j aN

Użytkowanie
Dlaczego nie mogę włączyć płyty grzewczej i dlaczego świeci się symbol zabezpieczenia przed dziećmi?
Aktywowane zostało zabezpieczenie przed dziećmi.
Informacje na temat tej funkcji znajdują się w rozdziale ~ " Zabezpieczenie przed dziećmi "
Dlaczego migają wskaźniki i słychać sygnał?
Usunąć z pulpitu obsługi płyny lub resztki pożywienia. Usunąć wszystkie przedmioty pozostawione na pulpicie obsługi.
Instrukcja dotycząca dezaktywacji sygnału znajduje się w rozdziale ~ " Ustawienia podstawowe "
Odgłosy
Dlaczego podczas gotowania słychać różne odgłosy?
Zależnie od właściwości spodu naczynia do gotowania podczas użytkowania płyty grzewczej mogą powstawać różnego rodzaju odgłosy.
Odgłosy te są normalnym zjawiskiem związanym ze specyfiką technologii indukcyjnej i nie sygnalizują uszkodzenia.
Możliwe odgłosy:
Głębokie buczenie przypominające odgłos transformatora:
Powstaje podczas gotowania z użyciem wysokiego stopnia mocy grzania. Odgłos zanika lub wycisza się po zmniejszeniu stopnia mocy
grzania.
Cichy gwizd:
Występuje w przypadku pustego naczynia. Odgłos zanika po nalaniu wody lub umieszczeniu w naczyniu produktów spożywczych.
Trzaski:
Odgłos ten występuje w przypadku naczyń, które składają się z warstw różnych materiałów lub w przypadku stosowania naczyń różnej
wielkości i wykonanych z różnych materiałów. Natężenie odgłosu jest może być zróżnicowane w zależności od ilości oraz sposobu przyrządzania potraw.
Wysokie tony gwiżdżące:
Mogą powstawać w przypadku jednoczesnego użytkowania dwóch pół grzewczych przy ustawieniu najwyższego stopnia mocy grzania.
Odgłosy gwizdania zanikają lub stają się słabsze w przypadku zmniejszenia stopnia mocy grzania.
Odgłos wentylatora:
Płyta grzewcza jest wyposażona w wentylator, który włącza się w przypadku wykrycia zbyt wysokiej temperatury. Wentylator może pracować również po wyłączeniu płyty grzewczej, jeżeli wynik pomiaru temperatury będzie nadal za wysoki.
Naczynia
Jakie naczynia nadają się do gotowania na indukcyjnej płycie grzewczej?
Informacje na temat naczyń przeznaczonych do gotowania za pomocą indukcji znajdują się w rozdziale ~ " Gotowanie za pomocą
indukcji " .
Dlaczego pole grzewcze nie nagrzewa się i miga stopień mocy grzania?
Pole grzewcze, na którym stoi naczynie, nie jest włączone.
Upewnić się, że pole grzewcze, na którym stoi naczynie, jest włączone.
Naczynie jest za małe w stosunku do włączonego pola grzewczego lub nie nadaje się do gotowania za pomocą indukcji.
Upewnić się, że naczynie nadaje się do gotowania za pomocą indukcji oraz że stoi na polu grzewczym, którego wielkość jest najbardziej
zbliżona do średnicy naczynia. Informacje na temat rodzaju, wielkości i ustawiania naczyń znajdują się w rozdziałach ~ " Gotowanie za
pomocą indukcji " , ~ " Strefa Flex " i ~ " Funkcja Move " .

28

Najczęściej zadawane pytania oraz odpowiedzi (FAQ)

pl

Naczynia
Dlaczego proces nagrzewania naczynia trwa tak długo, względnie naczynie nie nagrzewa się w wystarczającym stopniu mimo ustawienia
wysokiego stopnia mocy grzania?
Naczynie jest za małe w stosunku do włączonego pola grzewczego lub nie nadaje się do gotowania za pomocą indukcji.
Upewnić się, że naczynie nadaje się do gotowania za pomocą indukcji oraz że stoi na polu grzewczym, którego wielkość jest najbardziej
zbliżona do średnicy naczynia. Informacje na temat rodzaju, wielkości i ustawiania naczyń znajdują się w rozdziałach ~ " Gotowanie za
pomocą indukcji " , ~ " Strefa Flex " i ~ " Funkcja Move " .
Czyszczenie
W jaki sposób czyścić płytę grzewczą?
Optymalne rezultaty można osiągnąć przy użyciu specjalnych środków do czyszczenia ceramiki szklanej. Nie należy stosować żrących
środków czyszczących ani środków do szorowania, płynów do zmywarek (koncentratów) ani szorstkich ściereczek.
Szczegółowe informacje na temat czyszczenia i pielęgnacji płyty grzewczej znajdują się w rozdziale ~ " Czyszczenie "

29

pl

Co robić w razie usterki?

3Co robić w razie usterki?
Przyczyny usterek są z reguły łatwe do usunięcia. Przed
skontaktowaniem się z serwisem należy zapoznać się
ze wskazówkami w tabeli.

? i k re t su e i zar w ć i bor oC

Wskaźnik
Brak

Możliwa przyczyna
Przerwa w zasilaniu.
Urządzenie nie zostało podłączone zgodnie ze
schematem połączeń.
Usterka układu elektronicznego.

Migają wskaźniki
Na wskaźnikach pól grzewczych miga Ù

”ƒ
”…
”† + stopień mocy grzania i
sygnał
”† i sygnał

”‚ / ”‡
”‰
“Š‹‹‹
“Š‹‚‹
—…‹‹
š“

Pulpit obsługi jest wilgotny lub leży na nim jakiś
przedmiot.
Wystąpiła usterka układu elektronicznego.
Układ elektroniczny uległ przegrzaniu i odpowiednie pole grzewcze zostało wyłączone.
Układ elektroniczny uległ przegrzaniu i wszystkie
pola grzewcze zostały wyłączone.
W pobliżu pulpitu obsługi stoi gorący garnek. Istnieje ryzyko przegrzania układu elektronicznego.

Odczekać, aż układ elektroniczny wystarczająco ostygnie.
Następnie dotknąć dowolnego symbolu na płycie grzewczej.

Usunąć garnek. Wskazanie usterki wkrótce zgaśnie. Można kontynuować gotowanie.
Usunąć garnek. Odczekać kilka sekund. Dotknąć dowolnej
powierzchni obsługi. Gdy wskazanie usterki zgaśnie, można kontynuować gotowanie.

Płyta grzewcza nie jest prawidłowo podłączona

Odłączyć płytę grzewczą od sieci elektrycznej. Upewnić się, że
została podłączona zgodnie ze schematem połączeń.
Odłączyć płytę grzewczą od sieci elektrycznej. Odczekać
30 sekund i ponownie podłączyć. W ciągu następnych 3 minut
dotknąć dowolnej powierzchni obsługi. Tryb demo zostanie dezaktywowany.

Aktywowany został tryb demo

Wskazówki
Jeżeli na wskaźniku pojawi się “, przytrzymać
naciśnięty czujnik odpowiedniego pola grzewczego,
aby móc odczytać kod usterki.

Jeżeli dany kod usterki nie został wymieniony w
tabeli, odłączyć płytę grzewczą od sieci elektrycznej,
odczekać 30 sekund i ponownie podłączyć. Jeżeli
wskazanie pojawi się ponownie, skontaktować się z
pracownikiem serwisu i podać dokładny kod usterki.

30

W celu potwierdzenia usterki przykryć na chwilę pulpit obsługi
ręką.

W pobliżu pulpitu obsługi stoi gorący garnek.
Pole grzewcze zostało wyłączone w celu zabezpieczenia układu elektronicznego przed przegrzaniem.
Pole grzewcze uległo przegrzaniu i zostało wyłączone w celu ochrony blatu roboczego.
Pole grzewcze było użytkowane bez przerwy
przez dłuższy czas.
Napięcie robocze jest nieprawidłowe, wykracza
poza normalny zakres roboczy.

Nie stawiać gorących garnków na pulpicie obsługi.



Usunięcie usterki
Sprawdzić za pomocą innych urządzeń elektrycznych, czy w sieci
elektrycznej nie wystąpiło zwarcie.
Upewnić się, że urządzenie zostało podłączone zgodnie ze schematem połączeń.
Jeżeli usterki nie można usunąć we własnym zakresie, skontaktować się z pracownikiem serwisu.
Wytrzeć do sucha pulpit obsługi lub zdjąć z niego przedmiot.

Odczekać, aż układ elektroniczny wystarczająco ostygnie i
ponownie włączyć pole grzewcze.
Aktywowany został automatyczny wyłącznik bezpieczeństwa.
Patrz rozdział
Skontaktować się z dostawcą energii elektrycznej.

Serwis

pl

4Serwis
Jeżeli urządzenie wymaga naprawy, należy
skontaktować się z naszym serwisem. Pracownicy
serwisu znajdą odpowiednie rozwiązanie, co pozwoli
również uniknąć zbędnych przyjazdów personelu
technicznego.

s iwreS

Symbol produktu (nr E) i numer fabryczny
(nr FD)
Serwisowi należy podać symbol produktu (E-Nr) oraz
numer fabryczny (FD) urządzenia.
Tabliczka znamionowa z tymi numerami znajduje się:



Na karcie urządzenia.
Na dolnej części płyty grzewczej.

Numer E jest widoczny również na szklanej powierzchni
płyty grzewczej. Wykaz punktów serwisowych (KI) oraz
numer fabryczny (FD) można również sprawdzić,
wchodząc w ustawienia podstawowe. Informacje na ten
temat są podane w rozdziale~ " Ustawienia
podstawowe " .
Należy pamiętać, że wezwanie pracownika serwisu w
przypadku nieprawidłowej obsługi urządzenia jest
odpłatne również w okresie gwarancyjnym.
Adresy serwisów wszystkich krajów znajdują się w
załączonym spisie autoryzowanych serwisów.
Zlecenie naprawy oraz pomoc w razie usterki
PL
801 191 534
Warto zaufać kompetencjom producenta. Dzięki temu
mają Państwo gwarancję, że naprawy zostaną
wykonane przez przeszkolonych techników serwisu,
którzy dysponują oryginalnymi częściami zamiennymi
do danego urządzenia.

31

pl

Potrawy testowe

EPotrawy testowe
Poniższa tabela została stworzona dla instytutów
testujących w celu ułatwienia im przetestowania
naszych urządzeń.
Dane podane w tabeli odnoszą się do naszych naczyń,
akcesoriów marki Schulte-Ufer (4-częściowy zestaw
kuchenny na płytę indukcyjną HEZ 390042) o
następujących rozmiarach:

ewo t se t ywar t oP






Rondel Ø 16 cm, 1,2 l do stref grzejnych o
Ø 14,5 cm
Garnek Ø 16 cm, 1,7 l do stref grzejnych o
Ø 14,5 cm
Garnek Ø 22 cm, 4,2 l do stref grzejnych o Ø 18 cm
Patelnia Ø 24 cm, do stref grzejnych o Ø 18 cm

Potrawy testowe
Roztapianie czekolady
Kuwertura (np. firmy Dr. Oetker, czekolada półgorzka 55 % kakao,
150 g)
Podgrzewanie i utrzymanie ciepła zupy z soczewicy
Zupa z soczewicy*
Temperatura początkowa 20°C
Ilość: 450 g

Ilość: 800 g

Zupa z soczewicy z puszki
np. zupa z soczewicy z kiełbaskami firmy Erasco:
Temperatura początkowa 20°C
Ilość: 500 g

Ilość: 1 kg

Przyrządzanie sosu beszamelowego
Temperatura mleka: 7 ºC
Składniki: 40 g masła, 40 g mąki, 0,5 l mleka (3,5 % zawartości tłuszczu)
i szczypta soli
1. Roztopić masło, dodać mąkę i sól, podgrzać masę.
2. Do zasmażki dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do
wrzenia.
3. Gdy sos beszamelowy zagotuje się, pozostawić na polu grzewczym na kolejne 2 minuty, ciągle mieszając.
*Przepis zgodny z normą DIN 44550
**Przepis zgodny z normą DIN EN 60350-2

32

Nagrzewanie piekarnika
Stopień
PoCzas trwania
Naczynia mocy
kryw(min:sek)
grzania
ka
Rondel
Ø 16 cm

-

Garnek
Ø 16 cm

9

Garnek
Ø 22 cm

9

Garnek
Ø 16 cm

9

Garnek
Ø 22 cm

9

Rondel
Ø 16 cm

2

-

Gotowanie
Stopień
mocy grzania

Pokrywka

-

1.5

Nie

Tak

1.5

Tak

Tak

1.5

Tak

Tak

1.5

Tak

Tak

1.5

Tak

ok. 6:00

Nie

-

-

7

ok. 6:30

Nie

-

-

-

-

-

2

Nie

1:30
(bez mieszania)
2:30
(bez mieszania)

ok. 1:30
(zamieszać po
ok. 1 min)
ok. 2:30
(zamieszać po
ok. 1 min)

Potrawy testowe

Potrawy testowe
Gotowanie ryżu na mleku
Ryż a mleku, gotowany w naczyniu z pokrywką
Temperatura mleka: 7 ºC
Podgrzewać mleko do momentu, aż zacznie podchodzić do góry. Ustawić
zalecany stopień mocy grzania i dodać do mleka ryż, cukier oraz sól.
Czas gotowania wraz z podgrzewaniem ok. 45 min.
Składniki: 190 g ryżu okrągłoziarnistego, 90 g cukru, 750 ml
mleka (3,5 % zawartości tłuszczu) i 1 g soli
Składniki: 250 g ryżu okrągłoziarnistego, 120 g cukru, 1 l mleka
(3,5 % zawartości tłuszczu) i 1,5 g soli

Nagrzewanie piekarnika
Stopień
PoCzas trwania
Naczynia mocy
kryw(min:sek)
grzania
ka

Gotowanie
Stopień
mocy grzania

3
(zamieszać po
10 min)
3
(zamieszać po
10 min)

pl

Pokrywka

Garnek
Ø 16 cm

8.5

ok. 5:30

Nie

Garnek
Ø 22 cm

8.5

ok. 5:30

Nie

8.5

ok. 5:30

Nie

3

Nie

8.5

ok. 5:30

Nie

2.5

Nie

9

ok. 2:30

Tak

2

Tak

9

ok. 2:30

Tak

2.5

Tak

Tak

Tak

Ryż na mleku, gotowany bez pokrywki
Temperatura mleka: 7 ºC
Dodać do mleka pozostałe składniki i podgrzać, ciągle mieszając. Ustawić zalecany stopień mocy grzania, gdy mleko osiągnie temperaturę ok.
90 ºC, gotować na wolnym ogniu przez ok. 50 min.
Składniki: 190 g ryżu okrągłoziarnistego, 90 g cukru, 750 ml
mleka (3,5 % zawartości tłuszczu) i 1 g soli
Składniki: 250 g ryżu okrągłoziarnistego, 120 g cukru, 1 l mleka
(3,5 % zawartości tłuszczu) i 1,5 g soli

Garnek
Ø 16 cm
Garnek
Ø 22 cm

Gotowanie ryżu*
Temperatura wody: 20 °C
Składniki: 125 g ryżu okrągłoziarnistego, 300 g wody i szczypta
soli
Składniki: 250 g ryżu okrągłoziarnistego, 600 g wody i szczypta
soli

Garnek
Ø 16 cm
Garnek
Ø 22 cm

Pieczenie polędwicy wieprzowej
Temperatura początkowa polędwicy: 7 °C
Ilość: 3 polędwice wieprzowe (waga całkowita ok. 300 g, grubość
1 cm) i 15 ml oleju słonecznikowego

Patelnia
Ø 24 cm

9

ok. 1:30

Nie

7

Nie

Patelnia
Ø 24 cm

9

ok. 1:30

Nie

7

Nie

Garnek
Ø 22 cm

9

Aż temperatura
oleju osiągnie
180 ºC

Nie

9

Nie

Smażenie naleśników**
Ilość: 55 ml ciasta na każdy naleśnik
Smażenie w głębokim tłuszczu mrożonych frytek
Ilość: 1,8 l oleju słonecznikowego, na 1 porcję: 200 g mrożonych
frytek (np. McCain 123 Frites Original)
*Przepis zgodny z normą DIN 44550
**Przepis zgodny z normą DIN EN 60350-2

33

*9001073394*
9001073394
950805(01)